Buna tuturor! E prima postare pe anul acesta (la multi ani btw!) si m-am gandit sa aleg o reteta dulce. Prajitura cu Blat de Cacao si Crema de Ness este una a carei reteta o am de la soacra mea, mare fana a cremelor cu ness. Eu o sa fiu sincera cu voi si o sa va zic ca nu ma omor dupa prajiturile cu aroma de ness/cafea, cu toate ca sunt amatoare de cafea. M-am gandit ca poate sunt printre voi amatori de prajituri cu crema de ness care se fac super rapid si m-am hotarat sa “fur” reteta asta.
Prezentare video Prajitura cu Blat de Cacao si Crema de Ness
Prajitura cu Blat de Cacao si Crema de Ness

Prajitura se face foarte rapid pentru ca atat blatul, cat si crema, nu sunt deloc complicate. Pentru blat folosim ingrediente uzuale precum faina, oua, zahar, cacao, etc, iar pentru crema o sa fie nevoie de ness, crema de branza, smantana si gelatina.
Mai exista o varianta a acestei prajturi aromate cu ness care presupune ca in loc de crema sa facem o bezea aromata cu ness, dar mie nu imi plac nici bezelele prea mult :)). Varianta cu crema de branza mi s-a parut mult mai fina si gustoasa.
Spor la treaba si sper sa va placa!
- Prep Time : 10 minutes
- Cook Time : 30 minutes
- Yield : 10
Ingredients
- Pentru blat
- faina - 180 grame
- oua - 6 bucati, separate
- zahar - 100 grame
- cacao - 20 grame
- esenta de vanilie - 2 ml
- praf de copt - 5 grame
- Pentru crema
- crema de branza - 300 grame
- smantana lichida - 300 ml
- ness - 5 grame
- zahar pudra - 50 grame
- gelatina - 10 grame
- Pentru glazura
- ciocolata neagra - 200 grame
- smantana lichida - 100 ml
Instructions
Facem mai intai blatul:
- Batem albusurile la mixer pana se transforma intr-o spuma densa.
- Adaugam zaharul si mixam pana compozitia se transforma intr-o bezea lucioasa.
- Adaugam esenta de vanilie, galbenusurile si mixam.
- Intr-o bol amestecam faina cu praful de copt si cacao.
- Adaugam compozitia uscata peste cea umeda din bol si mixam.
- Turnam compozitia intr-o tava acoperita cu hartie de copt si o coacem in cuptorul incins la 180 de grade pentru 30 de minute sau pana trece testul scobitorii.
- O scoatem apoi pe un gratar si o lasam sa se raceasca.
Crema:
- Batem la mixer smantana lichida impreuna cu zaharul pudra pana se transforma intr-o frisca tare.
- Adaugam ness si crema de branza si amestecam.
- Peste granulele de gelatina adaugam 2 linguri de apa, amestecam bine si o incalzim pret de 10-15 secunde la microunde. Nu trebuie incalzit foarte tare pentru ca fierbere distruge proprietatile de gelatinizare.
- Lasam gelatina sa se raceasca putin, o adaugam in crema si mixam bine.
- Punem crema la frigider pentru 15 minute.
- Punem crema peste blatul racit, o nivelam frumos si o tinem la frigider peste noapte sau minim 6 ore.
Decor:
- Topim ciocolata pe baie de aburi: punem bolul cu ciocolata peste o cratita cu apa clocotita, cu grija ca baza bolului sa nu intre in contact cu apa fierbinte, adaugam putina smantana lichida si o lasa sa se topeasca amestecand.
- Portionam prajitura in bucati de dimensiuni potrivite si le glazuram. Eu am preferat sa nu le acopar cu totul cu ciocolata, doar am picurat din loc in loc.
- Se lasa sa se intareasca glazura si se serveste.
Pofta mare!
Pentru mai multe retete dulci intrati aici.
Leave a Reply