Salutare dragilor! Este momentul pentru a va prezenta o prajitura perfecta pentru sezonul in care suntem si pentru sarbatorile care urmeaza si anume Prajitura Carpati sau Cabana. Este o prajitura veche de cofetarie care se poate face si acasa cu un pic de efort. Este una dintre prajiturile alea cu multe foi la realizarea careia petreci ceva timp, dar rezultatul este pe masura.
Prezentare video Prajitura Carpati sau Cabana
Prajitura Carpati sau Cabana

Ei bine eu am jurat ca nu mai repet prajitura asta prea curand, trebuie sa mai treaca ceva timp pana imi fac curaj, dar asta nu inseamna ca trebuie sa fiti descurajati.
Se face un blat din care facem cel putin 10 foi care se umplu cu crema de unt. O taiem in triunghiuri pe care glazuram. La final o decoram cu nuca de cocos care face ca totul sa para un varf de munte nins sau o cabana de munte in functie de imaginatia fiecaruia.
Asa ca va sugerez sa va suflecati manecile si sa ii dam bataie.
- Prep Time : 60 minutes
- Cook Time : 1h 10 min
- Yield : 8
Ingredients
- Pentru blat
- faina - 1, 1 kg
- lapte - 400 ml
- ulei - 300 ml
- zahar - 250 grame
- oua - 4 bucati
- praf de copt - 1 plic
- sare - un varf de lingurita
- pastaie de vanilie - 1 bucata
- Pentru crema
- lapte - 1,5 l
- zahar - 450 grame
- faina - 130 grame
- esenta de vanilie - 2 ml
- unt - 400 grame
- Pentru glazura
- ciocolata neagra - 200 grame
- smantana lichida - 150 ml
- nuca de cocos - pentru decor
Instructions
Foile:
- Batem ouale cu un praf de sare si zaharul pana cand se umfla si se deschid la culoare.
- Adaugam semintele din pastaia de vanilie si treptat laptele. La final adaugam uleiul.
- Mixam faina cu praful de copt.
- Adaugam treptat faina in amestecul lichid si mixam. Framantam usor cu mana pana obtinem un aluat omogen si nelipicios.
- Transformam aluatul intr-un rulou pe care il impartim in 10 parti egale.
- Intindem fiecare bucata de aluat intr-o foaie subtire de dimensiunea tavii in care urmeaza sa coacem foile. Eu am folosit o tava de 25x35 de cm.
- Transferam foaia in tava, o intepam din loc in loc cu o furculita si o coacem in cuptorul incins la 180 de grade pentru 7 minute. Trebuie sa se rumeneasca doar putin. O lasam sa se raceasca, o scoatem usor din tava si continuam sa coacem in felul asta foile. Va recomand sa le lasati sa se raceasca pe un gratar pentru a nu se lipi intre ele.
Dupa ce terminati toate foile si va intrebati ce dumnezeu v-a venit sa va apucati de asa ceva, e momentul pentru crema:
- Punem intr-o cratita zaharul si il lasam sa se caramelizeze.
- Peste caramelul lichid adaugam faina si amestecam bine. Apoi laptele in fir subtire si amestecam cu mare grija sa nu se faca cocoloase.
- Lasam crema la foc pana se ingroasa putin, adaugam esenta de vanilie si o dam de pe foc.
- Adaugam untul moale si amestecam bine.
- Lasam crema sa se raceasca doar pentru 10 minute.
Montare Prajitura Carpati sau Cabana:
- Ungem foile, le suprapunem si le presam usor. Ultima foaie nu se acopera cu crema.
- Punem peste prajitura un tocator de bucatarie si o lasam asa peste noapte.
- The next day punem bolul cu ciocolata impreuna cu smantana peste o cratita cu apa clocotita si o lasam asa pana se topeste. Amestecam din cand in cand pana obtinem o glazura omogena si lucioasa.
- Nivelam marginile prajiturii cu un cutit si o taiem in 3 pe lung si apoi in jumatate pentru a obtine 6 dreptunghiuri.
- Taiem fiecare dreptunghi in jumatate pe diagonala. Va sugerez sa va uitati la video pentru a intelege exact. Le taiati asa pe toate.
- Se ung cu crema laturile late din fiecare dreptunghi taiat si se lipesc pentru a forma un triunghi.
- Cu o pensula se acopera prajiturile cu glazura de ciocolata si se presara cu nuca de cocos.
- Se lasa glazura sa se intareasca si se servesc prajiturile.
Pofta mare!
Pentru mai multe retete dulci intrati aici.
Pentru mai multe retete de sarbatori intrati aici.
Pentru cea mai lunga reteta de prajitura ever luati-o de la capat.
Leave a Reply