Salutare dragilor! Astazi vorbim despre un preparat foarte drag mie si anume Plachie de Crap. Este una dintre retetele pe care le facea bunica mea Sanda. Gatea pestele cu multa rabdare la cuptor, impreuna cu legume si muuuulta ceapa. Iesea o plachie gustoasa si aromata pe care o savuram cu totii. M-am gandit ca v-ar placea sa aflati si voi reteta!
Prezentare video Plachie de Crap
Plachie de Crap

Mie mi se pare ca plachia sau saramura de crap se pregatesc cel mai bine vara cand avem rosii coapte si proaspete. Putem bineinteles sa pregatim retetele si in afara sezonului rosiilor folosind suc de rosii si rosii la conserva.
Pe langa ceapa si rosii am mai folosit ardei rosu si galben, usturoi, patrunjel si vin alb sec de buna calitate.
Plachia se poate face cu rondele de crap sau cu file. Eu am facut un clip despre cum se fileteaza pestele in care am folosit crap. Asa ca am folosit fileul pentru plachie.
Va sfatuiesc ca inainte sa gatiti peste sa il curatati/taiati/filetati/etc cu o seara inainte si sa il lasati cu condimente. Pestele isi ia gust si va fi mult mai aromat.
Spor la treaba!
- Prep Time : 20 minutes
- Cook Time : 40 minutes
- Yield : 4
Ingredients
- rosii din conserva - 400 grame
- file de crap - 500 grame
- rosii cherry - 200 grame
- ceapa - 4 bucati
- ardei rosu - 1 bucata
- ardei galben - 2 bucati
- patrunjel - 1/2 legatura
- usturoi - 5 catei
- vin alb - 100 ml, sec
- ulei - 100 ml
- sare - dupa gust
- piper - dupa gust
Instructions
- Condimentam fileul cu sare, piper si putin ulei. Il lasam peste noapte in frigider.
- Punem intr-un vas de yena ardeii si ceapa taiati julienne, condimentam cu sare si punem aproximativ 100 de ml de ulei. Amestecam bine si dam la cuptor pentru 20 de minute la 180 de grade (cuptor incins).
- Peste legume adaugam conserva de rosii, vinul, usturoiul trecut prin presa si amestecam.
- Punem deasupra bucatile de crap si le acoperim cu sos si cu legume.
- Deasupra punem rosiile cherry si bagam din nou la cuptor la 180 de grade pentru 30 de minute.
- Lasam sa se raceasca putin, presaram patrunjel tocat deasupra si impartim cu cei dragi alaturi de mamaliguta si un pahar de spritz.
Pofta mare!
Pentru mai multe retete cu peste intrati aici.
Pentru mai multe retete traditionale romanesti intrati aici.
Leave a Reply