Fish and chips, sau peste pane si cartofi prajiti, mai pe romaneste, sunt fel de mancare foarte popular in Marea Britanie. Practic este vorba despre file de cod sau altfel de file de peste oceanic, dat printr-un amestec de crusta si prajit in ulei.
Prezentare video Reteta de Peste Pane cu Cartofi Prajiti – Fish and Chips
Peste pane cu cartofi prajiti - Fish and Chips

Istoric vorbind pestele pane cu cartofi prajiti a fost un fel de mancare al maselor, inainte sa devina meniul exagerat de scump care se vinde astazi la food court in mall-uri.
Pestele prajit in baie de ulei a fost introdus in Marea Britanie de catre evreii refugiati din Portugalia si Spania. In 1860 s-a deschis primul magazin de "fish and chips" in Londra.
Pestele pane si cartofii prajiti sunt foarte populari in tarile vorbitoare de engleza, cunoscuti sub denumirea de "fish and chips", dar si in tari cum este tara noastra.
- Prep Time : 30 minutes
- Cook Time : 30 minutes
- Yield : 2
- Allergens : Albus de Ou, Cartofi, Cod, Faina, Galbenus de Ou, Lapte
Ingredients
- cartofi - 3 bucati
- file de cod - 300 grame
- lapte - 100 ml
- oua - 1 bucata
- faina - 100 grame
- sare - dupa gust
- piper - dupa gust
- praf de copt - 5 grame
Instructions
- Mai intai se pregateste un aluat pentru crusta: se amesteca faina cu sare, piper si praf de copt. Peste faina se adauga oul si se amesteca, incepand sa se formeze un aluat. Apoi se adauga laptele treptat. Aluatul pentru crusta se lasa un pic sa se odihneasca.
- Curatati cartofii si taiatii dupa cum va este pofta. Eu i-am taiat subtirei ca pentru cartofi prajiti.
- Fileul de peste se taie in bucati potrivite si se amesteca cu aluatul de crusta.
- Se incinge ulei intr-o tigaie in care se rumeneste pestele, pe ambele parti, pana cand este patruns. Ar trebui sa dureze cam 7-8 minute. Scoateti bucatile de peste pe o farfurie acoperita cu prosoape de hartie pentru a absorbi excesul de ulei.
- Intr-o alta tigaie sau tuci incingeti ulei si prajiti in el cartofii. Va sfatuiesc sa puneti mai intai cartofii la prajit si apoi pestele, deoarece cartofii se prajesc mai greu decat pestele. Scoateti si cartofii, dupa ce sunt gata, pe o farfurie acoperita cu prosoape de hartie.
- Pestele pane si cartofii prajiti se servesc calzi cu Sos Tartar alaturi.
Sa aveti pofta la Fish and Chips cu sos tartar!
o reteta buna si rapida