Salutare dragilor! Partea buna a faptului ca a venit siberia peste noi este ca ne putem bucura de preparate mai consistente, mai cu varza acra, afumatura si muraturi. In spiritul acestui sezon m-am gandit ca v-ar placea si voua o Ciorba de Afumatura cu Varza Murata! Pe mine ma unge pe suflet, va spun sincer, o astfel de ciorba iarna!
Prezentare video Ciorba de Afumatura cu Varza Murata
Ciorba de Afumatura cu Varza Murata

Pentru ca orice zeama cu carne pe care o facem sa fie gustoasa, ea are nevoie de oase din plin. Asa ca pentru ciorba asta am folosit oase de porc (daca gasiti afumate e si mai bine) si coaste de porc afumate. In principiu ciorbele de afumatura, fie ca sunt ele cu varza, cartofi sau fasole, se pot face cu oase afumate, cu ciolan sau cu diferite bucati de carne afumata. Pe langa asta adaugam multe legume, acreala (bors, zeama de varza, bulion de corcoduse) sau smanatana si cea mai delicioasa ciorba este gata!
Mie mi se pare ca daca folosesti suficiente oase si legume nu ai cum sa strici o astfel de zeama! Va invit si pe voi sa o incercati!
Ingredients
- oase de porc - 1 kilogram
- varza murata - 500 grame
- zeama de varza - 500 ml
- coaste afumate - 2 bucati
- morcovi - 1 bucata
- ceapa - 2 bucati
- telina - 1 bucata
- radacina de patrunjel - 1 bucata
- suc de rosii - 50 grame
- foi de dafin - 3 foi
- usturoi - 3 catei
- boia dulce - 1 lingurita
Instructions
- Oasele de porc se pun intr-o oala, se acopera cu 5 litri de apa si se fierb la foc mic pentru 2 ore sau mai mult daca aveti rabdare, impreuna cu ceapa intreaga. Se spumeaza din cand in cand.
- Dupa acest timp se scot oasele si ceapa din oala si se adauga coastele de porc taiate individual. Se fierb pentru 30 de minute.
- Intr-o tigaie se calesc toate legumele tocate marunt in cateva picaturi de ulei de masline. Se lasa cam 5 minute, se adauga usturoiul trecut prin presa, boia dulce si se mai lasa 1 minut pe foc.
- Legumele se transfera in oala impreuna cu varza acra taiata fideluta. Se adauga foile de dafin si se lasa sa fiarba pentru 30 de minute.
- Se acreste ciorba cu zeama de varza, cu suc de rosii, se condimenteaza cu sare (cu mila pentru ca zeama de varza e sarata), se gusta si se opreste focul.
- Se serveste dupa pofta inimii cu patrunjel, leustean sau tarhon, ardei iute si smantana!
Pofta mare!
Pentru mai multe retete de ciorbe si supe intrati aici.
Pentru mai multe retete potrivite pentru iarna aruncati un ochi aici.
Leave a Reply