Zacusca picanta cu Morcovi si Ardei Capia

Buna ziua dragilor! Am cam rarit activitatea pe blog pentru ce sa credeti a venit toamna, cel mai ocupat sezon al meu. Tot toamna face si obiectul urmatoarelor retete pentru ca am tot facut pentru voi retete de zacusca, muraturi si tot felul de conserve delicioase pentru iarna. Tocmai din cauza bucatarerilor de genul acesta am si lipsit de pe blog. Am facut si eu acasa zacusca, dulceata de ardei iute, muraturi si conserve pentru iarna. Am cam terminat cu bucataritul personal asa ca ma pot reapuca sa va bucur cu retete pentru toamna.

Bun acum sa va povestesc despre zacusca asta minunata. Cred ca am facut prima data reteta asta acum vreo 3 ani cand m-am apucat prima data sa vad eu cum se face zacusca. Ei bine am facut-o atunci si din acel moment am tot refacut reteta asta in fiecare an pentru ca este grozava. Mie si lui R. ne place super mult zacusca asta mai ales ca noi mancam destul de picant. Trebuie sa va spun, fara falsa modestie, ca toate persoanele care au gustat zacusca asta au spus ca este geniala. Anul trecut din pacate nu am apucat sa o fac pentru blog, dar nu e nimic ca am facut-o anul asta. La anul si zacusca de fasole si poate cea de peste.

Prezentare video Zacusca picanta cu Morcovi si Ardei Capia

Zacusca picanta cu Morcovi si Ardei Capia

By October 7, 2016

Bun deci zacusca aceasta se face cu ardei copti, morcovi, ceapa, suc de rosii si condimente din belsug pentru o zacusca foarte aromata. Eu am copt ardeii pe gratarul de aragaz, dar in mod normal acasa o fac la foc de lemne. Fumul generat de lemne da o aroma geniala de afumat ardeilor care dau gust zacustii noastre. Daca nu aveti posibilitatea sa ii coaceti in aer liber pe gratar merge destul de bine sa ii coaceti si la cuptor sau pe gratarul de aragaz asa cum am facut si eu. Asa ca idee sa stiti ca dupa coacere o sa ramaneti cu o treime din cantitatea de ardei. Se pierde destul de mult prin coacere.

Folosesc morcov pentru ca acesta completeaza foarte bine gustul ardeilor copti. Eu evit sa fac zacusca cu combinatia clasica de vinete+ardei copti+ alte ingrediente cum ar fi morcovul sau ciupercile. Zacusca de vinete coapte si ardei copti e una, restul sunt altceva. Incerc sa nu le fac pe toate sa aiba acelasi gust. De aceea zacusca asta de azi si cea de ciuperci le fac doar cu ardei copti.

Sucul de rosii folosit este de casa. Slava cerului ca am timpul necesar pentru a-mi pregati eu singura toate aceste bunatati si nu sunt obligata sa cumpar.

Am condimentat-o din plin cu ardei iute pentru ca vorbim totusi despre o zacusca iute. Si eu cand zic iute chiar nu ma joc. Daca nu va plac mancarurile picante puteti sa nu puneti deloc ardei iute, zacusca va fi la fel de buna si aromata.

Din seria tips&tricks va sfatuiesc sa folositi o cratita mare cu baza groasa astfel incat zacusca sa scada repede si sa nu se lipeasca.

Eu intotdeauna, dar intotdeauna toc ingredinetele pentru zacusca de mana, la cutit. In felul aceasta zacusca are o textura deosebita si nu este o pasta in care nu poti sa deosebesti nimic.  In cazul acestei zacusti am dat morcovul pe razatoare pentru ca imi place textura lui in felul aceasta. Daca vreti voi neaparat puteti sa o dati prin masina de tocat desi nu recomand deloc aceasta modalitate.

  • Prep Time : 60 minutes
  • Cook Time : 01h 30min
  • Rating 5 stars - based on 1 review(s)
  • Yield : 12
  • Allergens : ,

Ingredients

Instructions

Zacusca picanta cu Morcovi si Ardei Capia Zacusca picanta cu Morcovi si Ardei Capia

  • Ardeii se spala si se lasa sa se usuce. Se coc pe grill-ul de aragaz/in cuptor sau pe gratar in aer liber pana cand se innegresc pe toate partile. Apoi se scot intr-un bol se presara cu sare grunjoasa si se acopera bolul cu un capac. Sarea si bolul acoperit ajuta ca ardeii sa se abureasca si sa se curete mai usor de coaja. Se lasa acoperiti timp de 15 minute sau cat timp aveti rabdare.

Zacusca picanta cu Morcovi si Ardei Capia Zacusca picanta cu Morcovi si Ardei Capia

  • Ardeii se curata de coaja arsa, cotoare si seminte si se toaca marunt.

Zacusca picanta cu Morcovi si Ardei Capia

  • Ceapa se toaca marunt si morcovul se da pe razatoarea mare.

Zacusca picanta cu Morcovi si Ardei Capia

  • Intr-o cratita cu baza mai groasa se incinge uleiul si se caleste ceapa timp de 15 minute amestecand din cand in cand.

Zacusca picanta cu Morcovi si Ardei Capia

  • Se adauga morcovul si se caleste si el timp de 30 de minute. Este foarte important sa gatiti bine legumele crude din zacusca astfel incat aceasta sa nu fiarba ulterior.

Zacusca picanta cu Morcovi si Ardei Capia

  • Peste morcovul calit se adauga ardeii copti tocati marunt. Se lasa sa scada timp de 30 de minute. Ardeii si morcovul isi lasa destul de multa zeama care trebuie sa scada.

Zacusca picanta cu Morcovi si Ardei Capia

  • Se adauga sucul de rosii, usturoiul trecut prin presa, foile de dafin, sare dupa gust, boia de ardei dulce, zahar,  piper proaspat rasnit si din plin ardei iute. Se amesteca totul foarte bine si se mai lasa pe foc timp de 30 de minute. De data aceasta este important ca sucul de rosii sa scada si toate condimentele sa se combine pentru a putea sa le ajustam.

Zacusca picanta cu Morcovi si Ardei Capia

  • Dupa ce zacusca a scazut bine si ati gustat-o pentru a va asigura ca este pe placul voastru este gata pentru a fi pusa in borcane curate si sterilizate.

Zacusca picanta cu Morcovi si Ardei Capia

  • Borcanele se spala cu apa si detergent apoi se pun pe o tava in cuptorul rece. Se porneste cuptorul la putere maxima si se lasa borcanele timp de 30 de minute sau pana cand toata apa se evapora. Se lasa apoi sa se raceasca putin si se pune zacusca in ele. Capacele se spala si ele cu apa si detergent si apoi se sterg foarte bine de apa. Capacele se strang foarte bine si se lasa cu capacul in jos pana cand se racesc complet.

Zacusca picanta cu Morcovi si Ardei Capia

  • Dupa ce raceasc borcanele acestea trebuie sterilizate pentru a ne asigura ca tin foarte bine peste iarna. Mie imi place sa le fierb in apa, unele gospodine le pun la cuptor.
  • Se pregateste o oala la baza careia se aranjeaza un prosop de bucatarie care sa acopere toata baza cratitei. Se aranjeaza borcanele in cratita si se umple cu apa pana sub nivelul capacelor. Se pune cratita la foc mic si se lasa sa clocoteasca timp de o ora. Apoi se opreste focul si se lasa borcanele sa se raceasca in cratita. Se transfera in camara si se savureaza cu mare pofta!

Pofta mare!

Pentru mai multe retete delicioase de conserve intrati aici.

Zacusca de vinete si ardei Zacusca cu ciuperci

Ketchup de casa Pasta de ardei capia

Ce parere ai despre aceasta reteta?
(7 votes, average: 4.43 out of 5)
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *