Zacusca de vinete

Salutare bucatarasi! A venit momentul sa va prezint reteta pentru preparatul vedeta al toamnei, Zacusca de vinete. Este un minunat preparat care imbina intr-un borcan tot ce are toamna mai bun. Vinete elastice, inchise la culoare, rosii coapte si dulci ca o prajitura, ardei capia sau gogosari rumeni, gustosi si bineinteles ceapa.

Prezentare video Reteta de Zacusca de Vinete

Zacusca de vinete

By October 25, 2014

Fiind un preparat atat de popular, la noi exista o sumedenie de retete. Avem zacusca clasica cu vinete si ardei copti, zacusca din ardei copti, zacusca de morcovi, de ciuperci (champignon), de ghebe, de hribi, de fasole, de peste, si pun pariu ca mai sunt si altele. Eu am ales sa va prezint zacusca cu vinete si ardei copti.

Exista doua variante de a face minunata zacusca. Prima varianta este zacusca pentru iarna: se coc vinetele si ardeii, se prepara zacusca conform procedeului tehnologic de mai jos, se pun in borcane, se sterilizeaza si daca ati facut totul cum trebuie ar trebui sa se pastreze foarte bine si sa o tineti toata iarna in camara fara probleme. Cea de a doua varianta este zacusca proaspata: se coc de cu vara vinetele si ardeii si se pastreaza in congelator. Oricand doriti sa faceti zacusca, decongelati vinetele si ardeii si preparati zacusca conform procedeului tehnologic de mai jos. Dupa ce este gata se poate servi si ar trebui sa tina cam o saptamana in frigider fara probleme. Aceasta zacusca se consuma proaspata fara a fi supusa la procedee de sterilizare.

Desi romanii considera majoritatea preparatelor autohtone ca fiind o inventie pur romaneasca, acest fapt nu este tocmai adevarat. In aceasta situatie se afla si zacusca, un preparat specific zonei balcanice, intalnindu-se si la vecinii bulgari. Cuvantul zacusca are origine slava insemnand aperitiv sau gustare.

Sa vedem cum se prepara zacusca:

Prep Time : 01h 20min. Cook Time : 02h 00min Yield : 12 Allergens :

Rating 5 stars - based on 2 review(s)

Ingredients


Instructions

Zacusca de vinete

  • Vinetele si ardeii se coc pentru a-i putea curata de coaja. Daca aveti posibilitatea, este cel mai indicat sa coaceti vinetele si ardeii afara, la foc de lemn. Daca faceti zacusca in apartament, asa cum am facut eu, coaceti vinetele pe flacara aragazului, punandu-le direct pe ochiul dat la maxim, si ardeii pe un gratar de aragaz. Puteti coace vinetele si ardeii si in cuptor. Depinde de preferintele fiecaruia. Sincer, cea mai usoara este coacerea in aer liber, eliminand din ecuatie mirosul sau mizeria specifica coacerii in apartament, dar ne descurcam dupa posibilitati. Dupa ce ati copt fiecare ardei capia puneti-l intr-un vas, presarati sare si acoperiti cu un capac. Aburii care se formeaza in interiorul vasului ajuta la curatarea mai usoara a ardeilor copti.

 Zacusca de vinete Zacusca de vinete

Zacusca de vinete Zacusca de vinete

Zacusca de vinete

  • Dupa ce ati copt vinetele si ardeii (vinetele sunt gata atunci cand zona din jurul cotorului este moale iar ardeii sunt copti atunci cand le puteti inlatura pielita usor) urmeaza etapa de curatare.
  • Se inlatura pielita arsa de pe ardei impreuna cu cotorul si semintele. Pulpa coapta de ardei se aranjeaza intr-un bol.
  • Vinetele coapte se taie in jumatate si se scoate pulpa folosind o lingura. Pulpa de vinete se lasa la scurs intr-o strecuratoare minim 3-4 ore pentru a se scurge toata zeama amara si iute din vinete. Eu le-am lasat la scurs peste noapte.
  • Intre timp puteti pregati restul ingredientelor. Ceapa se toaca julienne sau marunt, dupa preferinte.

Zacusca de vinete

  • Se pun 4 litri de apa la fiert intr-o oala. Rosiile se spala bine si cresteaza superficial de jur imprejur (doua crestaturi superficiale imprejurul rosiei).

Zacusca de vinete Zacusca de vinete

Zacusca de vinete Zacusca de vinete

  • Dupa ce apa din oala a dat in clocot se introduc rosiile crestate si se oparesc timp de 2-3 minute. Acest procedeu ajuta la inlaturarea foarte usoara si cu minim de pierderi a pielitei de pe rosii. Se scot rosiile si se lasa sa se tempereze un pic. Se curata rosiile de pielita, de cotor si se taie cubulete.
  • Vinetele si ardeii copti se toaca in cubulete.

Zacusca de vinete Zacusca de vinete

  • Cand toate ingredientele sunt pregatite, este timpul sa ne apucam sa gatim zacusca. Intr-o cratia cu fundul gros se incinge uleiul si se caleste ceapa tocata. Cand ceapa s-a inmuiat bine (cam 10 minute la foc mediu) se adauga ardeiul copt si tocat. Se lasa cam 15 minute sa se imprieteneasca cu ceapa si apoi se adauga pulpa coapta de vinete.

Zacusca de vinete Zacusca de vinete

  • Se amesteca des pentru a nu se prinde si dupa alte 15 minute se adauga rosiile tocate cubulete. Din acest moment se da focul mic si se lasa sa scada timp de o ora, o ora si jumatate sau cat timp ii i-a zacustii dvs. sa scada bine. In loc de rosii coapte puteti folosi bulion. Practic va fi mai simplu de pregatit si gatirea va dura mai putin deoarece bulionul nu contine zeama.

Zacusca de vinete

  • Lasati sa clocoteasca cu rosiile cam 15 minute iar apoi adaugati sare, piper, usturoi tocat cubulete, zahar si foi de dafin. Zacusca trebuie lasata sa scada bine. Gustati pentru a va asigura ca are toate condimentele necesare.

Zacusca de vinete Zacusca de vinete

Zacusca de vinete Zacusca de vinete

Zacusca de vinete Zacusca de vinete

  • Cand zacusca este gata scoateti foile de dafin din zacusca. Cel mai simplu este sa numarati de la inceput foile de dafin inainte de a le adauga in zacusca pentru a stii cate trebuie sa cautati prin oala.

Zacusca de vinete

  • Dupa ce a ajuns la o consistenta pastoasa insemna ca este gata pentru a fi pusa fierbinte in borcane sterilizate.
  • Borcanele cu zacusca se pun in cuptorul incins, la foc mediu timp de 30 de minute pentru sterilizare.

Zacusca de vinete

  • Zacusca astfel pregatita se poate consuma imediat sau se poate pastra toata iarna in camara.

Zacusca de vinete

Sa aveti pofta la zacusca!

 

Ce parere ai despre aceasta reteta?
(8 votes, average: 4.13 out of 5)
Loading...

6 Responses to Zacusca de vinete

  1. sandy

    cred ca este buna zacusca ,dar am o alta parere ,anume ca
    / prea mult copt ,era poate mai bine ardeii cruzi macinati .. dar cu usturoiul NU sunt deacord
    eu asi vrea cand prezinti o reteta * sa te gandesti la ceva esential : multa lume are prob cu stomacul.fierea.colest marit deci ,,,eu cred ca trebuie si ceva pt aoemnii mai putin sanatosi ..pa te pup mi placi

    • Camelia Juganaru

      Daca pui ardeii cruzi o sa se simta pielita ardeilor in zacusca. Ai putea avea dreptate in privinta usturoiului, dar pe de alta parte persoanele care se stiu sensibile la anumite ingrediente au grija sa nu le includa in mancarea lor. Eu ofer retete generale. Fiecare le adapteaza dupa gust.

  2. ioan

    ai dreptate Camelia ,fiecare adapteaza ingredientele dupa placerea (problemele) lui.Un lucru e sigur -este f buna ,gustoasa,…,eu am folosit pasta de tomate si a iesit bine,iar in locul usturoioului am pus peperoncino(ardei iute).Multumesc pentru postare,este o reteta reusita.

    • Camelia Juganaru

      Ma bucur mult ca ti-a placut zacusca! O zi minunata!

  3. Jasmine loredana

    Acuma am zacusca pe foc. Este excelenta ❤dar la cea de fasole ce recomanzi ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *