Zacusca cu ciuperci

Zacusca cu ciuperci. Zacusca este unul dintre preparatele mele preferate de toamna. Este totodata si unul dintre cele mai laborioase. In medie dureaza cam 2 zile sa fac suficiente borcane de zacusca pentru a umple camara. Aproximativ 30 de borcane. Asta pentru ca noi suntem mari mancatori de zacusca si mai si impartim in stanga si in dreapta. In fiecare an fac zacusca cu vinete si ardei si o zacusca picanta cu ardei capia si morcov, a carei reteta nu este inca pe blog. Anul acesta m-am gandit sa fac si una cu ciuperci si asa am si facut. De mai multe ori chiar.

Prezentare video Zacusca cu Ciuperci

Zacusca cu ciuperci

By September 25, 2015

Exista mai multe variante de a face aceasta zacusca. Cu ardei capia copti cum e aceasta, cu vinete coapte, cu ambele ingredinete sau cu ardei capia caliti. Eu prefer sa fac cu ardei capia copti, fara vinete, pentru ca se simte gustul ciupercilor mai bine. Fac cu ardei copti pentru ca dupa parerea mea orice zacusca trebuie sa aiba un gust afumat. Este mai mult de munca cu coptul ardeilor, dar va asigur ca merita. Bineinteles ca dvs. procedati asa cum credeti de cuviinta.

Am folosit ciuperci champignon, dar puteti folosi ciuperci brune, pleurotus sau galbiori si chiar un amestec din toate. Zacusca va iesi mai aromata.

  • Prep Time : 60 minutes
  • Cook Time : 01h 30min
  • Yield : 8
  • Allergens :

Ingredients

Instructions

Zacusca cu ciuperci

  • Ardeii se coc pe un grill de aragaz/ pe o plita/ pe gratar afara sau in ultima instanta in cuptor. Se coc pana cand sunt negri pe toate partile. Se pun intr-un bol, se presara putina sare si se acopera bolul cu un capac. Ardeii se vor aburi si se vor curata mult mai usor. Dupa ce se aburesc se curata fiecare de partea arsa, de seminte si de cotor. Se toaca marunt. Unele gospodine ii dau prin masina de tocat carne, dar eu va zic sa aveti rabdare si sa ii tocati de mana. Zacusca va avea o consistenta mai buna.

 Zacusca cu ciuperci Zacusca cu ciuperci

Zacusca cu ciuperci

  • Ciupercile se spala usor si se toaca cubulete nu foarte mici pentru ca se inmoaie destul de mult la calit. Puteti sa le si curatati de coaja daca doriti si atunci nu va trebui sa le mai spalati. Cum vreti voi.

Zacusca cu ciuperci

  • Ceapa se toaca maruntel si se caleste in ulei de masline incins intr-o cratita incapatoare care e bine sa aiba fundul mai gros pentru a nu se lipi.

Zacusca cu ciuperci Zacusca cu ciuperci (4)

  • Dupa ce ceapa s-a calit pentru 12 minute adaugati ciupercile tocate si lasati pe foc 20 minute pana cand ciupercile si zeama pe care ele o lasa scade foarte bine. Secretul pentru o zacusca reusita este sa caliti foarte bine toate legumele si sa o scadeti bine de tot astfel incat sa nu fermenteze peste iarna.

Zacusca cu ciuperci Zacusca cu ciuperci

Zacusca cu ciuperci Zacusca cu ciuperci

  • Se adauga ardeii tocati impreuna cu zeama pe care si-au lasat-o si impreuna cu cele doua foi de dafin. Se amesteca bine, se lasa pe foc 10 minute, apoi se adauga sucul de rosii si se lasa sa scada la foc mic timp de o ora amestecand des.

 Zacusca cu ciuperci

  • Dupa acest timp se adauga ardei iute tocat marunt (daca puneti), usturoi trecut prin presa, boia de ardei, sare si piper. Se amesteca bine si se mai lasa pe foc 5 minute. Trebuie neaparat sa gustati zacusca pentru a va asigura ca este pe placul dvs.

Zacusca cu ciuperci Zacusca cu ciuperci

  • Zacusa fierbinte se toarna in borcane sterilizate. Introduceti din loc in loc un cutit sau o lingurita cu coada lunga cu care sa scoateti aerul ramas printre zacusca in borcan. Inchideti bine borcanele.
  • Zacusca pentru iarna trebuie pasteurizata. Exista trei variante. Fie puneti borcanele fara capace in cuptorul usor cald la foc mic pentru 15 minute, fie le puneti cu tot cu capace tot la foc mic, fie le puneti intr-o cratita la baza careia puneti un prosop de bucatarie pentru ca borcanele sa nu intre in contact cu baza fierbinte a cratitei. Se umple cratita cu apa pana sub nivelul borcanelor si se tine pe foc timp de o ora din momentul in care a dat in clocot. Se opreste focul si se lasa borcanele sa se raceasca in cratita sau in cuptor in functie de cum decideti sa le pasteurizati.

Zacusca cu ciuperci

  • Se pun intr-un loc racoros cum ar fi in pivinita sau in camara si se pastreaza pentru a fi savurate peste iarna. Din aceste cantitati mie mi-au iesit 4 borcane de 370 de ml si inca putin de intins pe paine pe loc.

Zacusca cu ciuperci

Pofta mare dragilor si spor la treaba!

Pentru mai multe retete de muraturi si conserve intrati aici.

Gogonele Gogosari in otet

Varza rosie murata in otet Zacusca de vinete si ardei

Sfaturi:

  1. Pentru a steriliza borcanele trebuie sa le spalati intr-o solutie usoara de apa si detergent. Borcanele curate se pun pe o tava cu gura in sus si se baga in cuptorul rece. Se seteaza cuptorul la foc mare si se tin borcanele timp de 45 de minute. Se opreste focul si se lasa usa cuptorului deschisa pentru ca borcanele sa inceapa sa sa se raceasca. Le lasati pana sunt aproape reci sau le puteti manipula cu o manusa cat inca sunt fierbinti pentru a le umple. Este indicat pe cat posibil sa umpleti borcane fierbinte cu continut fierbinte.
Ce parere ai despre aceasta reteta?
(6 votes, average: 4.17 out of 5)
Loading...

6 Responses to Zacusca cu ciuperci

  1. balan stefan

    particip la concurs

  2. aanei maria

    particip

  3. Tuțac Lidia

    Particip la concurs, Tuțac Lidia Rozalia

  4. Popa Magdalena

    Particip 🙂

  5. Savu Adina

    Particip!

  6. Miron Ioana Diana

    Particip la concurs!Miron Ioana Diana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *