Varza a la Cluj

Salutare! Astazi scriu despre o reteta cu istorie – Varza a la Cluj. Reteta are o vechime de aproximativ 400 de ani fiind mentionata pentru prima data in 1695 intr-o carte de bucate de origine maghiara, “Carticica mestesugului bucatariei”.

Este destul de dificil de stabilit originea acestei retete. In urma unei scurte cautari pe internet as putea spune ca este o reteta ardeleneasca, nu neaparat legata de Cluj. Dat fiind ca apare intr-o carte de bucate maghiara ar putea fi la fel de bine si o retete ungureasca. Dar originea este mai putin importanta, mai importanta este mancarea care ne aduna in bucatarie si in jurul mesei impreuna cu cei dragi.

Prezentare video Reteta de Varza a la Cluj

Varza a la Cluj

By January 26, 2015

Un nobil ardelean afirma, candva in secolul al XVIII-lea, ca varza poate reprezenta blazonul Transilvaniei. Din aceasta afirmatie putem observa cat de populara era varza in Transilvania in acea perioada. Se pare ca era indragita atat de saraci, cat si de nobili.

Aceasta varza a la Cluj are mai multe variante. O putem face cu varza dulce sau acra, cu smantana, suc de rosii sau ambele. Aceasta reteta se mai numeste si "sarmale despaturite" deoarece compozitia este foarte similara cu cea a sarmalelor.

Eu am ales sa fac varza a la Cluj cu varza dulce.

Sa vedem ingredientele:

  • Prep Time : 60 minutes
  • Cook Time : 01h 20min
  • Rating 3 stars - based on 2 review(s)
  • Yield : 10

Ingredients

Instructions

Varza a la Cluj

  • Varza, fie dulce sau murata, se toaca fideluta. Daca folositi varza murata este indicat sa o lasati la desarat in apa cu o noapte inainte de a va apuca sa o gatiti. Varza dulce se freaca bine cu o lingurita de sare grunjoasa pentru a se inmuia.

Varza a la Cluj Varza a la Cluj

  • Ceapa se toaca marunt.
  • Orezul se fierbe separat. La o masura de orez se pun doua masuri de apa (cu un pic de sare) la fiert. Orezul se pune in apa rece si se lasa pana da in clocot. Se acopera cu un capac si se fierbe acoperit 10 minute. Se opreste focul si se lasa cu capac inca 10 minute. Daca s-au format mici cratere la suprafata inseamna ca este perfect.

Varza a la Cluj

  • Intr-o cratita incapatoare se incinge jumatate din cantitatea de ulei de masline. Se pune varza si se caleste pana cand se inmoaie si scade. Se adauga un pahar de apa astfel incat varza sa aiba in ce sa fiarba. Ar trebui sa dureze cam 20-30 de minute.

Varza a la Cluj

  • Intr-o tigaie se incinge restul de ulei de masline si se caleste ceapa timp de 5-7 minute. Se pune carnea tocata si se lasa pana cand isi schimba culoarea.

Varza a la Cluj Varza a la Cluj Varza a la Cluj Varza a la Cluj

  • Amestecul de carne si ceapa se condimenteaza cu sare, cimbru si piper. Se amesteca si se gusta.

Varza a la Cluj

  • Peste carnea condimentata se adauga jumatate din cantitatea de smantana si se amesteca bine. Se adauga orezul fiert si se omogenizeaza amestecul. Se da de pe foc.
  • Dupa ce varza si amestecul de carne sunt gata este momentul sa montati varza a la Cluj.
  • Se ia un vas de jena sau o tava. Se unge cu unt si cu o lingura de smantana. Se pune un prim strat de varza, peste el jumatate din cantitatea de carne. Stratul de carne se unge cu smanatana. Deasupra se mai aranjeaza un strat de varza, carne si smantana, avand grija ca ultimul strat sa fie de varza unsa deasupra cu smantana.

Varza a la Cluj Varza a la Cluj Varza a la Cluj Varza a la Cluj Varza a la Cluj Varza a la Cluj Varza a la Cluj

  • Varza a la Cluj se coace in cuptorul incins timp de 30 de minute la 200 de grade.
  • Se scoate din cuptor cand este usor rumenita deasupra.

Varza a la Cluj Varza a la Cluj

  • Se serveste calda cu ardei iute.

Pofta mare!

Ce parere ai despre aceasta reteta?
(8 votes, average: 4.00 out of 5)
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *