Tortilla de Patatas – Omleta Spaniola

Salutare dragilor! M-am gandit sa va prezint o noua reteta pentru micul dejun, una faimoasa in toata lumea, Tortilla de Patatas, o omleta spaniola cu cartofi, un fel de mancare de baza al bucatariei spaniole. Exista chiar competitii locale despre cea mai buna tortilla de patatas in Spania.

Este o varianta de omleta mai speciala, pufoasa si delicioasa. Eu v-am pregatit astazi tortilla cu cartofi si ceapa, dar exista si alte tipuri de topinguri care se pot folosi la tortilla.

Reteta video Tortilla de Patatas – Omleta Spaniola

Tortilla de Patatas - Omleta Spaniola

By January 28, 2021

Nu stiu cum vi se pare voua, dar mie mi s-a parut ciudata la inceput ideea de oua si cartofi combinati la micul dejun. Dupa ce am gustat aceasta delicioasa tortilla m-am razgandit complet. Este chiar o varianta foarte gustoasa de a schimba un pic rutina omletelor de la micul dejun. Omleta pufoasa cu ceapa si cartofi merita incercata.

Pentru a face o tortilla cat mai pufoasa si inalta va recomand sa folositi o tigaie mai ingusta sau sa faceti o cantitate mai mare de tortilla. Marginile tigaii fac ca tortilla sa iasa cat mai inalta si pufoasa. Tortilla mea nu a fost chiar cea mai inalta tortilla tocmai pentru ca tigaia pe care am folosit-o  fost prea intinsa pentru cantiatatea de compozitie folosita.

Am o amintire foarte gustoasa cu tigaita de tabla neagra a bunicii mele in care prajise cartofi pai, peste care a aruncat 2 oua batute si branza rasa. Am savurat deliciul asta impreuna cu salata de rosii si castraveti de vara. Din pacate oricat am incercat sa recreez gustul acestei amintiri, nu am reusit pana acum.

Sper sa incercati reteta mea de Tortilla de Patatas.

  • Prep Time : 10 minutes
  • Cook Time : 15 minutes
  • Yield : 4

Ingredients

Instructions

Tortilla de Patatas - Omleta Spaniola

  • Tocam ceapa julienne.

Tortilla de Patatas - Omleta Spaniola

  • In tigaia in care urmeaza sa facem toata tortilla incingem cam 1 cm de ulei. Este nevoie sa punem de la inceput suficient ulei pentru a praji cartofii.
  • Cand uleiul este bine incins punem ceapa si o lasam sa se carmelizeze/rumeneasca frumos, fara a se arde. Vrem o ceapa caramelizata, nu calita.

Tortilla de Patatas - Omleta Spaniola

  • Curatam cartofii de coaja, ii taiem in sferturi pe lung (daca sunt foarte mari) si  taiem in felii subtiri cat mai egale.
  • Punem feliile de cartofi peste ceapa, ii amestecam bine cu uleiul incins si ii lasam sa se rumeneasca timp de 10/15 minute. Nu amestecam foarte mult pentru a nu rupe feliile de cartofi.

Tortilla de Patatas - Omleta Spaniola

  • Intr-un bol spargem ouale, dar nu le batem. Pentru tortilla nu este nevoie sa batem ouale ca la omleta traditionala,  nu vrem sa obtinem un preparat foarte omogen.
  • Peste ouale din bol adaugam cartofii si ceapa din tigaie scurse bine de tot de ulei.

Tortilla de Patatas - Omleta Spaniola

  • Amestecam usor si acoperim bolul cu folie de plastic pentru ca acea caldura emanata de cartofi sa inceapa sa gateasca deja tortilla noastra.
  • Incingem din nou tigaia si punem putin ulei pe care il lasam sa se incinga foarte bine.

Tortilla de Patatas - Omleta Spaniola

  • Turnam compozitia de oua si cartofi in uleiul incins si lasam la foc mare timp de 1 minut. Apoi gatim tortilla la foc potrivit pentru 8 minute. Dupa ce tortilla a facut crusta la baza si incepe sa se desprinda usor de tigaie punem peste tigaie o farfurie mare si, cu o miscare rapida si ferma, intoarcem tortilla pe farfurie si apoi o rasturnam inapoi in tigaie cu partea necoapta la baza tigaii.

Tortilla de Patatas - Omleta Spaniola

  • Lasam tortilla sa se rumeneasca din nou, in partea inferioara. Atunci cand tortilla se desprinde usor de la baza tigaii si la suprafata este ferma inseamna ca este gata.

Tortilla de Patatas - Omleta Spaniola

  • Se rastoarna pe un platou si se serveste impreuna cu cei dragi.

Tortilla de Patatas - Omleta Spaniola

Pofta mare!

Pentru mai multe retete de mic dejun intrati aici.

Shakshouka Idei de Mic Dejun Sanatos cu doar 5 lei

Briose aperitiv cu Legume Crema de Branza cu Verdeata si Ceapa Verde

 

Ce parere ai despre aceasta reteta?
(1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *