Tort Dobos

Salutare dragilor! Astazi va prezint Tortul Dobos, unul dintre cele mai populare si aspectuoase torturi clasice de cofetarie. Pe mine m-a intimidat mult timp acest tort, dar iata ca mi-am luat inima in dinti si am facut tortul. Eu zic ca pentru o prima incercare a iesit chiar bine si  va asigur ca este si foarte gustos.

Prezentare video Tort Dobos

Tort Dobos

By March 24, 2018

Tortul Dobos, marca inregistrata in Ungaria, este creatia lui Dobos Jozsef, maestru cofetar, care si-a dorit sa realizeze un tort cat mai rezistent si aspectuos.

Tortul Dobos original se face cu fix 6 foi de aluat, crema de ciocolata, se decoreaza cu o ultima foaie caramelizata si se imbraca cu migdale maruntite. Tortul se poate face si dreptunghiular daca doriti.

Nu o sa va mint, este un tort destul de laborios, dar rezultatul este spectaculos si foarte gustos.

Spor la treaba!

 

 

  • Prep Time : 60 minutes
  • Cook Time : 60 minutes
  • Yield : 12

Ingredients

Instructions

Tort Dobos

Facem mai intai compozita pentru foi:

  • Incingem cuptorul la 180 de grade.

Tort Dobos

  • Batem albusurile spuma impreuna cu un praf de sare.

Tort Dobos

  • Adaugam treptat zahar pudra si mixam pana obtinem o bezea tare si lucioasa.
  • Batem galbenusurile cu o furculita si le adaugam peste albusuri impreuna cu esenta de vanilie.
  • Mixam bine si adaugam treptat untul topit si racit.
  • Adaugam treptat faina si mixam.

Tort Dobos

  • Pregatim o tava rotunda cu margini detasabile ale carei margini le ungem cu ulei. La baza punem hartie de copt.
  • Punem putina compozitie si o nivelam. Trebuie sa ne ajunga pentru toate cele 6 foi.

Tort Dobos

  • Coacem foile, rand pe rand, in cuptorul incins la 180 de grade pentru 8-10 minute.

Tort Dobos

  • Lasam foile sa se raceasca bine.

Crema pentru tortul Dobos:

  • Pregatim o cratita si un bol care sa se potriveasca. Punem in cratita apa si o punem la fiert.

Tort Dobos

  • Mixam ouale impreuna cu un praf de sare si esenta de vanilie.
  • Adaugam treptat zahar pudra si mixam.
  • Transferam compozitia asta intr-un bol si il punem peste cratita cu apa clocotita de pe foc. Trebuie sa preparam crema pe baie de aburi astfel incat ouale sa se gateasca.
  • Lasam pe foc aproximativ 10 minute amestecand constat cu un tel. Crema trebuie sa se ingroase.

Tort Dobos

  • Oprim focul, adaugam ciocolata, amestecam pana se topeste si apoi lasam crema sa se racesca complet.

Tort Dobos

  • Batem la mixer untul moale.

Tort Dobos

  • Adaugam cacao si amestecam.
  • Adaugam treptat crema de ciocolata racita si mixam bine. Dam crema la rece pentru 30 de minute.

Tort Dobos

Decor si montaj:

  • Pregatim caramelul pentru ultima foaie. Intr-o craticioara punem zaharul si otetul si punem la foc potrivit.
  •  Il lasam sa se topeasca cu mare grija sa nu se arda. Cand este complet lichid oprim focul si adaugam untul.

Tort Dobos

  • Alegem cea mai frumoasa foaie si turnam peste ea caramelul.
  • Lasam carmelul sa se intareasca si folosind un cutit de pizza taiem foaia in 12 felii. Ungem cutitul cu unt astfel incat sa nu se lipeasca caramelul.

Tort Dobos

  • Suprapunem foile pentru tort si crema presand usor intre straturi. Oprim crema pentru imbracatul tortului.
  • Imbracam toata suprafata tortului cu crema.

Tort Dobos

  • Marginile le imbracam cu migdale maruntite bine.

Tort Dobos

  • Transferam crema ramasa intr-un pos cu dui stelat si facem 12 rozete de crema.

Tort Dobos

  • Apoi aranjam bucatelele carmelizate astfel incat sa stea oblic.

Tort Dobos

  • Dam tortul la rece peste noapte sau minim 6 ore.

Tort Dobos

  • Portionam si impartim cu cei dragi!

Tort Dobos

Pofta mare!

Tort Dobos

Pentru mai multe retete de tort intrati aici.

Tort de Biscuiti cu Glazura de Ciocolata Tort Trio cu Mousse de Ciocolata

Tort Musuroi de Cartita Tort cu nectarine, zmeura si branza La Colline

 

Ce parere ai despre aceasta reteta?
(1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *