Tort Diplomat. Tortul diplomat este un tort foarte popular printre amatorii de dulciuri si se gaseste in cele mai multe cofetarii. Este usor de facut si este un desert potrivit pentru sarbatori si ocazii festive. Tortul diplomat este un tort cu crema, fructe si piscoturi insiropate. Acesta era unul dintre torturile mele favorite cand eram mica. Cred ca ai mei il cumparau cel mai des pentru ca nu avea ciocolata din care as fi putut sa mananc o tona fara oprire.
Am filmat reteta prin iunie si din nefericire abia acum am reusit sa o pun pe site. Este posibil sa nu mai gasiti zmeura prin piata, dar puteti sa folositi orice fructe vreti.
Prezentare video Reteta de Tort Diplomat
Tort diplomat

Tortul diplomat este un tort fara coacere si de aceea se foloseste gelatina care sa stabilizeze crema si sa ii ofere consistenta.
Eu am facut acest tort folosind kiwi, nectarine, portocale, banane, zmeura si capsuni. Am incercat sa combin fructele care se folosesc in mod normal la tortul diplomat (portocale, kiwi) cu fructe de sezon specifice verii adica zmeura, capsuni, nectarine. Acum fiind toamna puteti sa folositi ce mai gasiti fructe de sezon sau fructe la conserva/borcan.
Fructele se maruntesc si se pun in straturi in tort si se folosesc ca decor. La cofetarii se pune de obicei gelatina peste fructe pentru a nu isi pierde din culoare in cazul in care sta mai mult in vitrina, dar eu nu cred ca este cazul sa folositi gelatina.
Tortul se mai poate face cu baza si margini din aluat. Eu am ales varianta mai populara, cea cu piscoturi, pentru ca se face mai usor si este super buna.
Eu am aromat crema cu pastaie de vanilie. Este mult mai buna decat esenta din comert si va oferi un gust mult mai intens.
Daca urmati reteta va trebui sa insiropati piscoturile. Eu le-am insiropat cu sirop de fructe pe care l-am pastrat de la o conserva cu fructe, dar puteti sa folositi si sirop de visine (sau de alt fruct) pe care sa il dizolvati in apa.
Sper sa va placa reteta si sa incercati sa faceti mai multe retete de dulciuri in casa.
- Prep Time : 01h 20min
- Yield : 6
- Allergens : Albus de Ou, Galbenus de Ou, Lapte, Portocale
Ingredients
- oua - 6 bucati
- zahar pudra - 350 grame
- lapte - 400 ml
- smantana lichida - 500 ml, pentru frisca
- gelatina - 40 grame
- apa - 400 ml
- pastaie de vanilie - 1 bucata
- portocale - 3 bucati
- banane - 2 bucati
- nectarine - 2 bucati
- kiwi - 2 bucati
- zmeura - 150 grame
- capsuni - 150 grame
- piscoturi - 250 grame
- sirop - 400 ml
Instructions
- Granulele de gelatina se amesteca cu apa foarte bine si se lasa deoparte.
- Ouale intregi se bat cu zaharul pudra pana cand se omogenizeaza.
- Laptele caldut se adauga peste compozitia de oua.
- Se scot semintele pastaii de vanilie si se adauga in crema.
- Crema se face in continuare pe baie de aburi pentru a se ingrosa. Bolul cu crema se pune peste o cratita cu apa clocotita (ar fi bine sa potriviti in prealabil bolul, cratita si cantitatea de apa astfel incat sa nu va treziti cu surprize) si se amesteca bine cu un tel pana cand sa ingroasa. Ar trebui sa dureze cam 10 minute.
- Amestecul de apa si gelatina se incalzeste timp de cateva secunde la microunde. Nu trebuie sa incalziti prea mult gelatina, sa nu o fierbeti pentru ca fierberea distruge gelatina si nu o sa se lege crema.
- Gelatina se pune peste crema treptat si se omogenizeaza bine. Lasati crema sa se raceasca complet.
- Frisca se bate bine folosind un mixer si se adauga peste crema facuta anterior.
- Fructele se toaca in bucatele potrivite, se opresc cateva pentru decor, si se amesteca bine astfel incat sa avem un amestec omogen de fructe.
- Puteti sa tineti crema un pic in frigider daca nu vi se pare suficient de inchegata, dar sa nu o uitati acolo asa cum am facut eu pentru ca se va intari prea tare si va fi greu de intins.
- Pregatiti un platou de servire si puneti peste el un cerc de la o tava cu margini detasabile, din aceasta de care am folosit aici. Cercul o sa va ajute ca piscoturile sa stea in picioare si tortul sa iasa frumos si rotund.
- Se ia fiecare piscot si se inmoaie rapid in sirop de fructe. Se aranjeaza piscoturile in pozitie verticala pe toata marginea formei de tort si la baza.
- Se pune o treime din crema. Peste crema se aranjeaza jumatate din cantitatea de fructe, se mai pune un strat de crema, restul de fructe si ultimul strat de crema.
- Se pune in frigider peste noapte sau minim 6 ore.
- Dupa acest timp se scoate din frigider si se decoreaza cu fructe.
Pofta mare!
Pentru mai multe retete de deserturi intrati aici.
particip+ana maria obreajan
Particip!Miron ioana diana
Particip!
Am incercat si eu reteta aceasta , nu iese bun deloc cu frisca aceea falsa.Nu are nici un gust 😐 Incercati cu smantana naturala daca nu vreti sa aveti o mare dezamagire!!
Care frisca falsa? Eu am folosit in reteta frisca batuta din smantana naturala. Depinde si de calitatea produselor pe care le folositi.