Buna ziua dragii mei! Este o vreme tare urata afara ce ma determina sa stau in casa si sa ma pun pe scris. Eu zic ca e si o vreme prefecta pentru bucatarit, copt si gatit. Asa ca reteta pe care o scriu acum se potriveste perfect cu ziua de astazi. Va scriu despre tortul cu pere, migdale si ciocolata pe care l-am facut impreuna cu prietena mea, Maria, bucatar si cofetar pasionat. Am invitat-o alaturi de mine sa gatim pentru ca stiu ce prajituri minunate face si m-am gandit ca vom beneficia cu totii de cunostintele ei.
M-am chinuit un pic sa o conving pe Maria sa vina in bucataria GatesteUsor, dar iata ca am reusit si puteti sa vedeti in cele ce urmeaza ce am facut noi impreuna.
Va spuneam ca Maria este bucatar si cofetar, dar ea este si antreprenor, transformandu-si pasiunea in afacere. Coquette Candy Bar este business-ul Mariei care se ocupa cu realizarea de candy bar-uri, torturi si prajituri pentru tot felul de evenimente. Daca va doriti un candy bar spectaculos pentru evenimentul dvs. va sfatuiesc sa intrati pe pagina de facebook de mai sus si sa o contactati.
Prezentare video Tort cu pere, migdale si ciocolata
Tort cu pere, migdale si ciocolata

Acum sa va zic despre tortul pe care l-am facut. Maria zice ca este cel mai simplu blat de pandispan care exista si dupa sesiunea de cooking pe care am facut-o impreuna pot sa va garantez ca asa este.
Maria a facut (pentru ca eu am fost mai mult asistenta draguta, ce imi place sa am invitati) un tort cu doua straturi de pandispan umplut cu pere posate, migdale rumenite, crema de ciocolata, glazura de ciocolata, ornat cu flori comestibile uscate si migdale.
A fost o placere sa lucrez alaturi de ea, iar tortul acesta este pe departe cel mai gustos de pe blog si cel mai aratos.
Ingredients
- Pentru blat:
- oua - 4 bucati
- faina - 120 grame
- zahar - 120 grame
- sare - 1 praf
- Pentru compot:
- pere - 2 bucati, mari
- lamaie - 1 bucata
- zahar - 200 grame
- migdale - 100 grame
- Pentru crema:
- oua - 6 bucati
- unt - 100 grame
- ciocolata - 350 grame
- smantana lichida - 200 ml
- pastaie de vanilie - 1 bucata
- gelatina - 5 grame
- zahar - 150 grame
- Pentru glazura:
- ciocolata - 125 grame
- smantana lichida - 80 ml
Instructions
Mai intai blatul:
- In bolul mixerului se pun ouale intregi si zaharul si se bat foarte bine timp de aproximativ 10 minute (depinde si de mixer) pana cand ouale sunt pufoase si se deschid la culoare. Pentru ca le batem atat de mult ele vor ingloba foarte mult aer si nu va fi nevoie sa folosim praf de copt. Daca nu aveti un mixer la dispozitie puteti sa le bateti cu telul si sa va ajutati de putin praf de copt astfel incat sa va asigurati ca blatul creste si este pufos.
- Dupa ce ouale sunt pufoase se adauga faina cernuta si se amesteca cu o spatula, cu miscari ample, de jos in sus astfel incat sa nu scoatem aerul din oua. Vrem sa obtinem un pandispan pufos.
- Se pregateste o forma rotunda, cu margini detasabile, in care sa coacem blatul. Se acopera baza tavii cu hartie de copt si apoi se inchid marginile peste hartia de copt. Marginile tavii se ung cu unt si se tapeteaza cu putina faina. Decupati excesul de hartie de copt. Hartia de la baza ajuta ca blatul sa nu se lipeasca si sa usureze curatarea ulterioara.
- Compozitia pentru blat se toarna in forma pregatita. Maria ne sugereaza sa nu turnam in acelasi loc in tava pentru o buna distributie a aluatului in tava. Forma se loveste usor astfel incat aluatul sa se niveleze.
- Se coace in cuptorul incins la 160 de grade timp de 25 de minute, fara ventilatie, cu caldura de sus si de jos. Nu deschideti cuptorul in timpul coacerii.
- Dupa ce trec cele 25 de minute opriti cuptorul si lasati blatul timp de 5 minute in cuptorul inchis. Apoi deschideti cuptorul si lasati blatul sa se odihneasca timp de 10 minute in cuptor. Abia apoi il scoateti din cuptor, il lasati sa se raceasca putin si il scoateti sa se racesca pe un gratar.
Compotul de pere:
- Cele doua pere se decojesc si se toaca in cuburi. Se amesteca cu suc de lamaie de la o jumatate de lamaie astfel incat sa nu se oxideze. Se pun intr-o craticioara,se adauga zaharul si se acopera cu apa. Se lasa la fiert timp de aproximativ 20 de minute pana cand perele sunt fierte, puteti incerca cu varful cutitului astfel sa verificati gradul de fierbere. Dupa ce sunt gata se lasa sa se raceasca.
Pentru mousse-ul de ciocolata:
- Migdalele se prajesc in tigaie timp de 4-5 minute pana cand se rumenesc usor.
- Se separa ouale. Galbenusurile se bat 50 de gr de zahar.
- Se despica pastaia de vanilie si se pune intr-un ibric cu 200 de ml de smantana lichida dulce. Incalzim smantana lichida pana ajunge aproape de punctul de fierbere.
- Peste galbenusurile batute se adauga smantana fierbinte in fir subtire in timp ce mixerul merge. O adaugam in fir subtire pentru ca nu vrem ca ouale sa se coaguleze si sa se transforme in omleta.
- Crema acesta se transfera intr-o craticioara cu fund gros si se pune pe foc pentru a o pasteuriza si a se ingrosa. Se pune la foc mic si se amesteca constant pana cand se ingroasa.
- Ciocolata se toaca marunt si impreuna cu untul se topeste in cuptorul cu microunde. O puneti pentru cateva secunde, apoi o scoateti si o amestecati si tot asa pana cand se topeste si se leaga. Aveti grija sa nu o ardeti. Se poate topi si pe baie de abur.
- Ciocolata topita se adauga peste crema calda si se amesteca bine.
- Albusurile se amesteca cu zaharul si se bat pe baie de abur amestecand constant. Se tin la foc mic pana cand se topeste zaharul. Apoi se transfera in bolul mixerului si se bat pana cand stau bat si nu curg din bol.
- Gelatina se hidrateaza in 50 de ml de apa calda si se adauga peste crema de ciocolata facuta anterior si se amesteca bine.
- Albusurile spuma se adauga peste crema de ciocolata.
Se monteaza tortul:
- Se pregateste din nou tava pentru montarea tortului. Se acopera baza cu hartie de copt si pe marginile formei se pun folii de plastic taiate (coperti de dosare) care sa ne ajute sa obtinem un tort aspectuos.
- Blatul se taie in jumatate.
- La baza se pune primul strat de blat. Se pune peste pandispan jumatate din cantitatea de compot de pere, atat sirop cat si bucati de pere, apoi se presara migdale maruntite.
- Se pune jumatate din crema de ciocolata, se loveste usor tava pentru a se nivela. Se pune in congelator pentru 10 minute pentru ca primul strat de crema sa se aseze si urmatorul strat de blat sa nu se afunde in crema.
- Dupa ce crema s-a intarit putin punem al doilea strat de pandispan cu partea superioara in jos astfel incat sa obtinem un tort nivelat frumos deasupra.
- Peste blat reluam operatiunea pere, sirop, migdale, restul de crema, nivelat si tinut la rece timp de 3-4 ore astfel incat sa se raceasca bine si sa il putem decora.
Decor:
- Pentru glazura se topeste ciocolata impreuna cu smantana lichida la microunde.
- Se incalzeste o spatula sau un cutit folosind o torta de bucatarie sau flacara aragazului. Cu spatula incalzita se netezesc marginile tortului.
- Glazura de ciocolata (ganache) se pune peste tort si se niveleaza dupa plac. Noi am lasat-o sa curga natural, neacoperind complet marginile tortului.
- Maria a nivelat-o frumos deasupra cu miscari circulare si a decorat tortul cu petale uscate de flori comestibile si bucati de migdale.
Se serveste cu multa pofta!
Pentru mai multe retete delicioase pe care le-am facut impreuna cu invitati puteti intrati aici.
Leave a Reply