Tochitura moldoveneasca

Salutare! Unul din preparatele noastre traditionale este Tochitura. Dat fiind ca animalul de companie preferat al romanilor este porcul, a carui sacrificare se face in fiecare zona a tarii, intalnim o sumedenie de variante de tochitura, cu diferente, din punctul meu de vedere, destul de confuze.

Tochitura moldoveneasca, olteneasca, dobrogeana, ca-n Banat, ardeleneasca, si probabil or mai fi si altele. Unele se fac cu carne si carnati, altele cu organe, unele au sos de rosii si legume, iar in Ardeal se pune evident carne afumata. Ingredientul comun al tutror este carnea si produsele de porc si mamaliguta.

Prezentare video Reteta de Tochitura Moldoveneasca

Tochitura moldoveneasca

By January 26, 2015

Eu va prezint astazi reteta pentru Tochitura Moldoveneasca, asa cum o stiu eu, fara a avea pretentii ca detin adevarul absolut in materie de componenta acestei tochituri. De fapt daca este cineva care sa poata delimita foarte clar ingredientele si specificul fiecarei tochituri aferente unei zone geografice, l-as ruga sa impartaseasca informatia.

Acum eu stiu ca aceasta tochitura este foarte de departe de un preparat sanatos. Dar sa fim sinceri! Carnea si grasimea prajita sunt gustoase! Gata am spus-o! Din in cand mai calcam stramb si ne mai facem si astfel de pofte. Atata timp cat nu sunt facute in execes, parerea mea este ca puteti manca fara mustrari de constiinta.

Despre tochitura moldoveneasca eu stiu ca se face cu carne de porc/ pulpa/fleica/ceafa. Se pare ca pulpa este insa cea mai indicata pentru ca nu este atat de grasa. Pe langa carne se mai pun carnati proaspeti sau afumati, organe daca va plac (ficat, inima, splina, plamani, rinichi) si condimente. Eu am decis sa ma limitez la ficat de aceasta data.

Tochitura moldoveneasca se serveste cu un ou ochi alaturi, telemea rasa si mamaliguta calda.

Sa vedem restul ingredientelor:

  • Prep Time : 10 minutes
  • Cook Time : 20 minutes
  • Rating 3 stars - based on 2 review(s)
  • Yield : 4
  • Allergens : ,

Ingredients

Instructions

Sa vedem cum procedati:

Tochitura moldoveneasca

  • Ceafa, fleica de porc si ficatul se spala si se taie in cubulete potrivite pentru o imbucatura. Carnatii se taie in bucatele mai mici.

Tochitura moldoveneasca Tochitura moldoveneasca

Tochitura moldoveneasca Tochitura moldoveneasca

  • Usturoiul se paseaza si se amesteca cu un pahar de apa.

Tochitura moldoveneasca

  • Se incinge uleiul de masline intr-o tigaie incapatoare. Se pune mai intai ficatul si se lasa sa se patrunda, cam 5 minute, apoi se adauga bucatelele de ceafa si fleica, si se amesteca. Carnea se patrunde cam in 7 minute.

Tochitura moldoveneasca Tochitura moldoveneasca

  • Separat se pune apa, cu un praf de sare, la fiert pentru mamaliguta. Reteta pentru mamaliguta aici.
  • Dupa ce carnea s-a patruns se adauga carnatii si se lasa cam 5 minute.
  • Tochitura se asezoneaza cu sare, piper si cimbru. Se adauga mujdeiul de usturoi si se mai lasa pe foc 5 minute sa scada sosul.

Tochitura moldoveneasca Tochitura moldoveneasca

Tochitura moldoveneasca

  • Cat timp sosul scade, incingeti un pic de ulei de floarea soarelui intr-o tigaie micuta. Dupa ce uleiul s-a incins adaugati oul si faceti un ou ochi, acoperit sau nu, dupa preferinte. Pregatiti atatea oua ochiuri pentru cate farfurii pregatiti. Cantitatile de carne de mai sus ar trebui sa satisfaca 4 persoane. Eu am pregatit pentru servit doar o farfurie, de aceea am facut un singur ou.

Tochitura moldoveneasca

  • Pe o farfurie incapatoare se pune la mijloc o portie de mamaliga, in jurul ei tochitura, alaturi sau peste, mamaliga, oul ochi si deasupra se presara telemea sau branza de burduf rasa.
  • Se serveste calda impreuna cu un pahar de vin rosu sec.

Tochitura moldoveneasca

Pofta mare!

Ce parere ai despre aceasta reteta?
(5 votes, average: 3.00 out of 5)
Loading...

One Response to Tochitura moldoveneasca

  1. Rîbac Cristina

    Particip! Rîbac Cristina

Leave a Reply to Rîbac Cristina Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *