Buna ziua dragilor si La Multi Ani! Fie ca anul 2016 sa va aduca sanatate, bucurii si tot ce va doriti voi! Vacanta s-a cam terminat si e cazul sa ne reapucam de treaba. Asa ca dupa ce am terminat de lopatat zapada din jumatate de curte (restul i-am lasat-o lui R.) am zis ca ar fi cazul sa va prezint prima reteta pe anul acesta. Tocana de Vita la Cuptor.
Tocana asta a mea este perfecta acum, dupa sarbatori, cand ar trebui sa mancam mai usor si sa nu petrecem prea mult timp in bucatarie.
Prezentare video Tocana de Vita la Cuptor
Tocana de vita la cuptor

Practic este un fel "one pot meal" pentru ca in principiu se pot pune toate ingredientele intr-o oala si se gatesc impreuna.
Eu am calit mai intai ceapa, carnea si legumele si apoi le-am pus pe toate intr-un vas de lut, vas roman, si le-am pus la cuptor. Puteti sa sariti peste partea cu calitul si sa le puneti pe toate de la inceput in vasul roman sau intr-o cratita normala sau de fonta. Eu am calit mai intai legumele pentru astfel se intensifica aromele, dar daca va grabiti puteti sa sariti peste pasul asta.
Am folosit pulpa de vita, dar puteti sa folositi si muschi sau cubulete de vita. Ca legume am folosit ceapa, putina telina, ardei capia, morcovi, ardei iute, usturoi. Puteti sa le adaptati dupa gust. Am folosit rosii conservate si suc de rosii pregatite de mine. Va jur ca sunt cele mai bune. Mancarea iese mult mai buna cu ingrediente pregatite in casa.
Ingredients
- carne de vita - 700 grame, pulpa
- ceapa - 2 bucati
- telina - 1 bucata mica
- ardei iute - 1 bucata
- ardei capia - 2 bucati
- morcovi - 4 bucati
- usturoi - 4 catei
- foi de dafin - 3 bucati
- patrunjel - 1/2 legatura
- vin alb - 50 ml, sec sau demisec
- boia - 1 lingurita
- cimbru uscat - 1 lingurita
- ulei de masline - cativa ml
- sare - dupa gust
- piper - dupa gust
- pasta de tomate - 100 grame
- rosii din conserva - 370 grame
Instructions
- Bun! Sa ne apucam de treaba. Carnea se taie in cubulete, ceapa marunt, morcovii rondele, telina cubulete mici, ardeii capia in cuburi, ardeiul iute se toaca marunt. Intr-o tigaie incapatoare se incing 20 de ml de ulei de masline si se caleste ceapa pentru 5 minute.
- Carnea se condimenteaza cu sare, piper, boia si cimbru uscat si se amesteca bine.
- Peste ceapa calita se adauga cubuletele de carne condimentata, se amesteca si se lasa sa prinda culoare pe toate partile, timp de 7 minute. Vrem ca bucatelele de carne sa prinda crusta pe toate partile astfel incat sa ramana zemoase la mijloc.
- Povestea din tigaie se transfera intr-un vas pentru cuptor (eu am lasat vasul roman la inmuiat in apa timp de 30 de minute) si se adauga restul legumelor, ardeiul iute, foile de dafin, sare, piper, cativa ml de ulei de masline si se amesteca totul foarte bine. Se acopera vasul si se pune in cuptorul usor caldut (pentru ca vasele de ceramica nu trebuie introduse reci in cuptorul incins) pentru 2 ore. Apa pe care vasul a tras-o va innabusi carnea.
- Dupa cele doua ore se scoate vasul din cuptor, se da capacul la o parte, se pune usturoiul trecut prin presa, rosiile conservate, sucul de rosii si vinul. Se amesteca bine si se repune la cuptor pentru inca o ora cu capacul pus. Apoi se da capacul la o parte si se mai tine tocana la cuptor neacoperita timp de 30 de minute pentru a scadea si a se rumeni.
- Se serveste calda, cu patrunjel deasupra si cu ceva muraturi langa.
Pofta mare s-aveti!
Pentru mai multe retete delicioase cu carne de vita intrati aici.
Daca nu am vas de lut si folosesc o tava obisnuita inteleg ca trebuie sa pun putina apa si apoi o dau la cuptor pt. doua ore ?
Da, se poate face si intr-o tava