Pastele cu sos Bolognese sunt renumite printre felurile de paste italiene. In italiana sosul se numeste Ragu all Bolognese si provine din zona italiana, Bologna. Traditional acest sos de carne se serveste impreuna cu diferite feluri de paste, spaghetti sau se include in Lasagna.
Prezentare video Reteta de Tagliatelle cu sos Bolognese
Taligatelle cu sos Bolognese

Prima atestare istorica a acestui sos apare in anul 1891 intr-o carte de bucate. Intre timp au aparut multe variatiuni pe tema, ceea ce a determinat Academia Italiana de Bucatarie sa il inregistreze sub denumirea de "sos clasic Ragu" la Camera de Comert din Bologna.
Se pare ca italienii trateaza foarte serios pastele nu?
Ingredients
- tagliatelle - 200 de grame
- vin rosu - 100 de ml, sec
- ulei de masline - 50 de ml (2 linguri)
- sare - dupa gust
- piper - dupa gust
- lapte - 100 de ml
- ceapa - 1 bucata
- parmezan - 4 linguri
- bulion - 1 lingura
- morcovi - 1 bucata
- usturoi - 2 catei
- telina - 1 bucata mica, radacina
- rosii din conserva - 300 de grame
- carne tocata de vita - 350 de grame
Instructions
- Ceapa si usturoiul se toaca marunt. Morcovul si telina se dau pe razatoarea mare.
- Intr-o cratita, sau o tigaie inalta, incalziti uleiul de masline si caliti legumele.
- Separat puneti apa la fiert cu un pic de sare pentru paste.
- Dupa ce legumele s-au inmuiat adaugati carnea tocata. Cand carnea si-a schimbat culoarea un pic adaugati vinul rosu.
- Cand apa a fiert adaugati pastele si fierbeti-le conform indicatiilor de pe pachet. Mie imi plac al dente.
- Cand carnea este aproape gata adaugati laptele, rosiile pasate si bulionul.
- Amestecati bine si asezonati cu sare si piper.
- Adaugati pastele si amestecati.
- Se servesc calde presarate cu parmesan si un pahar de vin rosu.
Pofta buna!
Ce parere ai despre aceasta reteta?
O sa fac in seara asta 🙂 Arata foartee bine.
Sa imi spui cum iti iese!