Supa de pui cu galuste

Salutare! Am revenit pe blog cu forte proaspete in noul an. Desi m-am intors un pic cam tarziu, lungind vacanta cat de mult s-a putut, iata-ma aici scriind despre o reteta clasica si dragastoasa, Supa de pui cu galuste.

Supa de pui, fie ea cu galuste sau taitei, simbolizeaza pentru mine ideea de acasa, caldura, confort, imbratisari, intelegere, nostalgie…ceea ce intr-un cuvant americanii numesc “comfort food” (engleza mi se pare a fi o limba foarte functionala, parca are termenul potrivit pentru orice). Ceva parca e bine pe lume cand ma intorc acasa si pe masa ma intampina un bol aburind de supa gustoasa cu o mare galusca in mijloc si cateva fasii de patrunjel. Nu am aceeiasi senzatie in preajma unei supe creme sau a unei ciorbe.

Prezentare video Reteta de Supa de Pui cu Galuste

Supa de pui cu galuste

By January 13, 2015

Supa aceasta de pui se poate pregati in aceeiasi maniera probabil din toate zburatoarele, mai ales din rata sau gasca. Oricum cea mai buna supa va fi cea din pasare de curte. Tocmai ce am transformat ieri ultimele parti dintr-un cocos care m-a suparat intr-o delicioasa Ciorba Radauteana. La fel de buna este si supa de gaina.

Ei bine cum la filmarea acestei retete nu am avut acces la o pasare de curte am folosit un piept de pui. Nu a fost el de curte, dar mi-a iesit o supa foarte buna. Puteti folosi la supa si aripi, gaturi, spate sau copane.

O sa remarcati mai jos ca am fiert un ou in supa. De ce? Pentru a clarifica supa. In supa strecurata, din care au fost scoase in prealabil legumele si carnea, se adauga un ou intreg si se lasa pana se fierbe, apoi se scoate. Practic un ou romanesc in supa. Prin fierbere oul va atrage toate impuritatile din supa si veti obtine o supa clara. Acest procedeu nu este obligatoriu, eu am vrut sa procedez asa de aceasta data. Cum doriti.

Sa vedem ingredientele:

Ingredients

Instructions

  • Mai intai se fierbe puiul in apa rece. Eu l-am fiert in 4.5 litri de apa. Am facut o supa care mi-a ajuns cateva zile.
  • Se lasa sa dea in clocot si se aduna spuma pe masura ce se formeaza, cu o spumiera. Este foarte important in contextul unei supe clare.

Supa de pui cu galuste Supa de pui cu galuste

  • Dupa aproximativ 20 de minute puiul ar trebui sa fie aproape gata, moment in care se adauga legumele taiate grosier, in bucati mari. Ceapa se pune intreaga pentru a nu se desface in foi in timpul fierberii.

Supa de pui cu galuste Supa de pui cu galuste

  • Se lasa sa fiarba la foc potrivit pana cand legumele, mai ales radacinoasele, sunt fierte bine.
  • Se scot legumele si carnea din supa si se lasa sa se tempereze. Pieptul de pui de dezoseaza, ii se scoate pielea si se taie in cubulete de marime potrivita. Eu nu am pus si legumele in aceasta supa, dar daca doriti va rog sa le puneti, vor creste valoarea nutritiva a supei. Le tocati cubulete de la inceput sau dupa ce s-au fiert.

Supa de pui cu galuste Supa de pui cu galuste

  • Supa se strecoara. Dupa aceasta etapa eu am mutat supa intr-o oala ceva mai mica deoarece scazuse.
  • Etapa optionala: daca doriti sa obtineti o supa clara, in oala cu supa calda de pe foc, se sparge un ou. Se lasa sa fiarba 7 minute, pana se coaguleaza si atrage toate impuritatile din supa. Apoi se scoate si se continua fierberea, la foc mic, a supei.

Supa de pui cu galuste

Galustele:

  • Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare. Se adauga un praf de sare si peste galbenusuri si se bat si ele bine. Peste galbenusurile batute se adauga albusurile spuma, omogenizand cu miscari verticale.

Supa de pui cu galuste Supa de pui cu galuste

Supa de pui cu galuste Supa de pui cu galuste

Supa de pui cu galuste

  • Peste oua se adauga grisul in ploaie si se omogenizeaza bine. Compozitia pentru galuste trebuie sa aiba o consistenta grosuta asa ca daca mai trebuie mai adaugati cate putin gris. Nu prea mult pentru ca veti obtine galuste tari ca piatra.

Supa de pui cu galuste

  • Compozitia de galuste se tine la frigider 5 minute. Intre timp se pune la foc o oala cu apa cu sare.
  • In supa calda se pun cubuletele de pui si se sareaza

Supa de pui cu galuste Supa de pui cu galuste

  • Cand apa pentru galuste clocoteste, se da focul mai mic si, folosind o lingura, se ia din compozitia de galuste o cantitate mica si se pune in oala cu apa clocotita. Dupa ce ati pus toate galustele, sau cate intra intr-o tura, stropiti galustele cu picaturi de apa rece. Galustele se fierb la foc potrivit pentru 5 minute.

Supa de pui cu galuste Supa de pui cu galuste

  • Se scot pe rand din oala cu apa si se pun in supa care se mai fierbe 10 minute impreuna cu galustele.
  • Focul se opreste si se presara patrunjel proaspat tocat.

Supa de pui cu galuste Supa de pui cu galuste

  • Se serveste fierbinte.

Supa de pui cu galuste

Pofta mare!

Sfaturi:

  1. Glustele se pot fierbe direct in supa clocotita. Atunci cand se fierb galustele se mai intampla ca bucatele din compozitie sa se risipeasca prin oala. Pentru a evita o supa prin care sunt bucatele diforme de galuste, eu fierb galustele separat si apoi iau doar galustele si le pun in supa. Astfel obtin o supa clara. Este la fel de corect si chiar mai comod sa fierbeti galustele direct in supa. Este la latitudinea voastra.

Ce parere ai despre aceasta reteta?
(3 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

4 Responses to Supa de pui cu galuste

  1. Alin

    Mulțumim pentru toate rețetele astea mult mai ușoare explicate așa, într-adevăr!

    Poate are loc și o rețetă simplă de supă pe blogul ăsta care ne ajută să gătim ușor? Una foarte simplă, pentru un începător ca mine, deci fără carne și să poată fi gătită repejor.

    Prima mea tentativă a avut succes (m-a lăudat gașca), dar ar fi trebuit să folosesc mai puțină țelină, că a amărât-o mai mult, și mai puțin orez, că s-a stricat imediat.

    Deși’s netalentat în bucătărie, am descoperit că de cele mai multe ori când îmi ascult prietenele în loc să-mi ascult intuiția când am de luat o decizie care ține de gătit, greșesc.

    • Camelia Juganaru

      Buna! Ma bucur ca iti sunt de folos retetele.
      Inteleg ca iti doresti o supa doar din legume?
      E mai bine sa iti asculti intuitia, macar gresesti pe barba ta si vezi ce merge si ce nu.
      Cu supa de legume e destul de simplu, ca doar fierbi legumele pentru supa (pe care le vezi mai sus) in apa si pui un pic de sare si patrunjel tocat la final si asta-i supa.

  2. Recian Maria Lucia

    particip

  3. Diana

    Ador aceasta supa

Leave a Reply to Camelia Juganaru Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *