Supa concentrata de oase

Salutare dragilor! In aceasta frumoasa dimineata o sa vorbim despre un preparat de baza al bucatariei si anume supa concentrata de oase, fondul de oase sau stock-ul asa cum il stim din engleza. In bucatariile de acasa nu este foarte cunoscut, destul de putini bucatari amatori cunoscand intrebuintarile sale si modul de preparare. Printre cele mai populare intrebuintari ale supei de oase sunt, in bucataria romaneasca, la prepararea micilor si a carnatilor. Supa de oase se foloseste pentru ca preparatele in cauza sa nu fie seci  si sa le ofere un gust complet.

In afara de aceste doua intrebuintari (pe care le stiu eu din bucataria noastra) supa concentrata de oase se mai poate folosi la sosuri, paste, risotto, preparate cu orez, couscous, supe, mancaruri cu legume sau cu carne si multe altele.

Am mai facut si supa concentrata de oase de pui pe care o gasiti aici.

Prezentare video Supa concentrata de oase

Supa concentrata de oase

By September 15, 2016

Motivul pentru care va prezint aceasta reteta este pentru ca urmeaza sa va povestesc despre o reteta autentica de mici, dar am zis sa incepem cu baby steps. Zau ca as fi facut risotto si sa va explic atunci cum e cu supa de oase, dar m-am gandit ca-s mai multi amatori de mici decat de risotto.

Supa de oase se poate face cu orice oase vreti voi. Cea mai populara este cu oase de pui, de vita, de peste sau de legume, dar se pote face si cu oase de porc sau de oaie. In bucatariile de acasa nu prea gasim aceasta supa asa cum se pregateste ea in bucatariile restaurantelor care se respecta si isi respecta si clientii. Pe vremuri supa aceasta de oase se pregatea in fiecare zi in bucatariile restaurantelor, fierbea timp indelungat pentru ca tot gustul ingredientelor sa treaca in supa, pentru ca mai apoi sa fie transformata in sosuri delicioase si alte preparate. Din pacate in zilele noastre in majoritatea restaurantelor se folosesc tot felul de prafuri si concentrate in loc de supa de oase. Treaba merge mai repede, costurile sunt mai mici, patronul e fericit si clientul nu observa diferenta. Doar ca nu-i chiar asa pentru ca unii dintre noi chiar simtim diferenta aia de gust in sosul lor facut cu vegeta!!!

Supa asta de oase se face cu oase goale, fara prea multa carne pe ele, cu legume, nu chiar cele mai frumoase, chair cu coaja pe ele si cu tot felul de plante aromatice legate frumos buchetel si fierte impreuna cu toate cele. Nu e deloc scump sa faci o portie zdrvana de supa concentrata pe care sa o tii in congelator (poate in sticle, containere, pungute sau tavi de gheta) si sa o folosesti apoi corespunzator. De fapt este mega ieftin sa transformi o gramada de resturi intr-un preparat indispensabil care sa iti faca mancarea mult mai gustoasa. Poti sa nu mai cumperi carne dezosata si sa o dezosezi chiar tu. Strangi frumusel intr-o punga toate oasele si cand ai aproximativ  1 kg poti sa te apuci de facut supa concentrata/stock.

Exista doua varinte de a face aceasta supa: oasele se pun la fiert impreuna cu otet (cate o lingura de otet per litru de apa; otetul ajuta la extragerea aromei din oase) si cu apa si se lasa sa scada mai mult de jumatate. Cu cat e supa mai scazuta cu atat e mai concentrat gustul. Sau oasele se pun impreuna cu legume (ceapa, telina, morcov, pastranac, dovlecel, etc) intr-o tava, la cuptor si se lasa sa se rumeneasca bine. Apoi se arunca intr-o oala si se acopera cu apa si se lasa tot asa sa scada. Varianta cu ingredientele coapte este mai gustoasa.

Dupa ce faceti aceasta supa puteti sa o folositi la carnati si mici sau sa o folositi la sosuri diverse. Daca o congelati in tavite de cuburi de gheata puteti sa folositi cateva astfel de cubulete si sa le dizolvati in apa pentru a face supa fara efort.

  • Prep Time : 5 minutes
  • Cook Time : 06h 00min

Ingredients

Instructions

Supa concentrata de oase

  • Oasele de vita cu maduva se pun intr-o oala (de preferat sa fie sparte in bucati mici) impreuna cu otetul si se acopera cu apa. E bine ca oala sa fie cat mai mare astfel incat oasele sa fie acoperite de apa. Daca folositi oase de vita rugati macelarul sa le sparga in bucati mai mici.

Supa concentrata de oase

  • Dupa ce apa da in clocot se lasa supa sa fiarba la foc mic timp de 6 ore. Intre timp este foarte important sa spumati des astfel incat supa sa fie clara.

Supa concentrata de oase

  • Puteti sa adugati de la inceput legume pentru supa si plante condimentare.
  • Dupa timpul de gatire supa ar trebui sa scada la jumatate. Se da de pe foc si se scot oasele. Supa se strecoara de doua ori prin tifon astfel incat sa scapam de toate impuritatile.

Supa concentrata de oase

  • Din oasele de vita se scoate maduva care se poate servi pe paine prajita frecata cu usturoi si impreuna cu ceapa rosie. Cu moderatie!
  • Supa se lasa sa se raceasca si se foloseste in preparate diverse sau se pune la congelator. Se poate pastra in frigider, intr-un borcan, timp de 4-5 saptamani.

Supa concentrata de oase

Pofta mare!

Pentru mai multe sfaturi culinare intrati aici.

Supa concentrata de pui Cum se transeaza o rata

Verdeturi conservate in ulei de masline Cum alegem pestele si fructele de mare?

Print Friendly, PDF & Email

 

Print Friendly, PDF & Email
Votati aceasta reteta: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Nici un Vot)
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *