Suc de rosii de casa

Salutare dragilor! Astazi va prezint o reteta foarte importanta pentru toate persoanele care doresc sa faca mancare sanatoasa si foarte gustoasa. Este vorba despre Sucul de rosii de casa. Acest suc de rosii este un ingredient esential pentru o multime de retete. Vorbim despre ostropel de pui, lasagna, supa de rosii (de facut iarna), paste cu sos rosu, tot soiul de ciorbe, ardei umpluti, sarmale si in fine, toate retetele de pe lumea aceasta mare in care se foloseste minunatul suc de rosii.

Prezentare video Reteta de Suc de Rosii de Casa

Suc de rosii de casa

By October 30, 2014

Aceasta reteta este una nostalgica pentru mine deoarece imi aduce inapoi multe amintiri cu bunica mea. Poate parea cliseic motivul bunicii gospodine, dar la mine bunica a fost si va ramane modelul gospodinei si al bunicii perfecte, care ne astepta mereu cu mancare calda si gustoasa.

Bunica mea facea cel mai bun ostropel de pui din toata lumea. Sunt sigura de asta. Unul dintre ingredientele principale era sucul de rosii pe care il facea vara. Petrecea o zi intreaga curatand cele mai coapte rosii si dandu-le prin masina de rosii. Dupa ce dadea rosiile prin masina, mai trecea prin masina si cojile ramase pentru a se asigura ca extrage tot ce se poate extrage din rosii. Apoi punea sucul acela dulce la foc domol pe plita si amesteca in el ore bune. Ne mai chema si pe noi, copii, sa mai stam pe langa ea si sa amestecam, ca obosea de la atata stat in picioare langa oala. In fine dupa ce bunica aprecia cu un ochi de expert ca sucul are consistenta potrivita, oprea focul si cu multa grija turna pretiosul suc in sticle. Punea toate sticlele intr-un loc strategic, deasupra lor o bunda de lana si una de blana pentru ca sticlele sa se raceasca lent, in acest fel asigurandu-se sterilizarea. Folosea acest suc in tot soiul de retete gustoase.

Gata, mi-am facut numarul nostalgic. Acum sa vedem ce va trebuie pentru sucul de rosii:

Prep Time : 60 minutes. Cook Time : 02h 00min Allergens :

Rating 5 stars - based on 3 review(s)

Ingredients


Instructions

Daca doriti sa pregatiti suc de rosii pentru toata iarna este bine sa cumparati o cantitate destul de mare de rosii, sau sa il pregatiti in mai multe ture. Ideea este ca in timpul gatirii sucul de rosii crud scade cam la jumatate pana ajunge la o consistenta grosuta. Deci va trebuie destul de multe rosii daca vreti sa va aprovizionati camara pentru iarna, ceea ce va si sugerez. Mai ales ca nu este greu de facut. Adica daca obisnuiti sa gatiti la sfarsit de saptamana puteti planifica si sucul de rosii printre celelalte preparate. Cat timp gatiti mancarea pentru pranz, mai amestecati de cateva ori in oala cu suc de rosii si ati mai adaugat doua sticle pentru rezerva de iarna.

Ideea este sa cumparati rosii foarte coapte, chiar si din acelea care au mici imperfectiuni cauzate de coacere, pentru ca sucul sa va iasa foarte dulce. Oricum in miezul verii, atunci cand este sezonul rosiilor, cele moi si coapte sunt la preturi mult mai mici comparativ cu rosiile "de salata".

Eu va arata astazi cum sa faceti un suc de rosii simplu, de baza, care poate fi folosit la toate preparatele care au printre ingrediente sucul de rosii. Daca doriti, atunci cand fierbeti sucul de rosii, puteti sa ii adaugati tot soiul de arome dupa gustul dumneavoastra. Arome precum ardei iute, usturoi, ramurele de cimbru, busuioc sau oregano.

Suc de rosii de casa

Cum preparam sucul de rosii:

  • Rosiile se spala bine si li se inlatura cotorul. Taiati rosiile adecvat manierei in care doriti sa le stoarceti. In videoclipul acestei retete eu am folosit o masina de stors rosii pentru a va arata cum functioneaza si cum arata sucul pe care il obtineti. Pentru ca rosiile sa intre in aceasta masina le-am taiat in sferturi. Apoi am folosit robotul meu preferat de bucatarie, Hurom, pentru a extrage mult mai repede si eficient sucul de rosii. Daca aveti un storcator similar de fructe va sugerez sa il folositi.  O alta varianta de extragere a sucului de rosii poate fi pasarea rosiilor. Dupa ce le-ati inlaturat cotoarele, taiati-le in bucati si pasati-le foarte bine folosind un blender. Pasta obtinuta se trece printr-o sita foarte fina in care sa ramana bucatelele mai mari de coaja si semintele.

Suc de rosii de casa Suc de rosii de casa

  • Sucul obtinut se pune intr-o oala cu fundul gros si se pune pe foc. Se lasa sa clocoteasca la foc mic timp de o ora si jumatate, doua ore (depinde si de cantitatea pe care o faceti, daca gatiti mai mult o sa dureze mai mult; eu va recomand sa preparati de mai multe ori in cantatati ca acestea pentru ca va scadea mult mai repede). Este foarte important sa amestcati des pentru a va asigura ca nu se lipeste.

Suc de rosii de casa Suc de rosii de casa

Suc de rosii de casa Suc de rosii de casa

  • Dupa acest timp sucul de rosii ar trebui sa scada la jumatate si sa se ingroase. Cu cat il tineti mai mult pe foc cu atat devine mai gros. Depinde de preferinte. Eu l-am lasat pana cand avea o consistenta grosuta, de suc de rosii, nu de bulion. Se adauga sare si se potriveste de gust.

Suc de rosii de casa Suc de rosii de casa

  • Sucul de rosii astfel preparat se toarna fierbinte in sticle/borcane. Dupa ce ati pus sucul in recipient, turnati deasupra lui cativa mililitri de ulei astfel incat sa creati o pelicula care sa sigileze sucul in sticle. Sticlele cu suc se lasa sa se raceasca pana ajung la temperatura camerei si apoi se depoziteaza pentru iarna.

Suc de rosii de casa Suc de rosii de casa

  • Dupa cum spuneam folositi acest suc pentru tot felul de preparate delicioase inclusiv sos de pizza.

Suc de rosii de casa

Pofta buna si spor la treaba!

Tips:

  1. Daca doriti sa fiti 100% siguri ca sucul nu fermenteaza peste iarna puteti proceda asa: dupa ce ati umplut sticlele cu suc, introduceti-le in cuptorul incins la foc mediu spre mic. Lasati-le cam jumatate de ora, opriti cuptorul si apoi lasati sticlele sa se raceasca complet in cuptor. Acest procedeu va asigura o sterilizare imbatabila.
Ce parere ai despre aceasta reteta?
(6 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

One Response to Suc de rosii de casa

  1. Viorica Gubernat

    La reteta prezentata de tine , eu mai adaug la fiert si un manunchi de frunze de telina – atat pentru gust cat si pentru o mai buna conservare -, pe care,dupa fierbere il inlatur bineinteles , iar in sticlele in care l-am pus adaug uleiul fierbinte ! Totul este minunat.Anul asta am facut nu mai putin de 30 l , pentru toata familia mea numeroasa si am folosit rosii exclusiv din gradina proprie !
    Imi plac toate retele pe care le prezinti !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *