Socata

Socata este una dintre bauturile traditionale romanesti de vara. Pe vremuri se facea mult mai des decat acum, paharele reci cu socata existand cu siguranta in amintirile bunicilor, parintilor si poate chiar ale adultilor de astazi. Este o reteta foarte simpla si o alternativa foarte sanatoasa la bauturile carbogazoase.

Exista doua variante de socata, una in care se foloseste drojdie si una fara drojdie. Drojdia se foloseste pentru a accelera procesul de fermentare (puteti sa faceti si asa, dar trebuie sa aveti grija cat o lasati la fermentat sa nu se transforme in vin). Eu am ales sa nu fac cu drojdie.

Prezentare video Reteta de Socata

Socata

By June 23, 2014

Socul este arbustul acela minunat ale carui flori delicate parfumeaza mediul inconjurator intr-un mod inconfundabil si foarte placut. Nu se poate sa ii fi ratat florile prin parcuri si poienite. Din minunatele flori de soc, superbe de altfel, se poate face socata noastra romaneasca si sirop de soc. Aceste preparate sunt si foarte sanatoase continand o sumedenie de vitamine.

Socata (sau siropul) se pot pregati si iarna din flori de soc puse la uscat sau la congelat. Luati seama daca folositi flori de soc uscate sau congelate trebuie sa puneti mai multe pentru aceiasi aroma intensa.

  • Prep Time : 20 minutes
  • Cook Time : 3day 0 h 0 min
  • Rating 5 stars - based on 2 review(s)
  • Yield : 12

Ingredients

Instructions

Puteti merge la cules de flori de soc, prin imprejurimi, sau le puteti cumpara de la piata, la preturi foarte rezonabile.

  • Pentru socata, delicatele flori de soc, se spala cu multa grija pentru a inlatura eventualele frunze si g├óze.
  • Intr-un bol se amesteca zaharul cu un litru de apa pana este dizolvat complet.

Socata Socata Socata

  • Intr-un borcan de 5 litri, de pe vremea bunicii, se pun cam 4 litri de apa, se pune siropul de zahar facut anterior, feliile si sucul de lamaie, si florile de soc. Aveti grija sa nu puneti prea multa apa de la inceput pentru ca riscati sa fie prea multa apa si sa nu mai aveti loc sa puneti lamaile si socul, mai bine completati cu apa dupa.

Socata Socata

  • Se acopera gura borcanului cu un bol sau cu celofan si se lasa la fermentat trei, patru zile, in bataia soarelui. Dupa 3 zile va invit sa gustati din socata pentru a vedea daca are aciditatea potrivita.

Socata

  • Folosind un tifon strecurati socata si puneti-o intr-o carafa.
  • Se serveste rece cu gheata.

Sa aveti pofta la socata!

Ce parere ai despre aceasta reteta?
(10 votes, average: 4.70 out of 5)
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *