Sirop si gem de zmeura

Sirop si gem de zmeura. M-am tot gandit ce sa scriu despre Zmeura. Nu ma pot gandi la nimic altceva decat la faptul ca zmeura este pur si simplu delicioasa, minunata si super gustoasa si sanatoasa.

Ceea ce e foarte tare e ca avem in curte vreo 4-5 boschetei draguti de zmeura care produc suficienta zmeura cat sa fac cateva borcanele cu gem sau dulceata si sirop de zmeura. Neaparat sirop de zmeura de baut vara si iarna cu sifon sau apa minerala.

E foarte misto sa te duci printre randurile de vie unde sunt si arbustii de zmeura si sa te intorci cu un castron plin ochi de fructe coapte si cu burta pe jumatate plina de zmeura mancata direct de pe ramuri.

Stiti ca sifonul a facut o intoarcere spectaculoasa din negura comunista? Da! Se gaseste din nou sifon si e ridicol de ieftin in comparatie cu apa minerala. Costa 1 leu o umplere.

Prezentare video Sirop si Gem de Zmeura

Sirop si gem de zmeura

By August 16, 2015

Pentru ca tot am experimentat vara asta cum se face siropul de zmeura ideal, fara a irosi delicioasele fructe, am ajuns la varianta optima pe care o voi scrie in continuare.

Eu am lasat fructele sa isi lase sirop impreuna cu zaharul, apoi le-am strecurat, am fiert siropul si din fructe am facut un gem legat.

Mai exista si varianta in care lasati zmeura sa isi lase sirop si apoi o pasati, fierbeti si apoi strecurati. Evident ca varianta mea mi se pare mai buna mai ales ca obtii si un borcanas de gem de zmeura numai bun de savurat pe paine prajita cu unt sau in vreo prajitura.

  • Prep Time : 10 minutes
  • Cook Time : 30 minutes
  • Yield : 8

Ingredients

Instructions

Eu am pus un kilogram de zahar la un kilogram de zmeura, proportia pentru dulceata, dar puteti sa puneti mai putin zahar in functie de cat de dulce e zmeura. Si eu as fi putut sa pun mai putin zahar, dar am pus totusi un kilogram pentru ca voiam sa fac si gem si sirop si toate trebuiau sa fie dulci.

Sirop si gem de zmeura

  • Se alterneaza straturi de zmeura si zahar intr-un bol incapator. Zmeura isi va lasa sucul deci bolul trebuie sa fie incapator. Se lasa cam 5 ore sau peste noapte. Puteti sa amestecati din cand in cand cu multa grija astfel incat zaharul sa se dizolve.

Sirop si gem de zmeura

  • Dupa ce zmeura inoata in sirop se transfera toata povestea intr-o cratita cu fund gros.

Sirop si gem de zmeura

  • Se pune la foc potrivit si se lasa pana cand tot zaharul este dizolvat.
  • Dupa ce zaharul s-a dizolvat se scot fructele de zmeura, folosind o spumiera, si se pun intr-o cratita.

Sirop si gem de zmeura

  • Siropul ramas in oala se strecoara si se pune din nou pe foc, la foc potrivit.
  • Fructele ramase se pun si ele la foc pentru a le face gem.
  • Siropul se fierbe cam 20 de minute pana cand se va ingrosa si va fi legat. Nu trebuie sa il fierbeti prea mult deoarece se va inchide la culoare si va deveni prea gros fiind astfel greu de dizolvat in apa. Se adauga sucul de lamaie.
  • Gemul se fierbe si el cam 20 de minute pana cand se leaga.

Sirop si gem de zmeura

  • Puteti sa faceti un mic test pentru sirop: puneti cateva picaturi pe o farfurie curata. Daca in jurul picaturilor nu se formeaza zeama, stau legate si se face un fir de sirop daca puneti degetul intr-o picatura si il ridicati, inseamna ca este gata.
  • Dupa ce gemul si siropul sunt gata se pun in sticla respectiv in borcan.
  • Mie mi-au iesit o sticla de 0.5 litri de sirop si un borcan de 370 de ml sau grame ca niciodata nu stiu exact care e.

Sirop si gem de zmeura

S-aveti pofta!

Sfaturi:

  1. Supravegheati atent siropul in timpul fierberii pentru ca se umfla nesperat de mult. Cand am filmat reteta asta am facut o gresala de incepator si l-am lasat nesupravegheat vreo 2 minute. Needless to say cat a durat curatarea plitei.
Ce parere ai despre aceasta reteta?
(4 votes, average: 4.25 out of 5)
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *