Iata ca se apropie Craciunul, perioada consacrata a preparatelor bazate pe carne de porc. Am decis sa incep seria preparatelor traditionale cu mult iubitele Sarmale cu carne de porc, in varza murata. Parca nu e Craciunul daca, in Ajun, nu miroase in bucatarie a sarmale aburinde, nu-i asa?
Prezentare video Reteta de Sarmale in Foi de Varza Murata
Sarmale in foi de varza murata

Desi sarmalele sunt un preparat de origine turco-araba, care contin la origine carne de miel, sau berbec, si stafide, ele au devenit o importanta componenta a ritualului romanesc, crestin-ortodox, de Craciun. Originea lor mai este disputata, pe langa turci, de greci, croati, bulgari sau albanezi.
Indiferent de originea lor, sarmalele se deosebesc prin ingredientele folosite. Sarmalele romanesti sunt gatite in oala de lut, pe pat de varza si cimbru, cu bunatate afumatura printre ele.
Poftiti la sarmalute autohtone!
- Prep Time : 60 minutes
- Cook Time : 03h 30min
- Rating
- Yield : 8
Ingredients
- carne tocata de porc - 1 kilogram
- varza murata - 2 bucati mari
- ceapa - 2 bucati
- bacon - 200 grame, afumat
- orez - 100 grame
- bulion - 200 grame
- marar - 1 legatura, uscat
- cimbru - 1 legatura, uscat
- sare - dupa gust
- piper - dupa gust
Instructions
Mai intai va trebui sa pregatim umplutura de carne:
- Tocam ceapa marunt si o calim impreuna cu orezul, scurs de apa (l-am lasat un pic in apa, inainte de calire, ca sa se inmoaie si sa se gateasca mai repede). Lasam pe foc pana se caleste ceapa.
- Amestecam carnea cu ceapa, calita impreuna cu orez, toate condimentele si doua linguri de bulion. Va sfatuiesc sa lasati un pic amestecul de carne si de condimente sa isi i-a gust si apoi sa il gustati pentru va asigura de gustul nemaipomenit al sarmalelor.
- Inainte sa va apucati sa rulati sarmalele trebuie sa pregatiti vasul. Eu am folosit unul de lut, dar daca nu aveti folositi o cratita cu fundul cat mai gros. La baza vasului puneti cateva crengute de marar si cumbru uscat, apoi un strat grosut de varza acra taiata fasii. Deasupra stratului de varza cateva bucatele de bacon, late de-un deget.
- Dupa ce carnea are gustul perfect si vasul este pregatit, urmeaza sa rulam sarmalele. Desfaceti cu grija cate o foaie de pe varza si portionati-o in dimesiuni potrivite pentru a rula in ea carnea. Eliminati cotoarele de pe frunza pentru a rula perfect sarmalele. Asezati bucatica de varza intinsa in palma si la capatul dinspre podul palmei asezati o lingurita de carne. Rulati usor sarmaua si indesati capetele inauntru. In functie de cat de mari vreti sa fie sarmalele taiati fasia de varza dupa dimensiunea dorita si puneti mai multa sau mai putina carne. Mie imi plac mai micute.
- Rulati sarmalele pana terminati compozitia de carne. Le asezati cu grija in vas, circular, punand in centru varza taiata fasii si, intre sarmalute, bacon taiat.
- Peste sarmale mai puneti un strat de varza si acoperiti-le cu apa.
- Se pun in cuptorul incins, acoperite cu un capac, pentru 3 ore.
- Le scoatem din cuptor si punem deasupra doua linguri de bulion subtiat cu apa. Bagam iar la cuptor pentru 30 de minute sau pana se rumeneste varza de deasupra.
- Se servesc fierbinti, alaturi de cei dragi, cu mamaliguta calda, ardei iute si chiar smantana.
Sfaturi:
- Este recomandat sa lasati varza la desarat o ora in apa rece, mai ales daca cumparati varza gata murata despre care nu stiti exact cum a fost murata.
- Durata de gatire a sarmalelor variaza in functie de varza. Daca nu sunteti siguri scoate-ti o sarma si gustati-o pentru a verifica daca carnea si varza sunt fierte.
- Acesta nu e un sfat, doar o amintire placuta. Bunica mea, dupa ce forma sarmalele le aseza intr-un castron si in timp ce le punea in cratita, le numara pentru a sti cate sarmale a facut. Bine inteles ca eu si sora mea stateam pe langa ea strigand, ca doua zgatii, diferite numere, pentru a o face sa se incurce si sa o ia de la capat.
Pofta buna!
Hello,
could you please explain how to produce the white cabbage ( fermentation ) to be used to make sarmale. Do I have to take the heart out and fill it up with salt and then cover with water and put a weight on it or do I have to put the hole cabbage in a salt solution for ??? days?
Many than ks for a short reply.
Chef Willy