Saratele romanesti

Buna ziua dragilor! Iata ca a venit si vremea sa va povestesc despre reteta de Saratele romanesti. Crocantele snacks-uri facute din aluat fraged, nu din aluat de patiserie frantuzesc, cu topping-uri diverse, care merg bestial cu orice bere, mai ales cu cea artizanala sau cu un vin alb demisec, spritz cu gheata, de vara.

Stiu ca poate e un pic cam cald pentru incins cuptoarele, dar daca prindeti o zi mai racoroasa merita facute, mai ales ca nu cer mult efort si sunt super bune. Pentru ca le facem cu unt din plin sunt bune si o zi, doua dupa, in cazul in care v-ati entuziasmat si ati facut prea multe, asa cum fac eu de obicei.

Prezentare video Saratele romanesti

Saratele romanesti

By July 11, 2016

Facem saratelele astea cu faina, unt extra mega rece, smantana, oua, un pic de drojdie sa fie pufoase si lapte. Aluatul asta se framanata rapid cu o furculita astfel incat untul sa nu se topeasca prea repede de la caldura emanata de maini. Aluatul se lasa sa se odihneasca si apoi se intinde pe o hartie de copt. Se taie cu un taietor de aluat cu margini ondulate, daca vrem sa fim fancy, sau chiar cu cutitul. Saratelele se pensuleaza cu un amestec de ou si lapte astfel incat toppingurile sa le lipeasca de ele.

Puteti sa puneti pe ele tot ce va trece prin cap. In reteta asta eu am folosit de toate astfel incat sa va arat ca optiunile sunt nenumarate. Am folosit fulgi de chilli, chimen si oregano uscat, boia dulce, seminte de susan, parmezan si cascaval rase marunt. Puteti sa folositi si telemea daca vreti sa fie romanesti pana la capat, ca si asa mi-a reprosat cineva ca am facut saratele romanesti cu parmezan, al naibii nationalismul asta, numai belele aduce, chiar si in bucatarie.

Sa purcedem deci!

Ingredients

Instructions

Saratele romanesti

  • Mai intai se desface drojdia impreuna cu lingurita de zahar. Se amesteca bine pana cand drojdia se lichefieaza. Se lasa drojdia deoparte sa isi faca de cap pana cand ii vine randul.
  • Faina se framanata impreuna cu untul extra mega rece pana cand se obtine un aluat sfaramicios.
  • Se adauga sarea si se amesteca bine.

Saratele romanesti

  • Se adauga drojdia, smantana si se omogenizeaza bine.

Saratele romanesti (3)

Saratele romanesti

  • Dupa ce aluatul a inceput sa se lege se adauga oul batut si laptele. Se framanta pana cand se obtine un aluat neted, nelipicios care apoi se lasa sa se odihneasca pe masa din bucatarie timp de 30 de minute.

Saratele romanesti

  • Se imparte aluatul in doua. Fiecare jumatate se intinde intr-o foaie subtire.
  • Foia de aluat se taie pe margini astfel incat sa aveti ceva cat de cat dreptunghiular. Se taie in fasii potrivite de 2 cm latime si 10 lungime folosind un taietor de aluat sau un cutit.

Saratele romanesti

  • Saratelele se aranjeaza pe o tava acoperita cu hartie de copt si se ung mai intai cu ou batut si apoi cu lapte. Se presara toppingurile la alegere deasupra.

Saratele romanesti

  • Se coc timp de 20 de minute in cuptorul incins la 180 de grade. Sunt gata atunci cand au crescut frumos si s-au rumenit.

Saratele romanesti

  • Din cantitatile de mai sus mi-au iesit 4 tavi de aragaz pline de saratele crocante si gustoase.

Saratele romanesti

Saratele romanesti

Pofta mare si spor la treaba!

Tips&tricks:

  1. Daca aveti cuptor electric, eventual cu ventilatie, puteti sa coaceti cate 2 tavi de-odata, dar trebuie sa aveti grija sa rotiti tavile din cand in cand astfel incat sa se rumeneasca uniform.

Pentru mai multe retete delicioase de aperitive intrati aici.

 Aperitiv fara gluten cu branza brie, mere si nuci Bruschete cu vinete

Aperitiv cu somon si crema de branza Focaccia

Ce parere ai despre aceasta reteta?
(1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *