Saramura de crap

Salutare bucatarasi! Astazi unul dintre preparatele mele preferate cu peste autohton. Saramura de Crap.  Dupa cum bine stiti saramura de crap si multe alte preparate cu crap autohton sunt foarte populare pe la noi. De fapt crapul este un peste indragit atat de cei care degusta cat si de cei care il pescuiesc.

Prima data cand am mancat saramura a fost intr-un loc foarte drag mie, Delta Dunarii, mai exact pe bratul Sulina, in satul Gorgova. Nativii din zona prepara saramura de peste sau borsul de peste din mai multe specii de peste pentru un gust de neuitat. Insa saramura de crap este saramura de crap. In general saramura se prepara din peste mai gras, deoarece se frige, precum crap, somn sau chiar biban (fiind un peste gustos, nu neaparat gras, dar destul de bogat in oase mici si multe). Bine acum puteti face saramura din ce peste doriti, dupa preferintele si gusturile dvs.

Prezentare video Reteta de Saramura de Crap

Saramura de crap

By February 3, 2015

Saramura se mai face si cu pui. Data viitoare reteta cu pui.

Si cu saramura este o poveste. Termenul de saramura se refera la apa cu sare (folosita la muraturi). Pentru saramura de peste/pui se foloseste o infuzie de apa cu sare amestecata cu legume coapte si usturoi. Puteti sa faceti si o saramura mai simpla doar din apa, sare si mult usturoi, asa zisa saramura taraneasca. Depinde de preferinte.

Dupa parerea mea saramura ideala contine, pe langa apa si sare, rosii, ardei kapia/gogosar si ardei iute, toate coapte, boabe de piper, foi de dafin si mult usturoi. Eu prefer ca dupa ce coc legumele si le curat, sa le pasez in apa cu sare, rezultand un sos foarte gustos. Prin alte parti am observat ca saramura se serveste cu legumele coapte intregi. Iar depinde de preferinte.

Pentru a impaca si capra si varza am pasat o parte dintre legumele coapte facand acel sos delicios si o parte dintre legume le-am lasat intregi pentru consistenta.

Incercati sa alegeti cele mai coapte legume pentru o saramura delicioasa:

Sa vedem ingredientele:

  • Prep Time : 30 minutes
  • Cook Time : 60 minutes
  • Rating 3 stars - based on 2 review(s)
  • Yield : 5
  • Allergens :

Ingredients

Instructions

Saramura de crap

  • Crapul se curata de solzi, intestine, ii se taie capul, coada, inotatoarele si se spala foarte bine inauntru si pe afara. Comerciantul de la care am achzitionat pestele mi l-a curatat de solzi si intestine, deci ceea ce mi-a ramas de facut a fost sa ii tai inotatoarele (este mai usor daca aveti o foarfeca speciala, cu lamele mai groase), capul si coada si sa il spal.
  • Capul si coada se pastreaza pentru ciorba de peste.
  • Astfel pregatit crapul se portioneaza in medalioane. Dupa ce l-ati spalat, lasati-l sa se zvinte sau stergeti-l cu prosoape de bucatarie pentru a inlatura apa. Pestele se sareaza foarte bine, in interior si exterior, cu 4-5 ore inainte de gatire, astfel incat sa ii se intensifice gustul.

Saramura de crap Saramura de crap

  • Pentru saramura pestele si legumele trebuie fripte. Eu am folosit doua grill-uri de aragaz. Cel mai bine este sa faceti saramura pe un gratar in aer liber.
  • Am incins foarte bine cele doua grill-uri, le-am uns cu putin ulei, si pe unul dintre ele am pus bucatile de peste si pe celalat legumele. Am fript pestele pe ambele parti pana cand a fost bine patruns. A durat cam 15 minute. Incercati sa intoarceti pestele doar dupa ce este bine facut astfel incat sa nu se desfaca.

Saramura de crap Saramura de crap

Saramura de crap

  • Am copt legumele pe toate partile pana cand s-au patruns bine. Am copt intregi doi ardei grasi, trei rosii, doi ardei iuti, trei catei de usturoi in coaja, rosiile cherry si un ardei rosu pe care le-am taiat in bucati.
  • Dupa ce pestele este gata se scoate intr-un vas incapator si se tine la cald.
  • Se prepara saramura. Pentru saramura trebuie sa fie atat lichid cat sa acopere pestele, deci depinde de cantitatea pe care o pregatiti. Eu am facut saramura dintr-o jumatate de litru de apa. Cred ca a fost un pic cam mult lichid. Apa se pune intr-0 oala impreuna cu sarea, boabele de piper, foile de dafin si 5 catei de usturoi transformati in pasta. In total am folosit o capatana de usturoi.

Saramura de crap Saramura de crap

Saramura de crap Saramura de crap

  • Saramura se pune pe foc si se lasa pana cand sarea se dizolva si aromele se imbina. Nu trebuie sa fiarba.
  • Legumele coapte se curata si se taie in bucati. Se pun intr-un recipient impreuna cu saramura strecurata. Se blendeaza bine. Daca doriti un gust mai intens de usturoi puteti adauga usturoiul dupa ce ati blendat saramura.

Saramura de crap Saramura de crap

Saramura de crap Saramura de crap

  • Saramura se toarna peste peste. Saramura de peste se lasa sa se raceasca si sa stea cam 1-2 ore inainte de servire pentru ca pestele sa capete gustul legumelor.

Saramura de crap Saramura de crap

  • Se serveste calda cu mamaliga si ardei iute.

Pofta mare la saramura de crap!

Sfaturi culinare:

Cum alegem pestele proaspat? Sunt cateva caracteristici pe care trebuie sa le urmariti atunci cand achizitionati peste proaspat:

  1. Mai intai trebuie cumparat dintr-o sursa sigura, de unde ati mai achizitionat in trecut sau, daca este o premiera, mergeti pe recomandari. In general in supermarketuri pestele este proaspat. In supermarket nu gasiti intotdeauna toate varietatile de peste si pretul poate fi mai mare decat la piata. In piata in functie de fluxul de clienti si de ziua saptamanii pestele poate fi sau nu proaspat, mai ieftin sau mai scump.
  2. Daca puteti va sfatuiesc sa achzitionati peste viu pe care comerciantul sa vi-l curete de intestine si de solzi. Garantia calitatii se afla miscandu-se sub ochii dvs. Pestii vii sunt tinuti, de obicei, in bazine cu apa. Alegeti un peste care inoata energic si vioi, nu unul care sta la fundul bazinului nemiscat si in niciun caz unul care pluteste.
  3. Pestele in ansamblul sau trebuie sa aiba un aspect frumos, stralucitor si un miros placut. Nici macar pestele oceanic nu emana un miros intepator. Asta e o pacaleala generala.
  4. Solzii trebuie sa fie intacti si sa se desprinda cu dificultate de pe peste.....restul articolului il gasiti aici.
Ce parere ai despre aceasta reteta?
(5 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

2 Responses to Saramura de crap

  1. Rachel

    Reteta peste in saramura ca si sfaturi de achizitionare al pestelui sunt foarte bune.
    Rachel

    • Camelia Juganaru

      Ma bucur ca le gasiti utile!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *