Buna tuturor! Intre mine si mancarea turceasca a fost dragoste la prima vedere, hummus, salate picante, porc si oaie gatite in felurile moduri. Cum sa nu te indragostesti? Dragoste mai mare existand doar pentru mancarea chinezeasca.
Asa ca am decis sa va arat cum se fac cateva dintre retetele mele preferate din bucataria turceasca. Incep azi cu Salata Ezme, picanta si delicioasa, si continui cu hummus si lipii libaneze, nelipsite de pe mesele turcesti.
Aceasta salata este una dintre cele mai populare mezze (aperitive) turcesti, intalnindu-se la fiecare masa.
Prezentare video Reteta de Salata Ezme
Salata Ezme

Povestea cu salata aceasta, care se aseamana destul de mult cu salsa, este ca se face din legume proaspete si neaparat gustoase, tocate marunt, marunt. Se mai pun un strop de suc de lamaie si unul de ulei de masline si poftim de-aici o salata foarte gustoasa.
Partea cea mai tare este ca e picanta! Cat de picanta poti sa suporti. Fie deloc picanta daca nu-ti place cu ardei iute. Dar sa stii ca salata aceasta este picanta de la mama ei, deci incearca cu macar un pic de iuteala!
Sa vedem ingredientele:
- Prep Time : 20 minutes
- Yield : 4
- Allergens : Rosii
Ingredients
- rosii - 5 bucati
- ceapa rosie - 1/2 bucata
- ardei rosu - 1 bucata
- ardei iute - 1 bucata
- ceapa verde - 2 fire
- patrunjel - 1 legatura
- sumac - 1 lingurita
- suc de lamaie - de la 1/2 de lamaie
- ulei de masline - un pic
- piper - dupa gust
- sare - 1/2 lingurita
Instructions
- Rosiile se cresteaza superficial de jur imprejur si se scufunda pret de 1 minut intr-o oala cu apa clocotita. Se scot intr-un bol cu apa rece (gheata). Se curata pielita, cotorul si semintele si se toaca marunt, marunt, pana la limita de piure. Operatiunea cu apa clocotita/rece are scopul de a facilita inlaturarea pielitei de pe rosii.
- La fel de marunt se toaca si ceapa, ardeiul, ardeiul iute, ceapa verde si patrunjelul.
- Se pun toate intr-un bol si se pun peste ele uleiul de masline, sucul de lamaie, sare, piper si sumac (nu-i o nenorocire daca nu aveti, merge si fara, e un condiment turcesc). Se amesteca toate foarte bine.
- Salata Ezme se tine in frigider timp de o ora pentru ca toate aromele sa se imbine.
- Se serveste rece cu lipii libaneze.
Pofta mare!
Leave a Reply