Salata de vinete

Dupa cum stiti deja, Salata de Vinete coapte, este una dintre cele mai populare salate de pe la noi, alaturi, bine inteles, de Salata de Ardei copti. Cum vine luna august majoritatea bucatariilor prind miros de vinete si ardei copti. Sigur vi s-a intamplat, cel putin o data, sa intrati in scara unui bloc, sau sa treceti pe langa o fereastra, si sa miroasa puternic a vinete, prin vara lui august sau septembrie.

Prezentare video Reteta de Salata de Vinete

Salata de vinete

By March 11, 2014

Aceasta salata de vinete se face foarte usor si este foarte gustoasa. Unul dintre cele mai importante lucruri la prepararea acestei salate este scurgerea vinetelor dupa coacere. Vinetele contin un suc amar care, daca nu se scurge cum trebuie, va face salata amara si deloc gustoasa.

Prep Time : 20 minutes. Cook Time : 30 minutes Yield : 5

Rating 5 stars - based on 3 review(s)

Ingredients


Instructions

Modalitatea ideala de coacere a vinetelor este pe un gratar, bine incins, afara. De aceasta data m-am aflat in imposibilitatea gatirii afara, asa ca am copt vinetele pe flacara aragazului. Am acoperit aragazul cu folie de aluminiu pentru ca vinetele fac multa mizerie atunci cand se coc pe aragaz.

Salata de vinete

  • Spalati bine vinetele. Dati focul mare la aragaz, pornind mai multe ochiuri, si asezati vinetele pe flacara. Vor incepe sa se coaca incet.

 Salata de vinete

  • Pe masura ce se coc trebuie intoarse astfel incat sa se coaca uniform pe toate partile. Aveti grija sa nu va ardeti. Vinetele sunt coapte bine atunci cand, langa cotor, vanata este moale. Zona de langa cotor este cea mai dura si, de aceea, cand este coapta bine si moale, inseamna ca vanata este coapta.
  • Dupa ce ati terminat de copt vinetele lasati-le sa se raceasca.

Salata de vinete Salata de vinete

  • Exista mai multe variante de curatare a vinetelor dupa racire: deasupra unei strecuratori, in chiuveta, cu apa curgand la minim, astfel incat cojile sa ramana in strecuratoare si sa puteti clati usor pulpa vinetelor cu apa. A doua varianta ar fi sa taiati vanata in doua, pe lungime si, folosind o lingura, sa scoateti pulpa de pe coaja. Eu am urmat a doua varianta si am pus folie de aluminiu pe masa ca sa nu fac prea multa mizerie.
  • Clatiti vinetele rapid cu apa rece (nu cu multa apa pentru ca nu vrem ca gustul sa se dilueze) si scoateti micile bucatele de negreala care au mai ramas.

Salata de vinete Salata de vinete

  • Dupa ce le-ati curatat trebuie sa le lasati la scurs minim 30 de minute. Puteti sa le lasati si peste noapte si sa le pregatiti a doua zi.
  • Dupa ce vinetele s-au scurs, se toaca folosind un tocator special pentru vinetele, din lemn sau sticla. Nu este tocmai indicat sa le tocati cu un cutit metalic (asa cum am facut eu in lipsa unui tocator de vinete special) pentru ca oxideaza.

Salata de vinete Salata de vinete

Salata de vinete

  • Ceapa se toaca marunt si se freaca cu un pic de sare.
  • Vinetele se amesteca cu ulei, asa ca la maioneza. Adaugati ulei si amestecati bine. Veti observa ca vinetele absorb uleiul pe masura ce amestecati. Nu adaugati foarte mult ulei.

Salata de vinete Salata de vinete

Salata de vinete

  • La final se adauga sarea si ceapa tocata marunt.

Salata de vinete

Salata de vinete

  • Salata de vinete se lasa un pic la frigider inainte de servire.

Pofta buna!

Sfaturi:

  • Vara, atunci cand pretul vinetelor este mic, puteti coace mai multe vinete, apoi sa le scurgeti si sa le bagati portionate, in pungi, la congelator pentru iarna. Vor fi la fel de gustoase ca proaspete.
Ce parere ai despre aceasta reteta?
(2 votes, average: 4.00 out of 5)
Loading...

One Response to Salata de vinete

  1. Cristi

    Din ce stiu eu nu este bine ca vinetele sa fie coapte direct la focul prin gaz!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *