A venit timpul sa postez o noua reteta indragita de sarbatori. Mult iubita Salata de Boeuf. Desi imbogateste mesele romanilor de sarbatori, se pare ca originea ei ar fi in Rusia, unde este cunoscuta ca Salata Olivier sau Salata Ruseasca. Numele ei vine de la bucatarul francez Lucien Olivier care a creat aceasta reteta in timp ce lucra la un reastaurat foarte apreciat din Rusia.
Prezentare video Salata de Boeuf
Salata de boeuf

Retetea originala a lui Olivier cuprindea carne de vanat, raci, creveti si alte ingrediente scumpe. Cu timpul reteta a devenit foarte populara si multe din ingredientele sale scumpe s-au inlocuit cu unele mai accesibile. La noi aceasta reteta se face cu carne de vita, morcovi, cartofi, muraturi, mazare si maioneza. Bine inteles ca reteta este adaptata in functie de gusturi, existand mai multe variante.
- Prep Time : 60 minutes
- Cook Time : 2h 00 min
- Yield : 8
- Allergens : Cartofi, Galbenus de Ou, Morcovi, Mustar
Ingredients
- Pentru salata:
- carne de vita - 1 kg, pulpa
- morcovi - 4 bucati
- cartofi - 4 bucati
- castraveti - 6 bucati, in saramura, se pot pune si cei in otet
- gogosari - 6 bucati, in otet
- mazare - 400 grame
- mustar - 3 lingurite
- Pentru maioneza:
- oua - 5 bucati
- ulei - 200 ml
- sare - un varf
- mustar - 2 lingurite
- suc de lamaie - 50 ml
Instructions
- Mai intai puneti la fiert carnea de vita impreuna cu morcovii. Intr-o alta oala fierbeti cartofii in coaja. Legumele se vor fierbe mai repede decat carnea asa ca dupa ce puteti infige o furculita in ele cu usurinta sunt gata. Le scoateti pe o farfurie sa se raceasca. La fel procedati si cu carnea dupa ce se fierbe. La mine a durat cam o ora si jumatate.
- Pana se racesc ingredientele puteti sa va apucati de maioneza. Eu am facut-o din cinci oua. Urmati reteta de maioneza de aici.
- Incepeti sa tocati ingredientele. Tocati in cubulete castravetii murati. Apoi lasati-i la scurs intr-o strecuratoare deoarece contin multa zeama. Nu uitati sa ii stoarceti inainte sa ii puneti in salata.
- Carnea, gogosarii, morcovii fierti si cartofii curatati, se taie in cubulete, de dimensiunea dorita. Se pun toate intr-un castron mare si se adauga si mazarea.
- Eu am folosit mazare de la conserva asa ca nu a trebuit sa o mai fierb. Daca aveti mazare proaspata sau congelata va trebui sa o fierbeti mai intai.
- Acum ca toate ingredientele sunt in bol puneti peste ele trei lingurite de mustar si amestecati bine. Toate ingredientele trebuie sa fie distribuite uniform.
- Adaugati jumatate din cantitatea de maioneza. Amestecati si ulterior transferati salata pe un platou.
- Dati-i salatei o forma uniforma si apoi acoperiti-o cu un strat de maioneza.
- Eu am decorat salata cu fasii de gogosar si de castravete murat. Folositi-va imaginatia.
- Lasati-o un pic la frigider inainte de servire.
Pofta buna!
Leave a Reply