Ratatouille la cuptor

Brrr … vremea de afara ne ofera un preview nu foarte imbietor al iminentei toamne care urmeaza. Termometrul meu arata vreo 18 grade in Scaieni. In acest spirit o sa ma duc mai tarziu in bucatarie (adica dupa ce scriu reteta asta) sa fac ceva bun de mancare care sa imi incalzeasca bucataria, corpul si mai tarziu burtica!

Daca tot e aproape toamna m-am gandit sa fac Ratatouille! Soricelul? Nu, ghiveciul frantuzesc! Gluma asta moare greu!

Stiu ca nu arata chiar ca ghiveciul pe care il facem noi pe aici prin zona, dar este foarte gustos si depaseste ghiveciul nostru in materie de look. E un pic mai rafinat si mai aromat datorita condimentelor.

Prezentare video Reteta de Salata de Ratatouille la Cuptor

Ratatouille la cuptor

By August 22, 2015

Ratatouille asta zice-se ca este un preparat provencal, originar din Nice, Franta. Se face in mai multe feluri bineinteles. Cine a zis ca bucataria e simpla?

Prima varianta, poate cea originala, este de a taia legumele in cuburi si de a le cali pe fiecare separat si abia la final de a le impreuna cu rosiile si ardeii ce s-au transformat intre timp in sos, totul condimentat cu verdeturi de Provence.

A doua varianta, cea a aleasa de mine, presupune aranjarea legumelor, taiate rondele, in spirale, sau intr-un mod cat mai estetic, puse pe un pat din rosii transformate in sos, totul aromat cu cimbru, foi de dafin si usturoi. Totul se coace la cuptor pana legumele sunt coapte, usor rumenite pe margini si dumnevoastra ardeti de nerabdare sa vedeti ce a iesit!

Ideea cu Ratatouille e sa nu calim sau sa coacem legumele in exces astfel incat ele sa isi pastreze forma, gustul si proprietatile estetice, cu alte cuvinte sa nu devina o tocana.

  • Prep Time : 15 minutes
  • Cook Time : 50 minutes
  • Yield : 4
  • Allergens :

Ingredients

Instructions

Ratatouille

  • Mai intai am facut un sos din rosii. Rosiile le-am oparit in apa clocotita, le-am curatat de pielita si cotor si le-am taiat cuburi.

Ratatouille Ratatouille

Ratatouille Ratatouille

Ratatouille Ratatouille

  • Intr-o craticioara am calit ceapa in ulei de masline usor incins. A durat cam 5 minute.
  • Apoi am pus rosiile cu tot cu sucul ce si l-au lasat, am condimentat cu piper, sare, cateii de usturoi trecuti prin presa, un praf de zahar, foile de dafin si frunzele de cimbru. Am mai lasat pe foc 10 minute.
  • Cat timp bolborosea sosul am pregatit legumele: am taiat vinetele, dovleceii si ardeii in rondele de 0.5 cm. Nu le-am curatat de coaja.

Ratatouille Ratatouille

  • Dupa ce sosul a fost gata am scos din el foile de dafin si l-am blendat foarte bine. L-am si gustat pentru a ma asigura ca este bine condimentat.
  • Am pregatit un vas de jena oval la baza caruia am pus sosul facut mai devreme.
  • Am inceput sa aranjez legumele, alternand feliile de vanata, ardei si dovlecel. Le-am tot alternat pana cand am terminat legumele si am umplut vasul.

Ratatouille Ratatouille

Ratatouille

  • Am presarat un pic de sare si de piper peste legume. Am acoperit vasul cu folie de aluminiu si am copt totul in cuptorul incins la 180 de grade pentru 30 de minute.
  • Dupa ce l-am scos din cuptor am presarat pe el fasii de parmezan (am ras parmezanul cu peelerul de legume) si l-am mai bagat la cuptor pentru inca 20 de minute la aceeiasi temperatura pana cand legumele au fost frumos rumenite pe margini.

Ratatouille Ratatouille

  • L-am lasat sa se tempereze putin si l-am servit.

Ratatouille

S-aveti pofta!

Tot ghiveciul nostru e mai la indemana uneori. Daca sunteti de aceeisi parere il gasiti aici

Pentru retetele rezultate din obsesia mea pentru vinete dati click AICI.

Pentru dovlecei aici.

Ce parere ai despre aceasta reteta?
(3 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *