Prajitura Krantz

Salutare dragii mei! Astazi vorbim despre Prajitura Krantz. Una dintre cele mai geniale prajituri pe care ati putea sa o faceti acasa. E indicat sa o faceti acasa pentru ca este atat de buna incat veti fi foarte feritici ca aveti o tava intreaga de care sa va bucurati. Prajitura asta este una dintre preferatele tatalui meu asa ca m-am supus dorintei sale si m-am apucat sa ii fac Prajitura Krantz.

Prezentare video Prajitura Krantz

Prajitura Krantz

By July 16, 2017

Prajitura asta este una cu foi de bezea cu nuci crocante. Intre straturile de foi avem o delicioasa crema de unt cu zahar pudra, oua si esenta. Apoi, la creme de la creme, stratul suprem de krantz. Adica nuci caramelizate si maruntite pentru a forma un strat crocant absolut minunat! Eu cred ca as putea sa imi caramelizez vreo 2 kg de nuci si sa le mananc asa usor, usor, intr-un timp periculos de scurt. Toata povestea asa se transforma intr-o prajitura frageda si foarte aromata.

Nu va mint. E un pic de munca cu foile, dar cam atat. In rest se face foarte usor. Sa ne apucam de treaba zic!

Ingredients

Instructions

Prajitura Krantz

Sa facem mai intai foile:

  • Se incinge cuptorul la 180 de grade.
  • In bolul mixerului punem albusurile impreuna cu un praf de sare si le batem pana se transforma intr-o spuma care nu curge din bol.

Prajitura Krantz

  • Adaugam, lingura cu lingura, zaharul pudra si mixam foarte bine inainte de o noua adaugare. Mixam pana obtinem o bezea tare si lucioasa.
  • Nucile se maruntesc bine si se adauga treptat peste bezea. Omogenizam acum cu o spatula/lingura, cu miscari ample, de sus in jos, astfel incat sa nu se lase bezeaua.
  • Apoi adaugam la fel si faina.

Prajitura Krantz

  • Impartiti aluatul in 3 parti egale sau faceti ca mine din ochi. O treime de aluat se pune pe o tava acoperita cu hartie de copt si se niveleaza bine. Eu am o tava speciala pentru prajituri cu margini joase. Gospodinele pe vremuri, pentru ca aveau probabil doar tavi inalte de friptura, coceau foile astea pe dosul tavii. Va orientati si voi. Se coc foile la 180 de grade pentru 15 minute sau pana cand se rumenesc usor.
  • E obligatorie foaia de copt pentru ca va fi mult mai usor sa dezlipiti foia de bezea de pe tava. Se coc in felul asta toate foile si se lasa sa se raceasca bine pe gratare, daca aveti posibilitatea.

Prajitura Krantz

Crema:

  • Urmeaza sa facem crema la bain marie asa ca va recomand sa potriviti de dinainte un bol si o cratita care sa faca echipa. In cratita respectiva se pune apa la fiert cat sa fie un deget sub bol.

Prajitura Krantz

  • Galbenusurile se mixeaza in bol impreuna cu zaharul pudra pana cand se umfla frumos. Se adauga esenta de vanilie si se mai invartesc putin.
  • Bolul cu galbenusuri se pune peste oala cu apa clocotita care e inca pe foc. Se da focul mic si se amesteca constant. Se tine pe foc pana cand se ingroasa crema si se pasteurizeaza galbeusurile, cam 5 minute, sau pana ajunge la 65 de grade pentru cei cu termometru. Nu o tineti prea mult pe foc pentru ca se coaguleaza galbenusurile si trebuie sa o luati de la capat. Daca ma intrebati pe mine mai putina pasteurizare nu a omorat pe nimeni. Daca aveti oua proaspete mai bine pasteurizati mai putin decat sa se taie crema.

Prajitura Krantz

  • Dupa ce este gata, grosuta si frumoasa, se da de pe foc si se lasa sa se raceasca complet.

Prajitura Krantz

  • In bolul mixerului se pune untul moale si se mixeaza pana devine pufos. Se adauga treptat crema de galbenusuri racita si se mixeaza.

Prajitura Krantz

Krantz-ul dumnezeiesc:

  • Intr-o cratita se pune zaharul, la foc potrivit, si se lasa pana se topeste si devine auriu (nu maro).

Prajitura Krantz

  • Se adauga nucile si se amesteca bine. Se dau de pe foc, se rostoarna pe o hartie de copt si se lasa sa se raceasca.
  • Nucile caramelizate se pun in bolul chopperului si se maruntesc.

Prajitura Krantz

Asamblare Prajitura Krantz:

  • Pe un tocator sau un platou se pune prima foaie, pe care o dezlipim usor de pe hartia de copt. Se acopera cu o treime din crema, se aranjeaza a doua foaie, crema, foaie si la final un ultim strat de crema.

Prajitura Krantz

  • Deasupra se presara din plin krantzul. Se lasa la frigider peste noapte sau cat timp aveti rabdare.

Prajitura Krantz

  • Se portioneaza si se savureaza cu bucurie.

Prajitura Krantz

Pofta mare!

Prajitura Krantz

Pentru mai multe retete de prajituri si dulciuri intrati aici.

Gofre Belgiene Batoane de Ciocolata Twix

Prajitura Kinder Felie de Lapte Nuci umplute cu Ciocolata

Print Friendly
Print Friendly
Votati aceasta reteta: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 voturi, media: 5.00 din 5 voturi)
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *