Poale in brau

Toamna a venit si este momentul perfect pentru deserturi traditionale asa cum sunt Poale-n brau!

Poale-n Brau sau Branzoaice sunt un desert traditional specific zonei Moldovei, dar se fac si prin alte parti ale tarii. Eu am mancat prima data branzoaice facute de Tanti Sanda, matusa tatalui meu, care locuieste si acum in Puiesti, Ramicu Sarat. Tot de acolo era si bunicul patern, deci sunt pe un sfert moldoveanca. Ea facea Poale-n brau mai ales de sarbatori sau cand avea musafiri. Tot de la ea am aceasta reteta minunata.

Prezentare video Poale in brau

Poale in brau

By October 29, 2015

Poale-n brau se fac din aluat dospit si se umplu cu branza dulce si stafide. Se ung pe deasupra cu ou si se coc la cuptor pana cand sunt rumene si crescute. Aluatul este similar cu cel de cozonac.

Nu se fac asa de greu pe cat ati crede. Mie cea mai grea parte mi se pare impaturirea lor.

Ingredients

Instructions

Poale in brau

  • Drojdia se desface cu o lingurita de zahar, o lingura de lapte caldut si cu o lingura de faina. Se amesteca bine si se lasa maiaua sa creasca pentru 10 minute.
  • Intre timp se bat galbenusurile cu zahar si cu un praf de sare.

Poale in brau Poale in brau

  • Faina se pune intr-un bol mare si se face o adancitura in mijlocul ei. Se pune maiaua crescuta si se incepe inglobarea. Se adauga treptat lapte caldut si se amesteca bine. Tot treptat se adauga si amestecul de galbenusuri si zahar.

Poale in brau Poale in brau

  • Incepe sa se formeze un aluat. Se adauga esenta de vanilie si coaja de portocala. Atunci cand aluatul devine greu de amestecat cu lingura incepeti sa il framantati cu mana.
  • Dupa ce ati terminat de adaugat galbenusurile si laptele si ati framantat putin aluatul este momentul sa adaugati untul la temperatura camerei. Framantati foarte bine pentru ca toate ingredientele sa se inglobeze perfect in aluat.
  • La final ar trebui sa aveti un aluat tare, elastic, care sa se curete de pe maini. Se formeaza intr-o bila si se pune intr-un bol uns cu ulei. Bolul se acopera cu folie de plastic si se lasa aluatul sa creasca timp de 60-90 de minute sau pana cand isi dubleaza volumul. Cel mai bine e sa creasca intr-un loc cald (in bucatarie cu aragazul pornit de ex.)
  • Cand aluatul este aprope gata va puteti apuca sa faceti compozitia pentru Poale-n brau: branza de vaci se amesteca cu gris, zahar, doua oua, coaja de portocala si de lamaie, sare, esenta de vanilie si stafidele. Se amesteca totul foarte bine. Este bine ca branza sa nu fie una foarte zemoasa.

Poale in brau Poale in brau

Poale in brau Poale in brau

  • Aluatul crescut se pune pe masa de lucru usor infainata si se intinde folosind un sucitor. Se intinde intr-o foaie dreptunghiulara cu grosimea cam de 1 cm.

Poale in brau Poale in brau

  • Folosind un taietor de patiserie sau un cutit se taie aluatul in fasii late de 8 cm si apoi perpendicular pentru a obtine patrate.
  • In centrul fiecarui patrat se pune cate o lingurita de compozitie si se inchide placinta apropiind colturile patratului si unindu-le. Ideal ar fi sa nu curga compozitia din ea. Se procedeaza in felul acesta pana cand terminati de format toate placintelele.
  • Se aranjeaza intr-o tava acoperita cu hartie de copt si se lasa sa dospeasca timp de 30 de minute. Se ung cu un out batut amestecat cu o lingura de lapte. Se coc in cuptorul incins la 180 de grade pentru 30 de minute sau pana cand sunt rumene si frumoase.
  • Dupa ce sunt gata se lasa sa se raceasca putin si se servesc cu zahar pudra.

Poale in brau

  • Pofta mare!
  • Pentru mai multe deserturi traditionale intrati aici!

Cozonac cu nuca si cacao Papanasi

Placinta cu branza Cornulete cu marmelada si rahat

 

Ce parere ai despre aceasta reteta?
(2 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

2 Responses to Poale in brau

  1. Miron Ioana Diana

    Particip!Miron Ioana Diana

  2. Filimon Luciana Adriana

    Particip : Filimon Adriana Luciana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *