Toamna a venit si este momentul perfect pentru deserturi traditionale asa cum sunt Poale-n brau!
Poale-n Brau sau Branzoaice sunt un desert traditional specific zonei Moldovei, dar se fac si prin alte parti ale tarii. Eu am mancat prima data branzoaice facute de Tanti Sanda, matusa tatalui meu, care locuieste si acum in Puiesti, Ramicu Sarat. Tot de acolo era si bunicul patern, deci sunt pe un sfert moldoveanca. Ea facea Poale-n brau mai ales de sarbatori sau cand avea musafiri. Tot de la ea am aceasta reteta minunata.
Prezentare video Poale in brau
Poale in brau

Poale-n brau se fac din aluat dospit si se umplu cu branza dulce si stafide. Se ung pe deasupra cu ou si se coc la cuptor pana cand sunt rumene si crescute. Aluatul este similar cu cel de cozonac.
Nu se fac asa de greu pe cat ati crede. Mie cea mai grea parte mi se pare impaturirea lor.
- Prep Time : 60 minutes
- Cook Time : 30 minutes
- Rating
- Yield : 8
- Allergens : Albus de Ou, Faina, Galbenus de Ou
Ingredients
- Pentru aluat:
- faina - 500 grame
- lapte - 250 ml
- unt - 100 grame
- oua - 3 bucati
- zahar - 100 grame
- coaja de portocala - de la 1 bucata
- esenta de vanilie - 2 ml
- sare - 1 praf
- drojdie - 25 grame
- Pentru umplutura:
- branza de vaci - 350 grame
- zahar - 100 grame
- stafide - 70 grame
- gris - 30 grame
- oua - 2 bucati
- coaja de portocala - de la 1 bucata
- coaja de lamaie - de la 1 bucata
- esenta de vanilie - 2 ml
- sare - 1 praf
- Pentru decor:
- oua - 1 bucata
- lapte - 2 linguri
Instructions
- Drojdia se desface cu o lingurita de zahar, o lingura de lapte caldut si cu o lingura de faina. Se amesteca bine si se lasa maiaua sa creasca pentru 10 minute.
- Intre timp se bat galbenusurile cu zahar si cu un praf de sare.
- Faina se pune intr-un bol mare si se face o adancitura in mijlocul ei. Se pune maiaua crescuta si se incepe inglobarea. Se adauga treptat lapte caldut si se amesteca bine. Tot treptat se adauga si amestecul de galbenusuri si zahar.
- Incepe sa se formeze un aluat. Se adauga esenta de vanilie si coaja de portocala. Atunci cand aluatul devine greu de amestecat cu lingura incepeti sa il framantati cu mana.
- Dupa ce ati terminat de adaugat galbenusurile si laptele si ati framantat putin aluatul este momentul sa adaugati untul la temperatura camerei. Framantati foarte bine pentru ca toate ingredientele sa se inglobeze perfect in aluat.
- La final ar trebui sa aveti un aluat tare, elastic, care sa se curete de pe maini. Se formeaza intr-o bila si se pune intr-un bol uns cu ulei. Bolul se acopera cu folie de plastic si se lasa aluatul sa creasca timp de 60-90 de minute sau pana cand isi dubleaza volumul. Cel mai bine e sa creasca intr-un loc cald (in bucatarie cu aragazul pornit de ex.)
- Cand aluatul este aprope gata va puteti apuca sa faceti compozitia pentru Poale-n brau: branza de vaci se amesteca cu gris, zahar, doua oua, coaja de portocala si de lamaie, sare, esenta de vanilie si stafidele. Se amesteca totul foarte bine. Este bine ca branza sa nu fie una foarte zemoasa.
- Aluatul crescut se pune pe masa de lucru usor infainata si se intinde folosind un sucitor. Se intinde intr-o foaie dreptunghiulara cu grosimea cam de 1 cm.
- Folosind un taietor de patiserie sau un cutit se taie aluatul in fasii late de 8 cm si apoi perpendicular pentru a obtine patrate.
- In centrul fiecarui patrat se pune cate o lingurita de compozitie si se inchide placinta apropiind colturile patratului si unindu-le. Ideal ar fi sa nu curga compozitia din ea. Se procedeaza in felul acesta pana cand terminati de format toate placintelele.
- Se aranjeaza intr-o tava acoperita cu hartie de copt si se lasa sa dospeasca timp de 30 de minute. Se ung cu un out batut amestecat cu o lingura de lapte. Se coc in cuptorul incins la 180 de grade pentru 30 de minute sau pana cand sunt rumene si frumoase.
- Dupa ce sunt gata se lasa sa se raceasca putin si se servesc cu zahar pudra.
- Pofta mare!
- Pentru mai multe deserturi traditionale intrati aici!
Particip!Miron Ioana Diana
Particip : Filimon Adriana Luciana