Placinta cu mere

Salutare tuturor! Venise de ceva timp vremea sa fac Placinta cu mere. Am mai facut pe blog placinta cu mere de post. Acum varianta cu oua. Este genul acela de desert pe care americanii il numesc comfort food. Majoritatea femeilor din viata noastra, mame/bunici/matusi, ne-au servit la un moment dat delicioasa placinta cu mere. Fireste ca si eu am povestea mea cu placinta cu mere.

Prezentare video Reteta de Placinta cu Mere

Placinta cu mere

By February 9, 2015

Cea mai importanta placinta cu mere din viata mea este placinta pe care mi-o facea bunica din partea tatei. O facea destul de des fiind unul dintre putinele deserturi pe care le prepara. Cel mai des o pregatea de sarbatori, dar si cu alte ocazii. Culegea mere de la tara, din marul care facea mere golden al surorii ei, pe care le congela pentru a face placinta sau gogosi cu mere, iarna. O facea cu aluat de cozonac si dupa coacere era rumenita si usor inchisa la culoare, asemenea cozonacului. De fiecare data voiam sa fie cu mai multa umplutura.

Bunica din partea mamei facea si ea placinta ei cu mere. Nu imi trezeste asa de multe nostalgii ca cea facuta de bunica din partea tatalui pentru ca mama a adoptat reteta si o face in continuare. Aceasta placinta era cu un aluat sfaramicios pe care bunica il rula in foi subtiri si cu el facea niste rulouri lungi, crestate la suprafata, pline cu compozitie de mere. Erau ca niste strudele. La final taia ruloul in diagonala si ne servea placintele cu zahar pudra.

Sa va prezint varianta mea de placinta cu mere:

Ingredients

Instructions

Cum facem aluatul de placinta:

Placinta cu mere Placinta cu mere

  • Faina se cerne si se pune intr-un bol incapator, se amesteca cu praful de copt.

Placinta cu mere

  • Adaugati untul la termperatura camerei, taiat in cubulete, si incorporati-l in faina. Practic framantati faina cu untul pana cand obtineti un aluat sfaramicios. Folositi o furculita sau mainile pentru a framanta.

Placinta cu mere Placinta cu mere

  • Se adauga cate un ou treptat si se omogenizeaza compozitia.

Placinta cu mere

  • Se adauga zaharul, sarea si esenta de vanilie si se framanta foarte bine compozitia pana cand tot zaharul este incorporat si topit.

Placinta cu mere Placinta cu mere Placinta cu mere Placinta cu mere

  • Aluatul se lasa sa se odihneasca timp de o ora.

Intre timp se pregateste compozitia:

  • Merele se spala bine si se curata de coaja. Se dau pe razatoarea mare. Puteti sa le puneti si cu coaja. Am vazut si varianta aceasta.

Placinta cu mere

  • Optional puteti sa stoarceti merele pentru a nu lasa prea mult suc in placinta.
  • Merele rase se pun intr-o cratita impreuna cu zaharul, scortisoara, zaharul vanilat si se lasa sa se caleasca pana cand se inmoaie si sucul pe care il lasa scade.

Placinta cu mere

  • Dupa ce sunt gata se lasa sa se tempereze putin.

Asamblarea placintei:

  • Aluatul se imparte in trei parti egale. Se ruleaza prima parte, pe suprafata de lucru infainata, intr-o foaie subtire, de dimensiunea tavii in care urmeaza sa coaceti placinta.
  • Puneti prima foaie de aluat in tava acoperita cu hartie de copt. Peste puneti jumatate din umplutura de mere.
  • Rulati cea de a doua parte de aluat si puneti-o in tava, peste umplutura. Puneti si restul de umplutura si deasupra cea de a treia foaie de aluat.

Placinta cu mere Placinta cu mere

  • Se inteapa din loc in loc cu o furculita pentru ca aerul sa circule si placinta sa se coaca uniform.
  • Placinta se coace in cuptorul incins la 180 de grade pentru 50 de minute sau pana cand este rumenita deasupra.
  • Se lasa sa se raceasca inainte de a o portiona.

Placinta cu mere Placinta cu mere

  • Se serveste cu zahar pudra deasupra.

Pofta mare!

Ce parere ai despre aceasta reteta?
(8 votes, average: 4.75 out of 5)
Loading...

4 Responses to Placinta cu mere

  1. sandy

    bunnaaaa placinta

  2. Recian Maria Lucia

    particip

  3. Comorod

    Chiar astazi am facut-o. Cel mai bun blat din lume. Zici ca e biscuite❤️ Multumesc!

    • cook

      Ma bucur ca a iesit buna!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *