Piftie de curcan

Piftia, sau racitura, este un aperitiv care se serveste rece, mai ales pe masa de Craciun sau de Revelion. Traditonal piftia se face cu carne de porc (carne macra, capatana de porc, picioare sau urechi pentru gelatina). Anul acesta am ales sa fac Piftie de Curcan mult mai slaba in calorii si mai simpla de facut. La anul promit sa ma incumet si cu picioarele de porc.

Prezentare video Reteta de Piftie de Curcan

Piftie de curcan

By December 1, 2013

Piftia noastra, cunoscuta si sub numele de aspic, se pregateste in alte tari mult mai des ca la noi. Se pare ca noi o preferam doar cu ocazia sarbatorilor de iarna. Pentru un succes garantat trebuie sa adaugati mult usturoi.

Am citit ca daca mancam piftie in noapte dintre ani vom avea noroc tot anul care vine!

Prep Time : 10 minutes. Cook Time : 02h 00min Yield : 8 Allergens :

Rating 5 stars - based on 12 review(s)

Ingredients


Instructions

  • Punem intr-o oala doi litri de apa in care fierbem aripile si gaturile de curcan. Este foarte important sa puneti o cantitate exacta de apa (raportata la cantitatea de piftie pe care vreti sa o faceti) si sa nu adaugati apa ulterior in oala. Daca mai adaugati apa (asa cum facem uneori la supa) zeama noastra de curcan nu se va mai gelatiniza datorita aportului suplimentar de apa.
  • Lasam aripile si gaturile de curcan sa dea intr-un clocot si luam spuma. Este mai important ca niciodata sa luati spuma pentru ca altfel piftia nu va iesi clara.
  • Dupa ce ati luat spuma adaugati legumele, foile de dafin, piperul si o lingurita de sare. Amestecam bine si lasam sa clocoteasca pana cade carnea de pe os.

Piftie de curcan Piftie de curcan Piftie de curcan Piftie de curcan

  • Pana se fierbe carnea bine va recomand sa scoateti la un moment dat legumele. Morcovii nu trebuie lasati sa fiarba prea mult deoarece trebuie sa ii taiem in bucatele mai tarziu. Asa ca dupa ce se fierb ii scoateti si ii lasati la racit.
  • Dupa ce se fierbe si carnea de curcan o scoatem si pe ea din zeama si o lasam la racit. Dupa ce s-a racit dam jos carnea de pe os si o taiem in bucatele.

Piftie de curcan

  • In supa in care a fiert curcanul vom adauga usturoiul pisat. Amestecam bine si lasam un pic sa isi ia gust. Apoi o strecuram bine, bine, de vreo doua trei ori, pana scapam de toate impuritatile. Gustati zeama pentru a va asigura ca are suficient usturoi si sare. Piftia fara usturoi suficient nu prea e piftie.

Piftie de curcan Piftie de curcan

  • Bucatelele de morcov le folosim ca decor deci va puteti folosi imaginatia la taiat.

Piftie de curcan Piftie de curcan Piftie de curcan

  • Amestecam praful de gelatina cu un polonic de zeama. Punem gelatina inapoi in oala mare si amestecam. Ne putem apuca sa finalizam piftia.

Piftie de curcan

  • Intr-un bol (de ce dimensiune si forma doriti, sau intr-o tava intinsa) punem la baza morcovi taiati, carne si umplem cu zeama. Pentru ca am vrut o pifitie cu un aspect mai interesant am pus-o in cateva forme de chec.

Piftie de curcan Piftie de curcan Piftie de curcan Piftie de curcan

  • Lasam piftia pentru 6 ore la frigider sa se inchege.
  • Se serveste rece alaturi de mustar si hrean.

Piftie de curcan Piftie de curcan

Pofta buna!

Ce parere ai despre aceasta reteta?
(11 votes, average: 4.09 out of 5)
Loading...

2 Responses to Piftie de curcan

  1. Maya

    Arata foarte bine piftia ta. Fara gelatina nu gelatineaza? Eu am facut o singura data piftie din porc si s-a întarit bine de tot. Din pasare nu am experienta. Deci mai bine cu gelatina.

  2. Camelia Juganaru

    Tinand cont de faptul ca am facut piftia din aripi de curcan (care nu aveau nici prea multe oase nici grasime), am preferat sa pun gelatina ca sa ma asigur ca iese cum trebuie. Piftia de porc se leaga bine singura de la picioare si urechi care ii dau consistenta aia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *