Piept de rata in sos de portocale

Salutare! Dupa cum va spuneam in postarea anterioara am cumparat o frumoasa rata pe care am decis sa o transez pentru a face mai multe preparate din ea. Pulpele le-am facut pe varza, pieptul am decis sa il fac cu sos de portocale iar cu carcasa inca nu m-am hotarat ce sa fac, dar probabil voi face o supa concentrata de pasare.

Se pare ca acest delicios sos de portocale este varianta potrivita pentru a gati pieptul de rata. Si cum nu aveam aceasta reteta pe blog am decis ca este momentul potrivit mai ales ca aveam pieptii de rata.

Prezentare video Reteta de Piept de rata in sos de portocale cu cartofi duchesse si salata verde

Piept de rata in sos de portocale cu cartofi Duchesse si mix de salata verde

By February 24, 2015

M-am gandit cu ce sa servesc acesti delicati piepti de rata si am ales regalii cartofi Duchesse si un mix de salata verde (rucola, lollo rosso, lollo bianco, baby spanac) pe care le-am dresat cu ulei de masline si otet balsamic.

Puteti sa serviti pieptii de rata si cu legume la gratar.

Pieptul de rata este genul de "friptura" care se gateste preferabil "in sange", la final trebuie sa fie roz la mijloc. Depinde si de preferine.

Sa vedem ingredientele:

Ingredients

Instructions

Piept de rata in sos de portocale cu cartofi Duchesse si mix de salata verde

  • Gasiti modalitatea de preparare a cartofilor Duchesse aici. Sunt un preparat de origine franceza pe baza de piure de cartofi. Sunt deliciosi!

Piept de rata in sos de portocale cu cartofi Duchesse si mix de salata verde Piept de rata in sos de portocale cu cartofi Duchesse si mix de salata verde Piept de rata in sos de portocale cu cartofi Duchesse si mix de salata verde Piept de rata in sos de portocale cu cartofi Duchesse si mix de salata verde Piept de rata in sos de portocale cu cartofi Duchesse si mix de salata verde Piept de rata in sos de portocale cu cartofi Duchesse si mix de salata verde

  • Pieptii de rata se spala si se zvanta bine.
  • Folosind un cutit foarte bine ascutit (nu ca acela pe care l-am folosit eu in filmare) crestati superficial pielea de pe pieptii de rata in diagonala, creand romburi. Pielea se cresteaza pentru ca excesul de grasime din carnea de rata sa se scurga. Folosim grasimea pentru a face deliciosul sos.

Piept de rata in sos de portocale cu cartofi Duchesse si mix de salata verde Piept de rata in sos de portocale cu cartofi Duchesse si mix de salata verde Piept de rata in sos de portocale cu cartofi Duchesse si mix de salata verde

  • Se sareaza si pipereaza pieptii de rata pe partea cu carnea. Pieptii de rata se lasa sa se odihneasca timp de 10 minute in frigider.
  • Se pun cu pielea-n jos intr-o tigaie rece care se pune pe foc. Folosim tigaia rece pentru ca vrem ca grasimea sa se extraga treptat din carnea de rata. Daca punem pieptii in tigaia incinsa contactul termic va forma o crusta la suprafata carnii care va sigila sucurile si grasimea in bucata de carne. Se lasa in tigaia, care incepe sa se incinga, timp de 3-4 minute pana cand pielea se rumeneste frumos. Apoi se intorc pieptii si se mai tin 2 minute.

Piept de rata in sos de portocale cu cartofi Duchesse si mix de salata verde Piept de rata in sos de portocale cu cartofi Duchesse si mix de salata verde

  • Se muta pieptii intr-o tava/vas de jena acoperita cu hartie de copt. Se pot introduce cu tot cu tigaia in care i-ati rumenit (daca tigaia este in intregime din metal). Eu am lasat tigaia deoparte cu grasimea in ea pentru ca voi face in continuare sosul.
  • Pieptii de rata se coc in cuptorul incins la 180 de grade timp de 6-7 minute pentru un piept de rata rare ("in sange"), 9-10 minute pentru mediu si intre 12-14 minute pentru a fi bine facuti. Eu i-am copt cam 9 minute.

Timp suficient pentru a face sosul de portocale:

  • In delicioasa grasime de rata ramasa in tigaie (calda) se toarna coniacul si se lasa sa se evapore (cam 1 minut). Aveti grija pentru ca probabil va flamba.

Piept de rata in sos de portocale cu cartofi Duchesse si mix de salata verde Piept de rata in sos de portocale cu cartofi Duchesse si mix de salata verde Piept de rata in sos de portocale cu cartofi Duchesse si mix de salata verde Piept de rata in sos de portocale cu cartofi Duchesse si mix de salata verde Piept de rata in sos de portocale cu cartofi Duchesse si mix de salata verde

  • Apoi se adauga sosul de soia, se amesteca si se asteapta un minut inainte de a adauga sucul de portocala si coaja de portocala. Se lasa sa scada pana se reduce la jumatate. Cam 5 minute ar trebui sa dureze.
  • Se adauga mierea, se omogenizeaza amestecul si dupa 20 de secunde se da de pe foc. Aveti grija sa nu se arda mierea.
  • Pieptul de rata se serveste cald, acompaniat de sos, cartofi Duchesse si mix de salata verde dresata cu cateva picaturi de otet balsamic si ulei de masline.

Piept de rata in sos de portocale cu cartofi Duchesse si mix de salata verde

Pofta mare!

Ce parere ai despre aceasta reteta?
(2 votes, average: 4.50 out of 5)
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *