Pestele salbatic de Alaska, in Romania

Buna tuturor! Cred ca v-am mai povestit pana acum ca sunt o mare amatoare de peste si fructe de mare. Ca dovada sunt multele retete pe care le gasiti pe blog, dar si vizitele la restaurante de specialitate.

Pasiunea pentru peste a aparut in viata mea pentru ca de mica m-am bucurat de posibilitatea de la manca peste proaspat pe litoralul nostru, in statiunea 2 Mai, unde stateam in cazare la o familie de pescari lipoveni, dar si in Delta Dunarii. In ambele locatii mancam pestele care era prins in ziua respectiva  si ne bucuram de felurile de peste capturate de pescari. Nu prea puteai sa ii comanzi pescarului ce peste doresti tu in ziua respectiva pentru ca si daca doreai salau si pescarul venea cu crap proaspat, uitai repede de pestele anterior si te bucurai de cel care era disponibil atunci.

Pestele salbatic de Alaska, in Romania

Lucrurile s-au schimbat un pic in zilele mai apropiate noua in sensul ca in orice moment daca ai pofta de un anumit fel de peste, fie ca vorbim de banalul caras sau de cod negru de alaska acestea sunt disponibile in supermarketurile din marile orase.

Si tocmai aceasta dorinta de disponibilitate permanenta a pestelui pe care o doresc consumatorii a dat nastere la cresterea pestelui in crescatorii artificiale. Daca nu suntem atenti atunci cand achizitionam pestele si nu citim eticheta putem cumpara in loc de peste de captura, peste de crescatorie.

Pestele salbatic de Alaska, in Romania

Poate va intrebati care e diferenta? De exemplu codul salbatic care traieste si se hraneste liber in apele din Alaska poate trai la o adancime de 200 de metri sau chiar mai mult, pe cand codul de crescatorie traieste intr-un mediul controlat, la o adancime mica, aproape de tarm, in ape semnificativ mai poluate. Pestele de crescatorie poate fi mult mai usor contaminat de substante chimice, riscul contaminarii cu bacterii si paraziti datorita supraaglomerarii este mult mai mare si apare necesitatea tratamentelor cu antibiotice si pesticide. Nu suna bine nu-i asa? Nu stiu de voi, dar eu consum peste pentru ca imi place gustul si textura sa si pentru ca stiu ca ar trebui sa fie sanatos. Ori cel de crescatorie nu e chiar asa de benefic precum ne imaginam.

Pestele salbatic de Alaska, in Romania

M-am bucurat sa primesc o invitatie din partea Alaska Seafood Marketing Institute care m-au provocat sa va povestesc despre pestele salbatic de Alaska si cum il putem identifica mai usor.

Alaska Seafood Marketing Institute (ASMI) este un parteneriat public-privat intre statul Alaska si industria fructelor de mare din Alaska. Scopul acestei organizatii este sa creasca constientizarea si capitalul de imagine pozitiv a brandului Alaska Seafood, sa promoveze sustenabilitatea recoltelor de peste si fructe de mare din Alaska si sa asigure calitatea, analiza tehnica a industriei, educatie si cercetare.

Daca doriti sa aflati mai multe informatii despre pestele salbatic de Alaska, cum este capturat si informatii nutritionale puteti sa o faceti accesand acest link.

 

Pestele salbatic de Alaska, in Romania

 

Pe piata din Romania se gasesc o multitudine de produse din peste salbatic de Alaska, fie ca vorbim de diferite specii de somon, cod sau de icre de somon salbatic. Fluxul acesta de peste salbatic este datorat faptului ca Alaska este un stat care, datorita politicilor ce vizeaza protejarea mediului natura, ofera produse extrem de pure si bogate in vitamine, minerale si proteine.

Printre cele mai cunoscute varietati de peste salbatic de Alaska care se gasesc pe piata din Romania sunt codul negru de Alaska si Alaska Pollock, dar gasim si specialitati precum somonul rosu (Sockeye), somonul keta sau cel roz. Pentru a ne asigura ca achizitionam din magazine/piete peste salbatic de captura, nu de crescatorie, trebuie ca pe eticheta pestelui sa regasim precizarea FAO 67 la secțiunea Zonă de captură/pescuit sau mentiunea de “peste salbatic” mai ales in cazul somonului, sau “de Alaska” indiferent de producator. La restaurant, de obicei, provenienta pestelui este trecuta  in meniu sau este o informatie pe care o ofera ospatarul

Pestele salbatic de Alaska, in Romania

Sunt de parere ca achizitionarea pestelui salbatic, dar si pescuitul responsabil trebuie incurajate. Mare parte din pestele salbatic capturat in Alaska provine de la familii de pescari care se ocupa cu acesta activitate de generatii intregi si au tehnici de a pescui proprii, artizanale, prietenoase cu mediul. Tocmai pentru a se pastra rezerva de peste salbatic, in Alaska exista sisteme de monitorizare a rezervei de peste astfel incat in fiecare an exista o anumita cantitate care poate fi pescuita pentru ca speciile de peste si biosistemul sa nu fie puse in pericol.

Pentru ca pestii care traiesc in mediul lor natural se hranesc cu alti pesti mai mici si alge, carnea lor are concentratii mai mari de calciul, fier, potasiu, seleniu si o multitudine de vitamine. Pe langa substantele benefice gustul carnii care provine de la peste salbatic este mult mai bun.

Pestele congelat salbatic se gateste la fel de usor ca orice alt peste. Este important sa clatim cu apa glazura de gheata pe care pescarii o folosesc pentru a pastra prospetimea pestelui salbatic. Indiferent despre ce peste vorbim este important ca acesta sa fie bine uscat si tamponat de apa inainte de gatire. O pelicula usoara de ulei la suprafata carnii asigura ca aceasta nu se va lipi de tigae, tava sau gratar.

Va recomand sa nu adaugati condimente uscate pe pestele crud, ci sa le adaugati dupa ce il intoarceti, pe partea gatita deja si fierbinte. Temperatura oferita de peste va fi suficienta pentru a activa condimentele. Daca frigeti pestele cu tot cu condimente de la inceput acestea se vor arde si nu vor avea un gust foarte placut. Eu pregatesc pestele salbatic de cele mai multe ori in tigaie cu putin ulei, la cuptor sau la gratar, impreuna cu legume, lamaie, ulei de masline si plante aromatice.

Pestele salbatic de Alaska, in Romania

 

Cat de curand voi pregati pentru voi o reteta cu peste salbatic de Alaska pentru a va arata cat de versatil si usor de gatit este acest peste!

Intre timp daca v-am facut curiosi gasiti accesand #AlaskagatesteRomaneste mai multe retete cu peste salbatic de Alaska concepute de bucatari romani profesionisti recunoscuti in peisajul gastronomic romanesc precum Ovidiu Tarbuc, Alex Petricean si Nico Lontras.

Puteti sa gasiti mai multe retete si sfaturi de gatire a pestelui salbatic de Alaska aici

 

Ce parere ai despre aceasta reteta?
(3 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *