Pate Chinois

Buna ziua dragilor! Astazi va scriu o reteta pe care am facut-o in urma unei solicitari primite pe facebook de la un cititor. A trecut tare mult timp de la acel moment si un pic prea mult de cand am facut reteta pentru blog, dar iata ca a venit si momentul ei!

Sincer era pentru prima daca cand auzeam de Pate Chinoios! Ce chinezarie o mai fi si asta ma intrebam eu! Intre timp m-am documentat, am gatit minunatia, mi-a placut si apoi am facut-o pentru blog.

Ce sa credeti! Nu-i deloc o chinezarie, sau poate doar putin, depinde ce versiune urmati!

Pate Chinois este un fel de mancare traditionala specifica Quebecului. Unii ar putea spune ca este chiar un preparat reprezentativ. Denumirea preparatului este legata de muncitorii chinezi care au lucrat la construirea liniei de cale ferata nord americana la sfarsitul secolului  al XIX lea. Se pare ca bucatarii chinezi ar fi introdus o versiune a acestui preparat in zona Canadei.

Alte surse spun ca este o adaptare a placintei ciobanului (Shepard’s Pie) sau a “hachis Parmentier” a francezilor. Cert este ca e un fel de mancare specific Canadei si ca este foarte delicios.

Prezentare video Reteta de Pate Chinois

Pate Chinois

By August 26, 2015

Pate Chinois mie mi se pare ca aduce a musaca oarecum. Asta pentru ca este un preparat in straturi. Primul strat este de carne de vita, cel de al doilea de crema de porumb si ultimul este un delicios piure de cartofi. Totul gratinat la cuptor.

Exista mai multe variante ale retetei in care se pot inversa straturile sau se poate adauga ardei gras, mazare, etc.

Reteta aceasta presupune neaparat "creamed corn" adica un fel de porumb dulce gatit in smantana. In afara se gaseste gata facut la conserva. Cum pe la noi o sa mai dureze pana se importa asa ceva am incercat in prima instanta sa fac Pate Chinois cu porumb de la conserva, fara smantana. A iesit bun, dar parca era prea sec. Asa ca la a doua incercare am facut eu crema aceasta cu porumb si a totul a fost mult mai gustos si cremos.

Trebuie sa incercati aceasta reteta mai ales daca va place porumbul.

  • Prep Time : 20 minutes
  • Cook Time : 40 minutes
  • Yield : 6

Ingredients

Instructions

Pate Chinois

  • Cartofii se curata, se taie in cubulete si se pun la fiert ca pentru piure. Ar trebui sa dureze cam 20-25  de minute.
  • Intr-o tigaie se topesc 15 gr de unt si se caleste o ceapa mai mica, tocata marunt. Dupa 5 minute se adauga porumbul (eu am folosit de la conserva) si se caleste si el 5 minute. Porumbul se condimenteaza cu sare, piper si se amesteca totul cu smantana lichida. Se mai lasa pe foc 5 minute.

Pate Chinois

  • Intr-o alta tigaie se incinge uleiul de masline si se caleste o ceapa mai mare si ea tocata marunt. Dupa ce trec 5 minute se adauga carnea de vita si se gateste pana se schimba la culoare, cam 10 minute.

Pate Chinois

  • Atunci cand carnea este gata se condimenteaza cu sare si piper, se mai lasa 2 minute pe foc si apoi se da deoparte.
  • Cartofii fierti se scurg si se transfera intr-un bol. Se adauga peste ei laptele, 60 de gr de unt, se condimenteaza cu sare si piper si se paseaza totul foarte bine. Veti obtine un piure gustos.

Pate Chinois Pate Chinois

Pate Chinois Pate Chinois

  • Se pregateste un vas de jena sau o tava care se unge cu unt.
  • La baza tavii/vasului se aranjeaza carnea de vita intr-un strat uniform.

Pate Chinois Pate Chinois

Pate Chinois Pate Chinois

  • Peste carne se pune crema de porumb si deasupra se pune piureul de cartofi. Se presara cu putina boia dulce si se coace in cuptorul incins la 180 de grade pentru 30 de minute.

Pate Chinois

  • Se lasa sa se tempereze putin si se serveste.

Pate Chinois

S-aveti pofta!

Daca va place carnea de vita am o reteta geniala de paste bolognese, una de vita wellington, un biftec tartar sau un gulas unguresc cu galuste!

Vita Wellington Gulas Unguresc de Vita

Biftec Tartar Tagliatelle cu sos Bolognese

Ce parere ai despre aceasta reteta?
(1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *