Pasta de mici

Buna ziua dragilor! Astazi vorbim despre unul dintre cele mai iubite preparate romanesti la gratar. Sau poate chiar cel mai iubit? V-ati dat seama deja ca este vorba despre mici sau mititei, fara de care orice gratar pare lipsit de savoare. Majoritatea dintre noi mananca mici la restaurant, prin targuri, pe la fast-food sau cumpara micii de la macelarie gata condimentati si formati perfecti pentru a fi pusi pe gratar. Pe langa toate aceste optiuni mai exista si aceea de a face pasta de mici in casa, pornind de la zero cu carne pe care o tocam si o condimentam dupa bunul plac. In felul acesta stim exact ce contine pasta nostra de mici si o putem face dupa gustul nostru.

Prezentare video Pasta de mici – Mititei la Gratar

Pasta de mici

By September 18, 2016

Cu toate ca ne batem in piept ca micii sunt reteta romaneasca e bine sa stim ca aceastia se gasesc, in diferite variante, in tot spatiul balcanic, fiind de influenta turceasca. Ca sa nu va suparati pe mine totusi pot sa va zic ca nu prea mi-au placut micii din Serbia si ca ai nostrii mi se par mai buni.

Este important de stiut ca pasta de mici se face dintr-o combinatie de carne de porc si de vita sau de carne de porc si de oaie, niciodata doar cu carne de porc. Se folosesc tot felul de condimente si neaparat bicarbonat de sodiu care ii face pufosi. Pe langa toate aceasta supa de oase este esentiala pentru o pasta de mici reusita. Gasiti reteta pentru supa de oase aici.

Va sfatuiesc daca tot va bateti capul sa faceti pasta de mici acasa sa cumparati bucati de carne pe care sa le treceti prin masina de tocat chiar voi, ca altfel ce ati mai facut de fapt? Carnea se trece de doua ori prin masina pentru o consistenta fina.

Prepararea pastei de mici trebuie facuta cu cel putin o zi inainte de gratar astfel incat carnea sa capete gust si sa se aromeze foarte bine de la condimente.

Bonus, daca va uitati la reteta video o sa il vedeti pe tata cum formeaza micii si cum ofera cateva sfaturi in calitate de sef maestru grataragiu.

 

  • Prep Time : 60 minutes
  • Cook Time : 10 minutes
  • Yield : 10

Ingredients

Instructions

Pasta de mici

  • Carnea se toaca in cubulete si se da alternativ prin masina de tocat carne, o bucatica de carne de porc si una de carne de vita, astfel incat sa incepeti deja sa le amestecati usor. Dupa ce ati trecut toate bucatile prin masina, mai treceti odata toata carnea impreuna cu cateii de usturoi astfel incat sa obtineti o pasta omogena si tocata uniform.

Pasta de mici

Pasta de mici

  • Boabele de coriandru si ienihbahar se trec prin rasnita electrica sau se piseaza bine intr-o piua.

Pasta de mici

  • Peste carnea tocata se adauga sare, cimbru, piper, boia, coriandru, ienihbahar si se amesteca foarte bine carnea timp de 10 minute. Datorita sarii aceasta va incepe sa isi schimbe consistenta si sa devina mult mai pastoasa. Daca aveti un mixer mai puternic va sfatuiesc sa o amestecati la mixer, daca nu merge foarte bine si de mana.

Pasta de mici

  • Apoi se aduga treptat supa de oase si se continua amestecarea.

Pasta de mici

  • Dupa ce ati adaugat toata supa de oase se adauga bicarbonatul si sucul de lamaie. Se continua amestecarea timp de 15 minute. Pasta de mici este bine amestecata cand seamana la consistenta cu un aluat si nu curge de pe spatula.
  • Gustati pasta de mici pentru a va asigura ca are toate condimentele necesare.
  • Se transfera intr-un bol sau intr-o caserola cu capac, se aranjeaza pentru a nu ramane goluri de aer si se tine la frigider peste noapte.
  • Dupa ce carnea a stat la marinat peste noapte se gusta din aceleasi motive ca mai sus.

Pasta de mici

  • Pentru formare se pregateste o tava si un bol cu apa. Se umezesc mainile cu apa si se formeaza mici transferand carnea dintr-o mana in alta. Bateti micii foarte bine la capete. Micii se pot forma si ajutandu-va de o lingura umezita. Asta e metoda tatei pe care o puteti vedea la finalul retetei video.

Pasta de mici

  • In momentul asta ar fi bine sa aveti un gratar cu jar gata pregatit si fierbinte. Gratarul se unge cu slaninuta si se frig micii pe toate partile timp de 2-3 minute pana cand sunt rumeniti pe toate partile. Mici se intorc doar de 3 ori. Adaptati timpul de gatire al micilor dupa cum va plac micii, mai bine facuti sau mai cruzi.

Pasta de mici

Pasta de mici

Pofta mare si spor la gratar!

Pentru mai multe retete delicioase pentru gratar intrati aici.

Frigarui de miel cu Hummus Frigarui cu legume

Coaste de porc cu sos barbeque, garnitura de legume si sos alb Salata de legume coapte

 

Ce parere ai despre aceasta reteta?
(7 votes, average: 4.29 out of 5)
Loading...

One Response to Pasta de mici

  1. Michael

    Cam lipseste grasimea de vita sau de oaie(de porc nu se pune), micii vor iesi cam seci!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *