Pasca traditionala de Paste

Se apropie sarbatorile Pascale ceea ce inseamna ca e timpul numai bun pentru reteta de Pasca traditionala de Paste, un desert de nelipsit alaturi de alte preparate conscarate precum oua rosii, bors de miel, friptura de miel, drob sau stufat.

Pasca este un desert specific cultului crestin ortodox (dar nu numai, avand si evreii pasca lor) care se pregateste in mod traditional in Joia Mare. Prajitura rotunda (semnificand scutecele lui Iisus), cu branza dulce sau sarata, din aluat dospit de cozonac, cu cruce la mijloc are puternice semnificatii spirituale in cultura romaneasca.

Prezentare video Reteta de Pasca Traditionala de Paste

Pasca traditionala de Paste

By April 3, 2015

Pasca este preparata din faina de grau (simbol al renasterii)  de cea mai buna calitate la care se adauga lapte, oua, branza si mirodenii. Obiceiurile indica un adevarat ritual pe care femeile il urmau inainte de a se apuca sa faca pasca: se imbaiau, se pieptanau, isi puneau haine curate, faceau rugaciuni iar abia apoi se apucau de framantat si preparat.

Desi nu sunt cea mai religioasa persoana imi plac foarte mult toate aceste obiceiuri mistice pe care oamenii le urmau in trecut, atunci cand viata era mai simpla, oamenii mai nestiutori si mai fericiti.

Nu este inca Joia Mare, dar eu am facut deja o pasca primavara aceasta pentru a avea ce va arata, poza si filma. Pasca mea este din aluat de cozonac dospit, cu umplutura de branza si stafide inmiresmate in rom si esente, si coapta frumos la cuptor. Eu nu i-am mai facut si cruce pe mijloc pentru ca abilitatile mele de impletit aluat au dat rateu la pasca asta si am zis sa ma opresc la timp.

Prep Time : 01h 40min. Cook Time : 50 minutes Yield : 12 Allergens : , , ,

Ingredients


Instructions

Pasca traditionala de Paste

Mai intai va trebui sa facem aluatul de cozonac pentru pasca:

  • Se pregateste maiaua din drojdie: se desface drojdia proaspata cu o lingura de lapte, o lingurita de zahar si o lingura de faina. Se omogenizeaza si se lasa sa creasca 10 minute.

Pasca traditionala de Paste

  • Tot acum pregatiti si stafidele: se pune apa calda peste stafide cat sa le acopere putin si se pune esenta de rom. Se amesteca si se lasa la hidratat.

Pasca traditionala de Paste

  • Se separa ouale. Galbenusurile se mixeaza cu praful de sare si cu zaharul adaugat treptat. Albusurile se bat spuma.

Pasca traditionala de Paste Pasca traditionala de Paste

Pasca traditionala de Paste Pasca traditionala de Paste

  • Faina se cerne si se pune intr-un bol mare. La mijloc se face o adancitura in care se pune maiaua crescuta. Se adauga treptat laptele cald, crema de galbensuri si albsurile batute spuma.

Pasca traditionala de Paste Pasca traditionala de Paste

Pasca traditionala de Paste

  • Dupa ce ati terminat de adaugat laptele, albusurile si galbensurile, este timpul sa adaugati coaja de lamaie, esenta de vanilie, si treptat uleiul si untul. Incepeti sa framantati aluatul. Framantati-l bine cam 20 de minute pana cand este omogen, elastic si se curata de pe maini. Se lasa la crescut pana cand isi dubleaza volumul. In aproximativ 2 ore ar trebui sa fie gata.

Pasca traditionala de Paste Pasca traditionala de Paste

Pasca traditionala de Paste Pasca traditionala de Paste

Pasca traditionala de Paste

  • Aluatul crescut se pune pe suprafata de lucru unsa cu putin ulei si se mai framanta putin. Se imparte in jumatate. O jumatate de aluat se intinde cu mainile intr-o foaie grosuta, de dimensiunea tavii in care veti coace pasca.
  • Se pregateste o tava, de preferat cu margini detasabile, care se acopera cu hartie de copt. Se pune foaia realizata anterior la baza tavii si se niveleaza frumos.

Pasca traditionala de Paste Pasca traditionala de Paste

Pasca traditionala de Paste Pasca traditionala de Paste

  • Restul de aluat se imparte si el in doua. Fiecare jumatate se ruleaza intr-un rulou subtire cu o lungime echivalenta cu diametrul tavii de copt. Se impletesc cu mult talent cele doua rulouri.
  • Ruloul astfel impletit se pune in tava de jur imprejur. Se lasa pasca sa dospeasca inca o jumatate de ora pana pregatim umplutura.

Umplutura de branza:

  • Branza se amesteca cu gris, zahar, oua, zahar vanilat, coaja de lamaie, esenta de rom si stafidele scurse de zeama in care s-au hidratat. Se omogenizeaza foarte bine compozitia.

Pasca traditionala de Paste Pasca traditionala de Paste

Pasca traditionala de Paste Pasca traditionala de Paste

Pasca traditionala de Paste Pasca traditionala de Paste

Pasca traditionala de Paste

  • Compozitia de branza se toarna in pasca, in mijloc. Marginile de aluat se ung cu un galbenus batut cu lapte.
  • Pasca noastra se coace in cuptorul incins la 180 de grade, 45-50 de minute sau pana cand este crescuta, rumena si trece testul scobitorii.

Pasca traditionala de Paste Pasca traditionala de Paste

Pasca traditionala de Paste

  • Dupa este coapta se lasa sa se raceasca putin in forma, apoi se scoate si se lasa la racit complet inainte de taiere.

Pofta mare si Paste Fericit tuturor!

Print Friendly, PDF & Email

Print Friendly, PDF & Email
Votati aceasta reteta: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (5 voturi, media: 5.00 din 5 voturi)
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *