Papanasi Muntenesti

Buna! Am revenit la acest desert romanesc, preferatul meu. Bineinteles Papanansii! Papanasii exista in doua variante: papanasi moldovenesti, prajiti, si papanasi muntenesti, fierti. Mai demult am scris reteta pentru papanasii Moldovenesti si acum am ajus si la cea munteneasca.

Acum sa imi explice si mie cineva de ce in Moldova se prajesc si in Muntenia se fierb. Care este legatura dintre zona geografica si modalitatea de gatire?

Prezentare video Reteta de Papanasi Muntenesti

Papanasi muntenesti

By November 28, 2014

Papanasii moldovenesti se fac dintr-o compozitie de branza, asemenea celor muntenesti, se formeaza ca o gogoasa cu gaura la mijloc, se prajesc si se dau prin pesmet, servindu-se cu smantana si dulceata, ca si cei muntenesti. Papanasii muntenesti au compozitia un pic diferita, se formeaza sub forma de bila si se fierb in apa. Tot asa se dau prin pesmet si se servesc cu smantana si dulceata. Practic cei muntenesti sunt mai usori pentru ca nu se prajesc.

Nu veti gasi prin restaurante papanasi muntenesti, doar cei moldovenesti, dar si aceia probabil ca vor fi facuti din compozitie de gogosi, adica fara branza care ii face atat de gustosi.

Este interesant: desi pe jumatate sunt munteanca, imi plac mai mult cei moldovenesti si desi mi-am petrecut vacantele la bunici prin Muntenia, (zona Pietroasele, Buzau) pe acolo nu se faceau deloc papanasi. Nu se faceau papanasi nici pe langa Ramnicu Sarat (Puiesti) care e chiar mai spre Moldova. Tot ce am mancat de dulce pe acolo au fost gogosi, clatite, pasca, cozonaci, orez cu lapte, placinte si poate or mai fi si altele, dar nu imi amintesc. Nu zic ca astea doua zone sunt reprezentative pentru Muntenia si Moldova, dar totusi unde se fac papanasii acestia cu denumiri regionale?

Sa ramana un mister oare?

Pana imi elucideaza mie cineva misterul sa vedem ce va trebuie pentru Papanasi Muntenesti:

Prep Time : 30 minutes. Cook Time : 30 minutes Yield : 10 Allergens : , ,

Rating 5 stars - based on 1 review(s)

Ingredients


Instructions

  • Intr-un mare bol se amesteca branza de vaci, ouale, faina, zaharul, grisul si esenta de vanilie. Se omogenizeaza foarte bine amestecul. Compozitia pentru papanasi trebuie sa fie moale, dar sa se curete cat de cat de pe maini. Daca este prea moale mai adaugati faina. Si eu am mai adaugat un pic de faina fata de cantitatea initiala. Diferentele legate de cantitatea de faina sunt datorate dimensiunii oualelor care poate varia si datorita branzei care poate fi mai inchegata sau mai zemoasa, dupa caz.

Papanasi muntenesti Papanasi muntenesti Papanasi muntenesti Papanasi muntenestiv Papanasi muntenesti Papanasi muntenesti Papanasi muntenestiv

  • Intr-o oala incapatoare se pune apa la fiert cu o lingurita de sare.

Papanasi muntenesti

  • Se infaineaza spatiul de lucru. Se pune compozitia pe suprafata si se modeleaza intr-un cilindru lung, cu diametrul de aproximativ 5 cm. Din acest cilindru se taie bucatele potrivite si se uniformizeaza sub forma de bile. In mijlocul bilei se face o adancitura (nu o gaura) care va permite papanasilor sa se fiarba uniform. Se procedeaza in acest fel pana cand formati toti papanasii.

Papanasi muntenesti Papanasi muntenesti Papanasi muntenesti Papanasi muntenesti

  • In acest moment cand papanasii sunt gata ar trebui ca apa sa clocoteasca.
  • Papanasii se introduc in apa clocotita, toti odata, daca va permite vasul si cantitatea. Folosind o spumiera incercati sa ii desprindeti pe cei care poate s-au lipit datorita scufundarii la fundul oalei.

Papanasi muntenesti

  • Se lasa la fiert la foc mediu pana cand se ridica la suprafata, cam 8-10 minute. Dupa acest timp se opreste focul si se acopera oala cu un capac. In acest fel grisul din papanasi se va umfla si papanasii vor deveni pufosi. Cand sunt gata se scot pe o farfurie.

 Papanasi muntenesti

  • Pana cand fierb papanasii puteti pregati pesmetul. Intr-o tigaie se topeste untul. Cand este incins se adauga pesmentul si se amesteca formandu-se mici aglomerari de pesmet delicios datorita untului. Eu am ales sa nu pun zahar in pesmet pentru ca am considerat ca va fi suficient de dulce compozitia. Puteti sa adaugati 50 de gr de zahar in pesmet daca va place mai dulce. Pesmetul se lasa sa se rumeneasca 3 minute si se da la o parte.

Papanasi muntenesti Papanasi muntenesti

  • Dupa ce ati scos papanasii din apa acestia trebuie tavaliti prin pesmet.
  • Se servesc calduti cu smantana si dulceata. Eu am ales sa ii servesc cu smantana dulce si dulceata de visine. Puteti opta pentru smanatana acra, dulceturi si gemuri de tot felul sau sirop.

Papanasi muntenesti Papanasi muntenesti

Pofta mare sa aveti!

Ce parere ai despre aceasta reteta?
(2 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *