Ostropel de pui

Imi voi aminti mereu gustul ostropelului de pui facut de bunica mea, domol, la foc mic, cu multa rabdare si dragoste. Nu stiu ce ii facea exact dar ii iesea genial. Mult mai bun decat cel pe care il facea mama (bine inteles motiv de tachinare). Cred ca raspunsul ar fi ca mancarea cea mai buna se face cu multa rabdare si dedicatie, asa cum o facea bunica.

Prezentare video Reteta de Ostropel de pui

Ostropel de pui

By November 12, 2013

Ostropelul nostru de pui, la origine mancare a satului romanesc, nu prea are echivalente in alte tari. Sau cel putin nu unele care sa ii semene fidel. Combinatia de pui, sos de rosii coapte si usturoi, alaturi de mamaliguta sau piure de cartofi, ... miroase a bucataria mica a bunicii, de la tara.

  • Prep Time : 10 minutes
  • Cook Time : 60 minutes
  • Rating 4.4 stars - based on 10 review(s)
  • Yield : 3
  • Allergens : ,

Ingredients

Instructions

Ostropel de pui

  • Ceapa am tocat-o marunt, ca pentru calit. Usturoiul l-am taiat feliute si ardeiul, cubulete mici.

 Ostropel de pui Ostropel de pui

Ostropel de pui

  • Supa de pui am tinut-o la cald.
  • Intr-o tigaie am rumenit foarte bine pulpele de pui. Eu am folosit ciocanele. Puteti folosi pulpe superioare, pulpe intregi sau piept de pui.

Ostropel de pui Ostropel de pui

  • Intr-o cratita mai inalta am adaugat grasimea ramasa de la pui si am calit ceapa. Dupa ce s-a inmuiat am pus ardeiul.
  • Urmatorul pas este sa adaugam faina pe care o lasam sa se prajeasca putin, amestecand energic, pana absoarbe grasimea. Apoi stingem totul cu un polonic de supa de pui.

Ostropel de pui Ostropel de pui

  • Adaugam foile de dafin sa-si lase aroma. Lasam la foc mic sa se fiarba legumele incet.

Ostropel de pui Ostropel de pui

  • Este timpul sa adaugam rosiile pasate si copanele de pui. Condimentam cu sare, piper, rozmarin si usturoi.

Ostropel de pui Ostropel de pui

Ostropel de pui Ostropel de pui

  • Mai lasam pe foc sa scada si sa se imprieteneasca toate aromele.
  • Se serveste cald, presarat cu patrunjel verde si cu mamaliguta sau cartofi.

Ostropel de pui

Ostropel de pui

  • Delicios!

Pofta buna!

Ce parere ai despre aceasta reteta?
(9 votes, average: 4.56 out of 5)
Loading...

4 Responses to Ostropel de pui

  1. me

    si supa aia de pui cum se face?

    • Camelia Juganaru

      La unele retete, cum este aceasta, sau reteta de risotto si multe altele, se foloseste supa/stock/fond de pui/vita/legume/peste, in functie de fiecare reteta in parte. La aceasta reteta eu am folosit supa de pui. Data trecuta cand am facut supa de pui am oprit din cantitatea de supa (care continea toate ingredientele menite sa ii dea gust), inainte de a pune taiteii, 1 litru de supa pe care am strecurat-o, am lasat-o sa se raceasca si am pus-o apoi la congelator in recipiente mai mici pentru a o folosi la retete cum este aceasta. Poti proceda in acest fel si atunci cand faci ciorba de pui doar ca atunci opresti cantitatea dorita de supa inainte de a pune borsul. Tot asa se procedeaza si cand vrei sa ai supa de legume, de vita sau de peste pentru a folosi in alte retete.

      Daca doresti sa faci supa de pui strict pentru a o avea pentru alte retete pune la fiert in 3-4 litri de apa cateva sprinari/gaturi sau alte oase de pui, impreuna cu morcov, telina, ceapa, pastarnac, radacina de patrunjel taiate grosier. Lasa sa fiarba bine cateva ore pana scade si devine o supa concentrata. Apoi strecoara aceasta supa, las-o sa se raceasca si congeleaz-o in sticle de 0.5 litri pe care sa le folosesti la nevoie. In acest fel poti face supa de vita, peste sau legume.

      O alta modalitate de pregatire a ostropelului este de a fierbe copanele de pui in apa impreuna cu cateva legume (morocov, ceapa, telina, pastarnac). Dupa ce puiul s-a fiert se scoate din acea supa rezultata. Se calesc legumele, ca in reteta de mai sus, se adauga supa( pe care o ai din fierberea puiului) si restul ingredientelor si apoi se adauga puiul fiert (nu prajit cum am facut eu mai sus).
      Sper ca explicatia mea te-a lamurit. Nu ezita daca mai ai intrebari.

  2. Husam Wahbeh

    Am pregatit aceasta retea astazi si a fost foarte gustoasa

    Traiesc in Iordania si am facut studii in Romania

    • Camelia Juganaru

      Ma bucur ca ti-a placut!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *