Orez cu lapte si mere caramelizate

Buna ziua! Vorbim astazi despre unul dintre cele mai comune si gustoase deserturi din tarisoara noastra, Orezul cu lapte, desertul acela pe care aproape oricine stie sa il prepare. Am remarcat ca exista o multime de varainte de preparare a acestui desert, cu diferite masuri si metode. Eu va prezint astazi reteta cu ajutorul careia eu fac orez cu lapte, cea pe care o foloseste si mama mea.

Prezentare video Reteta de Orez cu Lapte si Mere Caramelizate

Orez cu lapte si mere caramelizate

By February 28, 2015

Principiul este destul de simplu: la o masura de orez se pun la fiert 4 masuri de lapte. Asa fac eu. Exista si varianta in care fierbeti mai intai orezul in apa (chipurile pentru a se elimina excesul de amidon si a nu se sparge bobul de orez la fierbere) si apoi in lapte, situatie in care se schimba calculul cu masurile. Mie una nu mi se pare necesar fiertul orezului si in apa, dar fiecare cu obiceiul lui.

Eu am ales sa servesc orezul cu lapte impreuna cu mere caramelizate. Puteti sa il serviti si cu dulceata, fructe din compot sau confiate, alune, nuci, etc.

Sa vedem ingredientele:

  • Prep Time : 10 minutes
  • Cook Time : 20 minutes
  • Rating 5 stars - based on 1 review(s)
  • Yield : 12
  • Allergens : ,

Ingredients

Instructions

Orez cu lapte si mere caramelizate

  • Laptele se pune la fiert, la foc mediu si se lasa pana cand se formeaza primii bulbuci, semn ca urmeaza sa ajunga la punctul de fierbere. Aveti grija sa nu se umfle prea tare.
  • Cat timp fierbe laptele puteti pregati merele pentru caramelizare: se scoate cotorul merelor (eu am un device pentru asta), se taie merele in doua si apoi in felii subtiri.

Orez cu lapte si mere caramelizate Orez cu lapte si mere caramelizate

  • Intr-o tigaie se pune zaharul brun si se lasa la foc mediu pana cand se topeste/caramelizeaza.
  • Cand laptele a ajuns la punctul de fierbere se adauga orezul. Se fierbe la foc mediu 10-15 minute pana cand orezul este bine fiert si a absorbit aproape tot laptele. In timpul racirii orezul se va inchega si mai bine deci daca scadeti prea mult orezul in timpul fierberii s-ar putea sa iasa prea sec.

Orez cu lapte si mere caramelizate

  • Nu uitati sa amestecati din cand in cand astfel incat sa nu se lipeasca. Dupa aproximativ 10 minute se pune zaharul, coaja de portocala, esenta de vanilie si untul. Se lasa sa fiarba pana cand este gata si apoi se lasa sa se raceasca un pic inainte de servire.

Orez cu lapte si mere caramelizate Orez cu lapte si mere caramelizate

Orez cu lapte si mere caramelizate Orez cu lapte si mere caramelizate

Orez cu lapte si mere caramelizate Orez cu lapte si mere caramelizate

  • Peste zaharul topit se pun merele taiate felii. Datorita diferentei de temperatura dintre zaharul fierbinte si merele reci, zaharul se va intari in contact cu merele, dar apoi se va topi iar.

Orez cu lapte si mere caramelizate Orez cu lapte si mere caramelizate

Orez cu lapte si mere caramelizate

  • Se lasa la foc potrivit cam 5 minute, apoi se adauga untul si se amesteca. La final se adauga coniacul si se lasa sosul sa scada timp de 5 minute.
  • Orezul cu lapte se serveste pe pat de mere caramelizate si presarat cu un pic de scortisoara deasupra.

Orez cu lapte si mere caramelizate

Pofta mare!

Ce parere ai despre aceasta reteta?
(2 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *