Buna ziua dragilor! Astazi va prezint o prajitura senzationala pe care eu am descoperit-o prea tarziu. Prajitura cu foi Lica sau Napolitana de casa cu crema de caramel si nuci.
Este genul acela de prajitura veche pe care o faceau toate matusile si bunicile, mai putin ale mele pentru ca am mancat recent pentru prima data aceasta prajitura facuta de mama prietenului meu care a fost draguta si mi-a dat si reteta aceasta.
Prezentare video Reteta de Napolitana de Casa (Prajitura cu Foi Lica)
Napolitana de casa (Prajitura cu foi Lica)

Deci pana acum ceva timp nici nu mancasem si nici nu auzisem de foi Lica. Bine nici pana acum nu am reusit sa ma lamuresc de ce se numesc Foi Lica, nu am gasit nici o poveste pe nicaieri, dar presupun ca asa se numea "brandul" in vremurile apuse.
Prajitura e cam asa: mai mult straturi de napolitana intre care este o super crema de caramel si nuci. As putea sa mananc o tava intreaga in doar cateva ore. Chestie care se si intampla uneori si care duce la un dezastru al indicelui glicemic.
Pun pariu ca aveti ingredientele deja:
- Prep Time : 30 minutes
- Cook Time : 10 minutes
- Yield : 8
- Allergens : Albus de Ou, Galbenus de Ou, Nuci
Ingredients
- foi lica - 3 bucati, din acelea mici
- nuci - 300 grame
- unt - 200 grame
- zahar pudra - 250 grame
- galbenus de ou - 5 bucati
- zahar - 250 grame
- sare - 1 praf
- esenta de rom - 4 ml
Instructions
- Mai intai facem crema: untul la temperatura camerei se bate bine la mixer timp de 2 minute pana cand devine pufos.
- Se adauga treptat zaharul pudra peste unt. Dupa ce ati adaugat tot zaharul pudra se adauga galbenusurile si se amesteca bine.
- Intr-o cratita se pune zaharul tos si se pune la foc mic. Se lasa pana cand zaharul se caramelizeaza. Aveti grija sa nu se arda.
- Dupa ce zaharul este complet lichid se adauga crema facuta anterior si se amesteca energic. Va avea loc o reactie datorata diferentei de temperatura dintre zaharul fierbinte si crema rece.
- Amestecati bine pana cand crema se leaga si mai lasati pe foc timp de 5 minute. Se adauga praful de sare, esenta de rom si nucile tocate. Se amesteca bine si se mai lasa 1 minut, apoi se opreste focul. Nu trebuie sa o lasati prea mult pe foc pentru ca se va lega prea tare.
- Se pregateste un tocator acoperit cu folie de plastic. Se pune folia de plastic in asa fel incat sa puteti acoperi toata prajitura la final.
- Se pune o foaie de napolitana si se intinde jumatate din crema. Apoi se acopera cu o foaie de napolitana, se pune restul de crema si se pune ultima foaie de napolitana. Eu am cumparat un pachet de foi mici din care am folosit 3 foi. Deci un pachet va ajunge pentru doua prajituri, sau pentru o prajitura cu cantitate dubla de crema si straturi duble. Se preseaza usor astfel incat foile sa se lipeasca de crema.
- Prajitura se inveleste in folie de plastic si deasupra ei se pune un tocator cu o greutate deasupra (o cratita cu apa de exemplu). Se tine cu greutatea deasupra peste noapte (sau minim 3 ore) pentru ca foile sa se lipeasca bine de crema. Eu am tinut-o cam 4 ore si a fost ok la taiat.
- Dupa ce trece timpul regulamentar prajitura se portioneaza si se serveste cu pofta si masura!
Pofta mare!
Particip! Sebastian-Remus
Particip! Adela Condrea
Este prajitura mea preferata, prin urmare m-am pus sa o fac. Toate bune si usoare pana la partea cu “amestecarea energic”…. dar a meritat. Va fi mai greu cu spalatul vasului in care am topit zaharul. Multumesc pentru ca ai impartasit cu noi aceasta reteta!