Mamaliga

Mamaliguta romaneasca, aurie si aburinda, ca un soare in mijlocul mesenilor, pe un taler de lemn. Fiertura nationala de malai de porumb, apa si sare, a imbogatit mesele romanilor inca de la introducerea porumbului in Tarile Romane prin secolul XVII.

Se pare ca mamaliga ar fi devenit atat de populara printre romani deoarece, in timpul stapanirii otomane, acestia puneau bir doar pe grau, porumbul si derivatele sale fiind mult mai accesibile pentru popor.

 Prezentare video Reteta de Mamaliga

Mamaliga

By November 25, 2013

Mamaliga se face intr-un ceaun din fonta sau aluminiu, cu apa clocotita in care se fierbe malaiul. Exista o intreaga arta a realizarii mamaligii perfecte, stiinta fara de care fetele erau, pe vremuri, de nemaritat. Pripita sau vartoasa, mamaliga este un element istoric si un simbol national al gastronomiei romanesti.

Sa vedem deci cum se face!

  • Rating 5 stars - based on 4 review(s)

Ingredients

Instructions

Mamaliga

  • Apa, impreuna cu sarea si uleiul, se pun la fiert.

 Mamaliga

  • Cand apa colocoteste adaugam cam jumatate din cantitatea de malai, in ploaie, peste apa. Amestecam continuu cu un tel pentru a nu se forma cocoloase.
  • Lasam sa clocoteasca la foc mic, mic, pentru ca mamaliga se umfla repede si nu vrem sa ne improscam cu malai fierbinte.

Mamaliga Mamaliga

  • Veti observa ca mamaliga incepe sa se ingroase. Schimbam telul pe o lingura serioasa de lemn si adaugam si restul malaiului.
  • O fierbem cam 20 de minute amestecand continuu. Cand incepe sa va doara mana inseamna ca mamaliga se apropie de sfarsit. O puteti chiar gusta pentru a va asigura ca este fiarta. Daca nu vi se pare suficient de tare mai adaugati malai. Daca, dimpotriva, doriti o mamaliga mai moale, puneti mai putin malai.

Mamaliga  Mamaliga

  • Se rastoarna pe un taler de lemn si se serveste calda mesenilor infometati.

Mamaliga

Pofta buna!

 

Ce parere ai despre aceasta reteta?
(2 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *