Lebar

Lebarul este un aperitiv traditional de Craciun. Retetea aceasta o am de la o matusa de la tara care face in fiecare an acest preparat. Anul trecut chiar am asistat la preparare. Anul acesta am facut si eu.

Prezentare video Reteta de Lebar de Casa

Lebar

By December 20, 2013

Lebarul se prepara si in alte tari precum Germania, Polonia, Austria, Ungaria, Suedia, Olanda. La noi este pregatit exclusiv din carne de porc, pe cand alte tari, se face si din vita. Condimentele principale care se pun la lebar sunt cimbru, ieninbahar, piper, boabe de mustar, maghiran sau nucsoara. Condimentarea tine si de gust, si de obiceiurile regiunii unde se face lebarul.

  • Prep Time : 01h 30min
  • Cook Time : 01h 30min
  • Rating 4 stars - based on 2 review(s)
  • Yield : 8

Ingredients

Instructions

  • Mai intai puneti la fiert slanina si carnea de porc impreuna cu ceapa intreaga (umpleti oala cu apa din belsug pentru ca veti folosi zeama ramasa mai tarziu), boabele de piper si foile de dafin. Intr-o alta oala puneti ficatul la fiert.

Lebar Lebar

  • Dupa ce carnea si ficatul s-au fiert le scoateti din oale si le lasati sa se raceasca.
  • Dupa ce carnea s-a racit si poate fi manevrata cu usurinta taiati-o in bucati potrivite si dati-o prin masina de tocat.

Lebar Lebar

  • Condimentati amestecul de carne tocata cu sare, piper si usturoi pisat, si amestecati-l bine, bine. Gustati sa vedeti daca are toate condimentele necesare. Va sfatuiesc sa adaugati doua cani din zeama in care a fiert carnea peste compozitie pentru ca aceasta sa nu fie prea seaca.

Lebar Lebar

Lebar Lebar

Lebar

  • Legati matul la un capat si apoi incepeti sa il umpleti folosind o lingura. In mod normal as fi umplut lebarul folosind masina de tocat, dar de data aceasta matele erau prea largi pentru a fi rulate pe palnie.

Lebar Lebar

Lebar

  • Dupa ce s-a umplut matul (nu cu prea multa carne) se leaga si la celalalt capat cu sfoara. Se procedeaza in acest fel pana terminati compozitia de carne.
  • Lebarul se pune la fiert apoi in zeama in care a fiert carnea de porc, timp de 20 de minute.

Lebar

  • Dupa timpul de fierbere lebarul trebuie sa stea la presat, cu o greutate desupra, timp de 12 ore. Eu l-am pus intre doua tocatoare de lemn, cu o oala cu apa deasupra.

Lebar Lebar

  • Dupa cele 12 ore este gata de a fi savurat cu ceapa rosie si mustar.

Pofta buna!

 

Ce parere ai despre aceasta reteta?
(3 votes, average: 3.67 out of 5)
Loading...

One Response to Lebar

  1. Gabriela Gitoi

    Vai ce pofta mi-ai facut! parca ii si simt gustul…de cand nu am mai mancat! facea bunica in copilarie si ce amintiri frumoase imi trezeste! Super reteta, o pun la bookmark sa prepar si eu, la noi inca se gasesc mate pe piata asa ca ma grabesc sa cumpar.
    PS: ai un site foarte frumos si cu retete care mai de care mai imbietoare!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *