Lapte Condensat

Salutare dragii mei! Ziua de astazi e tare urata, e frig si ploua, asa ca m-am bagat la caldura in casa si m-am gandit la voi. Sa va mai povestesc ce chestii delicioase am mai gatit. Astazi este despre prajituri, desi dupa asta ma duc sa fac chicken nuggets sanatosi, la cuptor.

Nu facem nici o prajitura inca, dar va arat cum sa faceti in casa Lapte Condensat.

Pentru ca eu sunt “generatia iaurt cu fructe”  (asa cum a caracterizat o prietena generatia noastra,  a astora mici nascuti dupa ’90), habar nu aveam ce e laptele condensat. Prima oara cand am auzit de laptele asta extraterestru a fost la inceputurile blogului, acum vreo 4 ani, cand m-am apucat sa fac bomboane Raffaello. Trebuia lapte condensat. Atunci am gasit de cumparat si acum am decis sa fac eu in casa pentru ca se face foarte usor. Pe asta din poze l-am folosit la reteta de Batoane Bounty de casa, pe care o sa o scriu in curand.

A nu se confunda laptele asta condensat, grosut si bine legat, care se gaseste de obicei la conserva, cu laptele condensat pentru cafea care este lichid si habar nu am ce este exact. Nu veti obtine aceleasi rezultate cu cel din urma. Trust me!

Prezentare video Reteta de Lapte Condensat

Lapte Condensat

By June 9, 2017

Poate v-ati nascut mai de curand, asa ca mine, si nu stiti ce e laptele condensat: ei bine e o metoda de conservare a laptelui care presupune firberea lui impreuna cu zahar pana cand se evapora aproximativ 60% din apa continuta de lapte. Un fel de reductie de lapte indulcita, daca imi permiteti. Laptele preparat in felul acesta se ingroasa, capata un gust foarte bun de caramel laptos si poate fi pastrat chiar si cativa ani.

Laptele condensat se foloseste la deserturi pentru ca leaga foarte bine diferite compozitii, cum ar fi nuca de cocos, dar se poate folosi si in creme, prajituri si tarte. Este genial in cafea, dar trebuie sa avem grija la calorii pentru ca este foarte dulce.

Se poate face in doua feluri: cu lapte proaspat, asa cum am facut eu, sau cu lapte praf. Eu zic ca daca tot ne apucam de treaba putem sa folosim lapte proaspat. Laptele condesnsat se pastreaza in camara ca orice dulceata, dar dupa deschidere va recomand sa il pastrati in frigider.

In reteta de lapte condensat se adauga la final bicarbonat. Habar nu aveam de ce! Asa ca am intrebat in blogosfera si Oana Irina Coanta m-a luminat. Are rol de stabilizare si ajuta la pastrarea amestecului omogen.

Daca fierbeti o conserva de lapte condensat puteti obtine dulche de leche, un desert specific americii de sud care seamana cu caramelul. Nu stiu daca se poate face cu borcane de de lapte condensat facute in casa, asa ca verificati.

Mai bine ma opresc din povestit si va si explic cum se face nu???

  • Cook Time : 30 minutes
  • Yield : 4
  • Allergens :

Ingredients

Instructions

Lapte Condensat

  • Intr-o cratita cu baza groasa se pun laptele si zaharul. Se pune la foc potrivit si se lasa sa dea in clocot.
  • Se lasa la foc mic, mic si se fierbe timp de 30 de minute, amestecand din cand in cand, pana se reduce la jumatate. Trebuie sa aveti grija sa nu se lipeasca sau sa nu dea in clocot. Dupa perioada asta ar trebui sa se fi redus la jumatate si sa se fi inchis la culoare.

Lapte Condensat

  • Se adauga bicarbonatul si se amesteca usor. O sa se umfle cam de doua ori asa ca ar trebui sa alegeti o cratita incapatoare. Se amesteca usor, usor pana cand scade la loc si se duce spuma.

Lapte Condensat

  • Focul se opreste, se adauga untul si se amesteca. Apoi se lasa sa se raceasca complet.

Lapte Condensat

  • Se foloseste in cafea, prajituri sau se mananca cu lingurita de bun ce-i!

Lapte Condensat

Pofta mare!

Pentru mai multe retete de dulciuri intrati aici.

Pentru mai multe retete de sfaturi si trucuri in bucatarie intrati aici.

Tips&tricks:

  1. Din cauza bicarbonatului o sa pastreze, dupa racire, din spuma aia ciudata. Dispare daca amestecati vartos si reapare apoi, sau cel putin la mine asa s-a intampla. Nu e problema oricum!

Cum se alege si curata o Rodie Cum se face popcorn la tuci

Cum se ascut cutitele? Verdeturi conservate in ulei de masline

Ce parere ai despre aceasta reteta?
(1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *