Imam bayildi

Salutare! Astazi va vorbesc despre Imam Bayildi sau, mai pe romaneste spus, vinete umplute cu legume.  Imam Bayildi este unul dintre simbolurile bucatariei turcesti. Intr-o traducere aproximativa Imam Bayildi inseamna cutremurarea imamului (imamul fiind un lider religios musulman). Povestea spune ca atunci cand imamul a gustat din acest preparat s-a cutremurat si chiar a lesinat. Cauza acestei reactii nu se stie cu exactitate, dar se presupune ca a avut urmatoarele cauze: a lesinat cand a observat cat de mult ulei folosise tanara lui sotie la prepararea vinetelor umplute, cand a vazut cat a costat preparatul sau cand a gustat fiind impresionat de bogatia aromelor.

Prezentare video Reteta de Imam Bayildi

Imam bayildi

By December 7, 2014

Am mancat prima data acest preparat in Grecia (se prepara si acolo intr-un mod foarte similar) si am ramas suprinsa de gustul minunat, eu fiind o carnivora mandra si declarata. Am fost surprinsa ca mi-a placut atat de mult un preparat vegetarian si asa am ajuns sa il prepar acasa si sa il urc pe blog. Exista si o varianta cu carne tocata a acestei retete, dar eu va sfatuiesc sa incercati varianta vegetariana mai intai.

Sa vedem ingredientele:

  • Prep Time : 30 minutes
  • Cook Time : 40 minutes
  • Rating 5 stars - based on 2 review(s)
  • Yield : 4
  • Allergens :

Ingredients

Instructions

  • Se aleg vinete potrivite, inchise la culoare, elastice si pufoase. Acestea in principiu nu ar trebui sa aiba foarte multe seminte. Se spala bine. Se taie o fasie subtire dintr-o parte a vinetei astfel incat vanata sa aiba stabilitate atunci cand o veti aseza pe tava.

Imam bayildi Imam bayildi

  • Se taie un capac din vanata, nu foarte adanc pentru a limita pierderile. Folosind un cutit se taie pulpa vinetei de jur imprejur, lasand o margine cam de un centimetru. Aveti grija sa nu taiati pana la baza vinetei astfel incat sa ramana intreaga. Folosind o lingura scoateti pulpa din vanata. Procedati la fel cu toate vinetele pe care vreti sa le gatiti.

Imam bayildi Imam bayildi

Imam bayildi Imam bayildi

Imam bayildi

  • Presarati in interiorul vinetelor un pic de sare si intoarceti-le cu fundul in sus. Sarea va ajuta la scurgerea lichidului amar din vinete.
  • Pulpa vinetelor se toaca in cubulete si se pune intr-un bol.
  • Se toaca ceapa si ardeiul julienne, usturoiul marunt si ardeiul iute felii. Rosiile se cresteaza superficial la suprafata prin doua taieturi de jur imprejurul rosiei. Se scufunda timp de 2 minute in apa clocotita si apoi se decojesc. Se toaca in cuburi si se pun si ele in bolul lor.

Imam bayildi Imam bayildi

Imam bayildi Imam bayildi

Imam bayildi Imam bayildi

  • Intr-o tigaie se incing cam 70 de ml de ulei de masline. Cand sfaraie se adauga ceapa si ardeiul si se calesc cam 7-8 minute. Se adauga pulpa de vinete si se lasa si ea 7 minute sa se inmoaie.

Imam bayildi Imam bayildi

  • Se adauga rosiile si se amesteca bine. Dupa vreo' 5 minute se adauga usturoi, ardei iute, sare, piper si zahar. Se amesteca bine si se lasa aromele sa se imprieteneasca inca 10 minute. Se verifica de gust.

Imam bayildi Imam bayildi

Imam bayildi Imam bayildi

  • Vinetele se pun pe o tava acoperita cu hartie de copt. Se umplu cu minunatia din tigaie. Se aranjeaza cateva cubulete de branza deasupra, se picura ulei de masline din belsug si se presara oregano.

Imam bayildi Imam bayildi

Imam bayildi Imam bayildi

  • Se coc in cuptorul incins la 180 de grade timp de 40 de minute pentru ca vinetele sa se coaca si ele si toate aromele sa se imbine la perfectiune.
  • Se servesc calde cu multa pofta!

Imam bayildi Imam bayildi

Sa aveti pofta la Imam Bayildi!

Sfaturi:

  • Daca doriti sa serviti acest preparat musafirilor alegeti vinete micute, suficiente pentru o portie individuala.
  • Puteti prepara aceste vinete umplute si iarna cu suc de rosii de casa in loc de rosii.
  • Pentru o reteta vegetariana ignorati branza de capra.
Ce parere ai despre aceasta reteta?
(4 votes, average: 4.75 out of 5)
Loading...

One Response to Imam bayildi

  1. sandy

    buneeeeeeeeeee

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *