Salutare! Astazi va vorbesc despre Imam Bayildi sau, mai pe romaneste spus, vinete umplute cu legume. Imam Bayildi este unul dintre simbolurile bucatariei turcesti. Intr-o traducere aproximativa Imam Bayildi inseamna cutremurarea imamului (imamul fiind un lider religios musulman). Povestea spune ca atunci cand imamul a gustat din acest preparat s-a cutremurat si chiar a lesinat. Cauza acestei reactii nu se stie cu exactitate, dar se presupune ca a avut urmatoarele cauze: a lesinat cand a observat cat de mult ulei folosise tanara lui sotie la prepararea vinetelor umplute, cand a vazut cat a costat preparatul sau cand a gustat fiind impresionat de bogatia aromelor.
Prezentare video Reteta de Imam Bayildi
Imam bayildi

Am mancat prima data acest preparat in Grecia (se prepara si acolo intr-un mod foarte similar) si am ramas suprinsa de gustul minunat, eu fiind o carnivora mandra si declarata. Am fost surprinsa ca mi-a placut atat de mult un preparat vegetarian si asa am ajuns sa il prepar acasa si sa il urc pe blog. Exista si o varianta cu carne tocata a acestei retete, dar eu va sfatuiesc sa incercati varianta vegetariana mai intai.
Sa vedem ingredientele:
- Prep Time : 30 minutes
- Cook Time : 40 minutes
- Rating
- Yield : 4
- Allergens : Rosii
Ingredients
- vinete - 2 bucati
- ardei gras - 2 bucati
- ceapa - 2 bucati
- ardei iute - 1 bucata
- branza de capra - 100 grame
- rosii - 6 bucati
- ulei de masline - 100 ml
- usturoi - 6 catei
- sare - 1 lingurita
- oregano - 1 lingurita
- piper - 1/2 lingurita
- zahar - 1 lingurita
Instructions
- Se aleg vinete potrivite, inchise la culoare, elastice si pufoase. Acestea in principiu nu ar trebui sa aiba foarte multe seminte. Se spala bine. Se taie o fasie subtire dintr-o parte a vinetei astfel incat vanata sa aiba stabilitate atunci cand o veti aseza pe tava.
- Se taie un capac din vanata, nu foarte adanc pentru a limita pierderile. Folosind un cutit se taie pulpa vinetei de jur imprejur, lasand o margine cam de un centimetru. Aveti grija sa nu taiati pana la baza vinetei astfel incat sa ramana intreaga. Folosind o lingura scoateti pulpa din vanata. Procedati la fel cu toate vinetele pe care vreti sa le gatiti.
- Presarati in interiorul vinetelor un pic de sare si intoarceti-le cu fundul in sus. Sarea va ajuta la scurgerea lichidului amar din vinete.
- Pulpa vinetelor se toaca in cubulete si se pune intr-un bol.
- Se toaca ceapa si ardeiul julienne, usturoiul marunt si ardeiul iute felii. Rosiile se cresteaza superficial la suprafata prin doua taieturi de jur imprejurul rosiei. Se scufunda timp de 2 minute in apa clocotita si apoi se decojesc. Se toaca in cuburi si se pun si ele in bolul lor.
- Intr-o tigaie se incing cam 70 de ml de ulei de masline. Cand sfaraie se adauga ceapa si ardeiul si se calesc cam 7-8 minute. Se adauga pulpa de vinete si se lasa si ea 7 minute sa se inmoaie.
- Se adauga rosiile si se amesteca bine. Dupa vreo' 5 minute se adauga usturoi, ardei iute, sare, piper si zahar. Se amesteca bine si se lasa aromele sa se imprieteneasca inca 10 minute. Se verifica de gust.
- Vinetele se pun pe o tava acoperita cu hartie de copt. Se umplu cu minunatia din tigaie. Se aranjeaza cateva cubulete de branza deasupra, se picura ulei de masline din belsug si se presara oregano.
- Se coc in cuptorul incins la 180 de grade timp de 40 de minute pentru ca vinetele sa se coaca si ele si toate aromele sa se imbine la perfectiune.
- Se servesc calde cu multa pofta!
Sa aveti pofta la Imam Bayildi!
Sfaturi:
- Daca doriti sa serviti acest preparat musafirilor alegeti vinete micute, suficiente pentru o portie individuala.
- Puteti prepara aceste vinete umplute si iarna cu suc de rosii de casa in loc de rosii.
- Pentru o reteta vegetariana ignorati branza de capra.
buneeeeeeeeeee