Salutare dragilor! In prag de sarbatori am pregatit o delicioasa prajitura saseasca, Hencles cu Prune. Am pregatit aceasta prajitura pentru ca Dr. Oetker sarbatoreste 20 de ani in Romania, 20 de ani de cand ne ofera ingrediente delicioase pentru cele mai reusite prajituri. Cu ocazia asta am fost provocata sa gatesc o prajitura din zona Ardealului. Imediat m-am gandit la Henclesul cu prune pe care am invatat sa il pregatesc la Food Camp Sibiu. Sper sa va placa si voua!
Prezentare video Hencles Sasesc cu Prune
Hencles Sasesc cu Prune

Henclesul este o prajitura cu aluat framantat ca de cozonac. Peste acest aluat punem un strat de smantana cu oua si esente si, deasupra, prune delicioase. Eu am folosit prune din compot pentru ca in decembrie nu prea se mai gasesc prune proaspete, dar daca aveti proaspete e si mai bine. Se poate face si cu visine sau alte fructe.
Cu ocazia celor 20 de ani petrecuti in Romania Dr. Oekter v-a pregatit o gramada de premii si suprize. Intrati pe Momente dulci de la Dr. Oetker pentru a gasi toate suprizele.
- Prep Time : 25 minutes
- Cook Time : 35 minutes
- Yield : 8
Ingredients
- Pentru aluat
- faina - 350 grame
- unt - 80 grame
- oua - 2 bucati
- zahar - 100 grame
- zahar vanilat - 1 plic
- drojdie uscata - 1 plic
- esenta de lamaie - 2 ml
- lapte - 120 ml, caldut
- sare - un varf de lingurita
- Pentru crema de smantana
- smantana - 500 grame
- unt - 50 grame
- zahar - 100 grame
- oua - 4 bucati
- prune - 300 grame
- scortisoara - 2 lingurite
- esenta de vanilie - 2 ml
- Pentru decor
- zahar pudra
Instructions
Aluat:
- Amestecam faina cu drojdia uscata si o lasam in pace pentru vreo 10 minute.
- Batem ouale cu zahar, un praf de sare, zahar vanilat si esenta de lamaie.
- Facem o adancitura in faina si adaugam treptat ouale, laptele caldut si untul topit.
- Amestecam si apoi framantam serios pana obtinem un aluat omogen si nelipicios.
- Mutam aluatul intr-un bol curat uns cu ulei, il acoperim cu folie de plastic si il lasam sa creasca pana isi dubleaza volumul.
Crema:
- Smantana se amesteca cu zahar, oua si esenta de vanilie.
- Se scot samburii din prune si acestea se amesteca cu scortisoara.
Asamblare Hencles Sasesc cu Prune:
- Aluatul crescut se intinde pe masa de lucru usor infainata intr-o forma similara tavii in care coacem prajitura. Eu am folosit o tava de 25x35 de cm.
- Punem aluatul in tava unsa cu putin unt.
- Turnam peste crema de smantana si aranjam prunele. Punem din loc in loc cubulete de unt rece.
- Coacem Henclesul in cuptorul incins la 180 de grade pentru 35 de minute sau pana cand stratul de smantana este inchegat.
- Dupa timpul de gatire smantana din mijloc nu va fi complet inchegata, nu va ingrijorati se va intari dupa racire.
- Lasam Henclesul sa se raceasca complet si il portionam.
- Servim pudrat cu zahar.
Pofta mare!
Pentru mai multe retete dulci intrati aici.
Leave a Reply