Salutare! Sa continuam cu muraturile ca a venit iarna peste mine si eu inca nu le-am terminat. Dupa ce v-am aratat cum se mureaza ardeii iuti, varza rosie, ardeii grasi si castravetii acum este timpul pentru o reteta mult indragita pe aici si anume Gogosari in otet.
Prezentare video Reteta de Gogosari in otet
Gogosari in otet

Trebuie sa recunosc ca nu prea ma dau in vant dupa muraturile in saramura, exceptie facand varza alba murata. Tocmai din acest motiv incerc sa pun de obicei mai multe muraturi in otet, cu toate ca pe acasa sunt multi mancaciosi de saraturi.
Cu aceasta reteta termin tura de muraturi din toamna aceasta. In toamna urmatoare revin cu alte retete interesante de muraturi. Trebuie sa gasesc varianta optima de a va arata cum se mureaza si varza alba. Pana ma mai gandesc eu, sa vedem ce va trebuie pentru unele dintre muraturile mele favorite, gogosarii in otet:
Ingredients
- gogosari - 5 kg, taiati si curatati
- zahar - 700 grame
- otet - 1 litru
- boabe de mustar - 4 linguri
- sare - 3 linguri, grunjoasa
- boabe de piper - 1 lingura
- foi de dafin - cateva foi
- hrean - 3 bucati, radacina
- frunze de telina - 1 legatura
- Optional pentru gogosari asortati:
- varza - 1 bucata
- conopida - 1 bucata
- morcovi - 1 bucata
Instructions
- Se pregateste amestecul in care urmeaza sa se mureze gogosarii. Intr-o oala se amesteca otetul cu zaharul, sarea, boabele de mustar, de piper si foile de dafin. Acest amestec se pune pe foc mediu si se amesteca constant pana se dizolva sarea si zaharul. Acest amestec se toarna caldut peste gogosari deci nu este nevoie sa il dati in clocot.
- Gogosarii se spala foarte bine, apoi se taie in jumatati si se inlatura cotorul si semintele. Spalati gogosarii inainte de a-i taia pentru ca daca faceti invers tot sucul pe care il au gogosarii inauntru se va spala o data cu apa.
- Pregatiti un vas/recipient mare in care sa lasati gogosarii peste noapte la inmuiat.
- Gogosarii curatati se taie in felii subtirele, in jumatati sau in sferturi, dupa preferinte.
- Hreanul se curata de coaja si se taie in cubulete/ felii.
- Feliile de gogosari se pun in vasul pregatit impreuna cu hreanul si se toarna peste ei amestecul de otet si condimente preparat anterior.
- Gogosarii se amesteca bine cu otetul condimentat. Se lasa in acest fel timp de minim 6 ore si maxim 12-14 ore. Incercati sa amestecati din cand in cand in gogosari astfel incat sa se aromatizeze toti uniform.
- Dupa perioada de fezandare feliile de gogosari se pun in borcane sterilizate.La baza fiecarui borcan se pun cateva frunze de telina si se aranjeaza feliile de gogosari. Daca doriti puteti sa faceti si gogosari asortati. Puneti intr-un borcan un strat de gogosari, apoi unul de varza alba tocata fin si inca unul de gogosari. Procedati la fel si cu felii de morcov sau bucatele mici de conopida.
- Dupa ce ati umplut toate borcanele turnati peste gogosari zeama ramasa in vasul in care au stat la fezandat gogosarii.
- Deasupra gogosarilor aranjati cateva frunze de telina si inchideti bine borcanele.
- Dupa ce ati tinut borcanele cu gogosari timp de 2-3 saptamani in camara sunt gata pentru a fi savurati langa o friptura suculenta de vita.
Pofta mare sa aveti!
Leave a Reply