Ghiveci de legume la borcan

Salutare dragilor! Ce sa credeti toamna a venit pe bune si este momentul sa petrecem mai mult timp pe langa caldura emanata de aragaz si cuptor. Tocmai ce m-am intors de la Chisinau unde am mancat diverse preparate vegetariene delicioase asa ca mi-am adus aminte ca trebuia sa va scriu reteta de ghiveci de legume la borcan. Btw in Chisinau se serveste in piata si in restaurante compot de struguri, piersici, pere, etc. Mi s-a parut super dragut si poate ar fi bine sa incercam si noi sa servim bauturi de genul asta nu doar pentru ca ne plac chestiile hipsteresti ci pentru ca acest compot este bun si sanatos.

Prezentare video Ghiveci de legume la borcan

Ghiveci de legume la borcan

By October 24, 2016

Ghiveciul de legume la borcan este o modalitate grozava de a conserva legumele pentru iarna intr-o tocana delicioasa. Pe langa asta aveti deja mancare facuta in borcane pe care puteti sa o serviti imediat, oricand doriti si oricand nu aveti timp sa gatiti. Este genul de conserva pe care o prepara bunicile si matusile, dar poate ca ar trebui sa facem si noi mai des.

Pentru a face aceasta reteta puteti sa folositi orice legume va sunt pe plac si sa le excludeti pe cele care nu va plac.

Eu am folosit asa: dovlecei, vinete, gogosari, fasole pastai, conopida, rosii, ceapa, patrunjel si codimente. Se mai poate pune fasole boabe, cartofi, telina, pastarnac, radacina de patrunjel, cred ca si dovleac. Le-am calit pe toate si le-am dat gust asa cum mi-au placut mie. Apoi am umplut borcanele si le-am fiert astfel incat sa ma asigur ca ghiveciul tine foarte bine peste iarna.

Prep Time : 30 minutes. Cook Time : 01h 20min Yield : 10

Ingredients


Instructions

Ghiveci de legume la borcan

  • Ceapa se toaca marunt, vanata se toaca cubulete cu tot cu coaja, la fel si dovleceii si gogosarii, morcovii se taie in jumatate si apoi in rondele mai mari, conopida se spala si se desface in bucatetele micute. Legumele se pun fiecare intr-un bol separat pentru ca le punem la calit in momente diferite.

Ghiveci de legume la borcan

Ghiveci de legume la borcan

  • Cuburile de vanata se presara bine cu sare si se pun intr-o strecuratoare si se lasa sa-si lase zeama amara pe care o contin.

Ghiveci de legume la borcan

  • Intr-o cratita cu baza groasa se incinge uleiul de masline (merge la fel de bine si cu ulei de floarea soarelui) si se caleste ceapa tocata marunt pentru 10 minute. Toate legumele trebuie calite foarte bine astfe incat ghiveciul sa nu fiarba peste iarna.

Ghiveci de legume la borcan

  • Se adauga vinetele scurse de zeama si presate intre maini, se lasa sa se caleasca timp de 15 minute.

Ghiveci de legume la borcan

  • Peste ce in tigaie se adauga conopida, gogosarii, dovleceii, fasolea si morcovii. Le lasam sa se caleasca timp de 15 minute, apoi adaugam un pahar de apa, foile de dafin si lasam legumele sa fiarba la foc mic timp de 45 minute.

Ghiveci de legume la borcan

  • Rosiile se cresteaza de jur imprejur si se scufunda pentru 30 de secunde in apa clocotita. Se scot rapid intr-un bol cu apa rece si gheata. Se curata de coaja si se toaca marunt.
  • Peste legumele din cratita se adauga rosiile (sau bulion/suc de rosii), se amesteca bine si se mai lasa pe foc 20 de minute.

Ghiveci de legume la borcan

  • Se condimenteaza cu piper, sare, zahar, boia dulce si usturoi trecut prin presa. Se amesteca ghiveciul foarte bine si se mai lasa pe foc 10 minute. Se gusta pentru a va asigura ca este pe placul vostru, se opreste focul si se adauga patrunjelul toacat marunt.

Ghiveci de legume la borcan

  • Borcanele se spala cu apa si detergent, apoi se pun in tava de la cuptor si se introduc in cuptorul rece. Se porneste cuptorul la cea mai mare temperatura si se lasa borcanele timp de 30 de minute sau pana cand apa se va evapora din ele. Borcanele se lasa apoi sa se raceasca atat cat sa puteti sa puneti mana pe ele.

Ghiveci de legume la borcan

  • Ghiveciul se pune in borcane si se strang capacele bine. Borcanele se lasa sa se raceasca complet cu capacul in sus.

Ghiveci de legume la borcan

  • Dupa ce s-au racit se pun intr-o cratita la baza careia se aranjeaza un prosop de bucatarie. Se umple cratita cu apa pana sub nivelul capacelor si se pune la foc mic. Se lasa sa fiarba pentru o ora din momentul in care apa da in clocot. Dupa ce trece timpul borcanele se lasa sa se raceasca in apa din cratita si apoi se pot pune in camara.

Pofta mare!

Pentru mai multe retete de conserve si muraturi intrati aici.

Pentru mai multe retete delicioase de tocane intrati aici.

Salata de muraturi in otet Ketchup de casa

Muraturi asortate Zacusca picanta cu Morcovi si Ardei Capia

Ce parere ai despre aceasta reteta?
(5 votes, average: 4.00 out of 5)
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *