Galette des Rois aux Poires Caramélisées

Hello! Dupa ce v-am povestit despre placinta delicioasa cu somon pe care am facut-o impreuna cu Zoltan Gothard a venit timpul sa va povestesc si despre desertul pe care l-am asortat cu placinta cu somon. Galette des Rois aux Poires Caramélisées. Suna grandios nu-i asa?

Galette des Rois sau Tortul regelui este un desert frantuzesc care se serveste in mod traditional in ziua de Boboteaza (6 ianuarie “The Epiphany”). Galette des Rois se gaseste in variante diferite in functie de zona din Franta in care sunteti.

Prezentare video Reteta de Galette des Rois aux Poires Caramélisées

Galette des Rois aux Poires Caramélisées

By June 5, 2015

Ceea ce Zoltan a facut in aceasta reteta este un aluat sfaramicios, de tarta, umplut cu pere caramelizate si servit cu un delicios caramel dulce-sarat. Pentru a face caramelul sarat am folosit fleur du sel (flori de sare).

Aceste fleur du sel sunt sare de mare "culeasa" manual de catre personal specializat de la suprafata bazinelor cu sare. Datorita caracterului sau artizanal, fleur du sel este una dintre cele mai scumpe saruri din lume. Daca am dreptate, nu aveti prin camara fleur du sel asa ca puteti folosi sare de mare cu granulatie mare.

Tot pentru aceasta reteta Zoltan a adus boabe de tonka, boabele unui pom infloritor din familia mazarei. Acestea se cultiva cu precadere in Venezuela si Nigeria. Sunt renumite pentru gustul lor de migdale dulci, cu note de vanilie si caramel. Se pot inlocui cu migdale daca nu aveti tonka.

Ingredients

Instructions

  • Untul la temperatura camerei se amesteca bine cu zaharul pudra. Puteti sa il amestecati la mana sau cu un mixer.
  • Dupa ce amestecul este omogen se adauga semintele pastaii de vanilie si galbenusul de ou.

Galette des Rois aux Poires Caramélisées Galette des Rois aux Poires Caramélisées

  • Adaugati un praf de sare si incepeti sa incorporati faina in amestecul de unt. Adaugati treptat toata faina pana cand obtineti un aluat sfaramicios. Aluatul se infasoara in folie de plastic si se da la rece pentru 40 de minute pentru ca untul sa se raceasca si aluatul sa se modeleze perfect.

Galette des Rois aux Poires Caramélisées Galette des Rois aux Poires Caramélisées

  • Perele se taie in patru si se inlatura cotorul si casuta semintelor. Noi le-am lasat in coaja pentru consistenta, dar puteti la fel de bine sa le decojiti.

Galette des Rois aux Poires Caramélisées

  • Intr-o tigaie se pun perele impreuna cu zaharul si putin tonka ras. Totul se stropeste cu suc de lamaie. Se lasa pe foc pana cand se topeste zaharul, timp de 5-6 minute, apoi se lasa deoparte sa se tempereze putin.

Galette des Rois aux Poires Caramélisées

  • Intr-o cratita cu fund gros se pregateste caramelul. Se pune zaharul in cratita rece impreuna cu apa cat sa il acopere. Il topiti la foc mic, amestecand cu un tel pana cand incepe sa se caramelizeze si sa se transforme intr-o crema.

Galette des Rois aux Poires Caramélisées Galette des Rois aux Poires Caramélisées

Galette des Rois aux Poires Caramélisées

  • Dupa ce s-a transformat intr-o crema se adauga untul si se lasa focul mai mic. Datorita diferentei de temperatura dintre caramel si unt se va produce o reactie care va duce la cristalizarea temporara a zaharului care intra in contact cu untul rece. Pe masura ce untul se incalzeste caramelul va ajunge la consistenta potrivita.
  • Se adauga si smantana lichida si se amesteca bine. Se mai lasa sa scada cateva minute pana se ingroasa putin.
  • La final se adauga fleur du sel sau sare grunjoasa. Se opreste focul si se lasa sa se tempereze.
  • Se scoate aluatul de la rece si se intinde intr-o foaie rotunda si subtire. Se transfera intr-o tava de preferinta rotunda. Suprafata aluatului se unge cu ou batut astfel incat aluatul sa nu se inmoaie in timpul coacerii. Se aranjeaza perele in mijlocul aluatului. Se iau marginile aluatului si se aduna peste pere inchizand tarta si modeland aluatul in jurul perelor.

Galette des Rois aux Poires Caramélisées Galette des Rois aux Poires Caramélisées

Galette des Rois aux Poires Caramélisées

  • Se presara zahar brun deasupra pentru a se carameliza in timpul coacerii.
  • Galette des Rois se coace in cuptorul incins la 190 de grade pentru 30-40 de minute sau pana cand este rumenita.

Galette des Rois aux Poires Caramélisées Galette des Rois aux Poires Caramélisées

  • Dupa ce este gata se scoate din cuptor, se lasa sa se tempereze putin, se taie si se serveste cu caramelul dulce-sarat deasupra si cu putina scortisoara pudrata.

Galette des Rois aux Poires Caramélisées

Pofta mare!

Ce parere ai despre aceasta reteta?
(1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *