Friptura de porc la cuptor

Salutare dragilor! Astazi Friptura de porc la cuptor. Aceasta friptura slow cooked este varianta ideala pentru un pranz sau o cina delicioasa si simplu de facut. In general atunci cand nu vreau sa petrec prea mult timp in bucatarie, cumpar o bucata frumoasa de carne de porc, nici prea grasa, nici prea slaba, si o bag la cuptor impreuna cu legume si condimente pentru aroma. O garnitura simpla si o salata langa si este tot ce va trebuie pentru o masa delicioasa!

Prezentare video Reteta de Friptura de porc la cuptor

Friptura de porc la cuptor

By February 2, 2015

Stiu ca poate nu pare obisnuit sa punem legume care se preteaza la supa, la friptura, dar va asigur ca ofera fripturii o aroma si un gust nemaipomenit. Eu am folosit legumele pentru aroma si le-am servit ca garnitura. Daca doriti o garnitura cu o valoare nutritiva mai mare puteti adauga si pastai de fasole verde sau cartofi. Ar trebui sa adaugati cartofii mai spre final, dupa ce scoateti folia, astfel incat sa fie crocanti.

In privinta condimentelor eu am folosit usturoi, foi de dafin, piper alb macinat, boia dulce, cimbru, sare, ardei iute, rozmarin si boabe de piper. Puteti folosi aceasta combinatie sau oricare alta care va este pe plac. La porc merg foarte bine tot felul de combinatii inedite de condimente: ghimbir, menta, mustar, scortisoara, oregano, patrunjel, salvie, anason, etc (nu toate acestea pe aceeiasi bucata de porc).

Am gatiti aceasta bucata de porc prin metoda gatirii incete sau slow cooked in engleza. Inca de cand am descoperit ce minuni poate face o fasie de aluminiu asupra unei bucati de porc nu am mai renuntat la aceasta metoda de gatire. Va sugerez si voua sa procedati la fel, carnea iese foarte frageda si suculenta.

Eu am ales sa folosesc fleica. Nu e cea mai slaba bucata de porc. Puteti folosi pulpa de porc, cotlet sau chiar ceafa.

Sa vedem ingredientele:

  • Prep Time : 20 minutes
  • Cook Time : 03h 00min
  • Rating 3 stars - based on 2 review(s)
  • Yield : 8
  • Allergens :

Ingredients

Instructions

Friptura de porc la cuptor

  • Mai intai taiati legumele in bucati mari. Eu am lasat morcovii intregi, ceapa si pastarnacul le-am taiat in doua, telina in bucati mai mici si ardeiul l-am taiat in jumatate. Am feliat usturoiul in felii grosute.

Friptura de porc la cuptor

  • In bucata de carne se taie mici buzunarase in care sa introduceti feliile de usturoi. Folositi un cutit ascutit si impungeti din loc in loc pe toata suprafata bucatii de carne.

Friptura de porc la cuptor Friptura de porc la cuptor

  • In fiecare spatiu creat se introduce cate o felie de usturoi.
  • Carnea se pune in tava in care urmeaza sa o coaceti. Va sfatuiesc sa o puneti in tava pentru a evita imprastierea si risipirea condimentelor. In acest fel raman in tava. Peste carne se pun toate condimentele enumerate mai sus si se distribuie uniform pe toata bucata de carne. Se toarna un pic de ulei de masline pe carne si se unge foarte bine impreuna cu condimentele.

Friptura de porc la cuptor Friptura de porc la cuptor

  • Se incinge un grill sau o tigaie la foc mare. Se pune bucata de carne si se frige timp de 30 de secunde pe fiecare parte si pe capete. Scopul acestei operatiuni este crearea rapida a unei cruste care sa nu permita scurgerea sucurilor din carne.
  • Bucata de carne rumenita se pune inapoi in tava si in jurul ei se aranjeaza legumele, foile de dafin si boabele de piper. Daca aveti boabe de piper rosu sfaramati-le desupra bucatii de carne.

Friptura de porc la cuptor Friptura de porc la cuptor

  • Se pune restul de ulei de masline pe carne si legume si se toarna apa. Apa are rolul de a crea aburi in tava acoperita cu folie si de a preveni arderea continutului din tava. Se adauga practic cata apa doriti. Daca vreti o friptura cu sos mai scazut adaugati apa doar cat sa acopere fundul tavii si verificati periodic in timpul coacerii nivelul de lichid din tava. Daca vreti ca friptura sa aiba mai mult sos, adaugati de la inceput mai multa apa, asa cum am facut eu. Nu va mai trebui sa adaugati lichid in timpul coacerii. Eu am folosit o tava destul de mare (40x32 cm) asa ca am pus aproximativ 1 litru de apa. Mie imi place cu mai mult sos.

Friptura de porc la cuptor Friptura de porc la cuptor

  • Tava se acopera cu folie de aluminiu si se strange foarte bine in jurul tavii astfel incat aburul care se va forma sa nu iasa. Se introduce in cuptorul incins la 180 de grade pentru o 60-90 de minute.
  • Dupa ce timpul trece friptura se scoate, se inlatura folia, se toarna vinul, se pune folia la loc si se continua coacerea timp de 45-60 de minute.

Friptura de porc la cuptor

  • Dupa acest timp se inlatura folia de pe friptura si se continua coacerea, pentru rumenire, timp de 20-25 de minute. In ultimele minute de coacere va recomand sa stropiti din cand in cand friptura cu sosul din tava.
  • Friptura se portioneaza si se serveste cu sosul din tava si legumele coapte. Daca doriti un sos mai consistent, turnati lichidul din tava impreuna cu legumele intr-un vas si blendati pana obtineti un sos omogen si foarte gustos.

Pofta mare!

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email
Votati aceasta reteta: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 voturi, media: 4.75 din 5 voturi)
Loading...

3 Responses to Friptura de porc la cuptor

  1. Miron Ioana Diana

    Particip!Miron Ioana Diana

  2. Leone Lazar

    Buna suntun mare fan al tau si prietena mea este geloasa pe tine!!!! Ce sa fac ?

    • Camelia Juganaru

      Chiar nu stiu cum sa iti raspund la intrebarea asta :)) Succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *